Harici sabit diskim daha önce NTFS idi, ancak şimdi Windows onu RAW olarak gösteriyor ve açamıyorum. İçinde önemli fotoğraflar ve iş dosyaları var ve biçimlendirmenin her şeyi sileceğinden endişeleniyorum. Veri kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını anlamak ve durumu daha kötüleştirmeden önce ilk olarak hangi adımları atmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var.
RAW’den NTFS’ye dönüştürme işini şimdilik olduğu gibi bırakırdım. Ben bu hatayı bir kez yaptım, onarım işlerine çok erken giriştim ve hâlâ istediğim dosyalara mal oldu. Windows sizden biçimlendirmenizi istediğinde, bu genelde dosya sistemini okumayı bıraktığı anlamına gelir. Bu, verilerinizin kaybolduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman bölüm hâlâ vardır ve NTFS, Windows’un ondan vazgeçecek kadar zarar görmüştür.
İzleyeceğim sıra basit. Önce kurtarma. Sonra sürücüyü düzeltme.
Sürücü hâlâ doğru toplam boyutu gösteriyorsa, bunu iyiye işaret sayar ve başka hiçbir şeye dokunmadan önce tarardım. Disk Drill kolay bir başlangıç noktasıdır. Bir keresinde RAW bir harici diskte kullandım çünkü bölümü kendi başına tespit etti ve birkaç kurtarma yöntemini tek taramada birleştirdi. RAW diski seçin, taramayı çalıştırın, bitmesini bekleyin, ardından bulduklarını gözden geçirin. Fotoğraflar, belgeler, videolar ve diğer dosya türleri için önizleme alırsınız; bu da sonuçların işe yaramaz mı yoksa kullanılabilir mi olduğunu hızlıca anlamama yardımcı olmuştu. Dosyaları kurtarırsanız, onları başka bir diske koyun. Hasarlı olana geri yazmayın.
Disk Drill yetersiz kalırsa, onu UFS Explorer ile karşılaştırırdım. Bazen diğer araçların atladığı klasör yapısını veya dosyaları bulur. DiskGenius da listede tutacağım bir diğer araç olurdu; çoğunlukla dosya kurtarmayı bölüm kurtarma araçlarıyla birleştirdiği için. Farklı tarayıcılar farklı şeyler görür. Birinin dosya adlarını çıkarırken diğerinin yalnızca ham dosya parçalarını alabildiğini gördüm. O yüzden evet, sürücüde değişiklik yapmadan önce sonuçları karşılaştırmak harcanan zamana değer.
Önemli dosyalarınız başka bir yerde güvendeyse, o zaman RAW bölümün kendisiyle ilgilenin. Sonra ne yapacağınız, en başta neden RAW duruma geçtiğine bağlıdır.
Tek amacınız sürücüyü yeniden kullanmaksa onu NTFS olarak biçimlendirin.
Bölüm tablosu zarar gördüyse ve alttaki veriler hâlâ duruyor gibi görünüyorsa bölümü geri yükleyin.
Bu hafif bir NTFS bozulmasına benziyorsa, CHKDSK’yi önce değil kurtarmadan sonra çalıştırın. CHKDSK onarım içindir. Ona bir kurtarma aracı gibi yaklaşmazdım.
SMART uyarıları, bozuk sektörler, tıklama sesleri, yavaş okumalar veya tekrarlayan G/Ç hataları görüyorsanız sürücüyü değiştirin. O noktada donanıma güvenmeyi bırakırım.
Kesinlikle yapmayacağım şey, verileri çekmeden önce bir sürü onarım denemesini üst üste yığmak olurdu. Her yazma, yeniden oluşturma veya dosya sistemi düzeltmesi diskin durumunu değiştirir. Bazen az, bazen kurtarma şansını mahvedecek kadar. Önce dosyalarınızı çıkarın. Sonra onarın, bölümü geri yükleyin ya da silip biçimlendirin.
Evet, kurtarma hâlâ mümkün. RAW boş demek değildir. Bu, Windowsun dosya sistemi eşlemesini kaybettiği anlamına gelir.
Bir önemli noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, önce biçimlendirmeyin. Başlangıçta otomatik onarım araçlarından da kaçınırdım. Tek küçük ayrıldığım nokta, uzun bir taramadan önce sürücünün sağlığını kontrol ederdim. Disk arızalanıyorsa, tam tarama onu daha fazla zorlayabilir ve durumu kötüleştirebilir.
Benim yapacağım şeyler:
- Farklı bir USB bağlantı noktası, kablo ve bilgisayar deneyin.
- CrystalDiskInfo veya Hard Disk Sentinel ile SMART durumunu kontrol edin.
- SMART kötü görünüyorsa, önce HDDSuperClone veya ddrescue gibi bir araçla sürücünün klonunu alın.
- SMART iyi görünüyorsa, RAW sürücüde kurtarma yazılımı çalıştırın.
Disk Drill, RAW harici HDD kurtarma için sağlam bir ilk tercihtir çünkü kayıp bölümleri, hasarlı NTFSyi ve dosya kurtarmayı tek bir arayüzde işler. Kurtarılan dosyaları yalnızca başka bir sürücüye kaydedin. Asla aynı HDDye geri kaydetmeyin.
Fotoğraflarınız en önemli şeyse, bir şey satın almadan önce önizlemeleri test edin. Önizlemeler başarısız olursa, sonuçlar zayıf olabilir. Sürücü tıklama sesleri çıkarıyorsa, 0 baytta takılı kalıyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, kullanmayı bırakın. Bu, basit bir NTFS sorunu değil, donanım arızasına işaret eder.
Kurtarmadan sonra, sürücüyü silin ve yeniden NTFS olarak biçimlendirin. RAW sorunu geri gelirse, sürücüyü atın. İş dosyalarını güvenilmez bir diske emanet etmeye gerek yok.
Araçları karşılaştıranlar için, 2026 için en iyi veri kurtarma yazılımları hakkındaki bu derlemeye de göz atmaya değer.
RAW, dosyalarınızın otomatik olarak kaybolduğu anlamına gelmez. Genellikle bu, Windows’un artık NTFS meta verilerini okuyamadığı veya bölüm girdisinin bozulduğu anlamına gelir. Yani evet, kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkündür.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @viajeroceleste ile aynı fikirdeyim, ancak sürücünün davranışı garipse hemen herhangi bir ağır tarama çalıştırma konusunda biraz daha temkinliyim. Yavaşsa, çevrimdışı oluyorsa, vızıldıyorsa veya parameter is incorrect hataları veriyorsa, onu kurcalamayı bırakın. Sorunlu bir HDD, kurtarılabilir bir karmaşayı çok hızlı şekilde tamamen ölü bir duruma çevirebilir.
İnsanların unuttuğu birkaç şey:
- Disk Yönetimini kontrol edin. Bölüm RAW olarak görünüyorsa ama doğru kapasite oradaysa, bu unallocated olmasından daha iyidir.
- Disk hataları için Olay Görüntüleyicisini kontrol edin. Çok sayıda bad block / controller / reset mesajı görüyorsanız, bu yalnızca NTFS bozulması değil, donanım sorunu olabilir.
- Veriler çok önemliyse, önce sektör sektör bir imaj alın, sonra orijinal sürücü üzerinde değil, imaj üzerinde çalışın.
Sürücü yeterince kararlıysa, Disk Drill makul bir ilk denemedir çünkü kaybolmuş NTFS yapılarını tespit edebilir ve ayrıca dosya oyma yöntemine de geri dönebilir. Ayrıca, özgün klasörleri yeniden oluşturup oluşturmadığına mı yoksa dosyaları yalnızca türe göre mi döktüğüne dikkat ederdim. Bu, dosya sisteminin gerçekte ne kadar hasarlı olduğu hakkında çok şey söyler.
Bir şey daha: sihirli ve tahribatsız bir geçiş bekleyerek RAWı NTFSe dönüştürmeyin. Gerçek hayatta bu genellikle onarım, yeniden oluşturma veya biçimlendirme anlamına gelir. Ve evet, biçimlendirme kurtarmayı kesinlikle daha karmaşık hale getirebilir.
Ek okuma için, onu tekrar NTFSye çevirmeden önce bir RAW sürücüden dosya kurtarma hakkındaki bu konuya göz atmaya değer.
Kısa versiyon: önce kurtarın veya imaj alın, sonra onarın. Sürücü dengesiz davranıyorsa, ona yalnızca bir Windows yazım hatası gibi değil, arızalanan bir donanım gibi davranın.