Przypadkowo usunąłem niewłaściwy folder z mojego zewnętrznego dysku twardego, a znajdowały się w nim ważne zdjęcia i pliki do pracy, których nadal potrzebuję. Szukam pomocy w odzyskiwaniu danych z zewnętrznego dysku twardego, w tym najbezpieczniejszych kroków, które warto wypróbować, informacji, czy oprogramowanie do odzyskiwania danych może zadziałać, oraz sposobów, jak uniknąć pogorszenia sytuacji.
Widziałem, jak ludzie zbyt szybko skreślali dysk, a potem okazywało się, że pliki cały czas tam były. Utrata dostępu nie zawsze oznacza, że dane zniknęły. Sam przekonałem się o tym w bolesny sposób po usunięciu folderu ze zdjęciami rodzinnymi i uczuciu, jakby żołądek podszedł mi do gardła na dobrą minutę. Jeśli to przydarzyło się Tobie, nie grzeb dalej przy dysku.
Gdy zdjęcia zostają usunięte z dysku wewnętrznego lub zewnętrznego, nośnik zazwyczaj nie kasuje ich od razu. System plików usuwa wpis w mapie dla tych plików i oznacza ich dawną przestrzeń jako wolną do przyszłego zapisu. Dlatego zdjęcia często jeszcze przez jakiś czas istnieją. Problem zaczyna się wtedy, gdy nowe dane zapiszą się na ich miejscu.
Pierwsza zasada, przestań teraz używać tego dysku. Jeśli to dysk zewnętrzny, wysuń go i odłącz. Jeśli pliki były na głównym wewnętrznym dysku systemowym, potraktuj to jako bardziej pilne. Twój system operacyjny cały czas zapisuje logi, pamięć podręczną, pliki tymczasowe i inne drobne rzeczy działające w tle. Jeśli komputer pozostaje włączony i dalej działa z tego samego dysku, rośnie ryzyko nadpisania usuniętych zdjęć. Najlepiej wyłącz komputer, wyjmij dysk, jeśli to możliwe, i podłącz go do innego komputera jako dysk dodatkowy. Niezależnie od tego, czy jest wewnętrzny, czy zewnętrzny, problem jest ten sam. Jeśli nadal używasz tego samego dysku, ryzykujesz nadpisanie dokładnie tych sektorów, w których wciąż znajdują się usunięte zdjęcia. Po nadpisaniu żadne oprogramowanie już nie pomoże.
Jeśli dysk brzmi normalnie, rozpędza się, montuje i nie wykazuje oczywistych oznak awarii sprzętowej, oprogramowanie do odzyskiwania danych jest zwykle praktycznym rozwiązaniem. Przy zwykłym przypadkowym usunięciu nie kierowałbym się od razu do laboratorium.
Przez lata testowałem stos aplikacji do odzyskiwania danych na dyskach desktopowych i przenośnych zewnętrznych. Z tą, z którą miałem najmniej problemów, był Disk Drill. W przypadku zdjęć poradził sobie lepiej, niż się spodziewałem. Układ jest wystarczająco prosty, jeśli nie chcesz najpierw walczyć z samym programem. Skanowanie wykrywa też wiele surowych formatów zdjęć i wideo. Możesz skanować i podglądać pliki za darmo. Jeśli podgląd otwiera się poprawnie, Twoje zdjęcie zwykle nadal jest nienaruszone.
- Zainstaluj go gdzie indziej. Umieść program na innym dysku. Nie instaluj go na tym samym dysku wewnętrznym lub zewnętrznym, z którego usunięto zdjęcia.
- Najpierw utwórz obraz dysku. Jeśli narzędzie oferuje tworzenie obrazu, skorzystaj z tego. Tworzy to kopię bajt po bajcie całego dysku jako jeden plik obrazu zapisany na sprawnym nośniku.
- Skanuj obraz, nie oryginalny dysk. Robię tak, gdy nie chcę ryzykować dodatkowego obciążenia fizycznego dysku. To także ogranicza głupie błędy.
- Przywracaj pliki do nowej lokalizacji. Pozwól skanowaniu się zakończyć. Filtruj wyniki dla obrazów. Sprawdź podglądy. Gdy coś odzyskasz, zapisz to na innym urządzeniu pamięci masowej, a nie z powrotem na problematycznym dysku.
Są sytuacje, w których przerwałbym samodzielne próby i oddał sprawę do laboratorium odzyskiwania danych.
- Dysk wydaje złe dźwięki. Klika, zgrzyta, trze lub piszczy — to zły znak. Zatrzymałbym się już na tym etapie.
- Dysk nie robi nic. Nie kręci się, nie świecą się kontrolki, brak reakcji. To może być uszkodzona płytka albo inna wewnętrzna usterka.
- Komputer w ogóle go nie wykrywa. Jeśli nie pojawia się nawet po zmianie portów, kabli albo po podłączeniu do innego komputera, zaczyna to wyglądać na problem sprzętowy.
- Uszkodzenie jest poważne. Jeśli oprogramowanie nie potrafi odczytać dysku na tyle dobrze, by z nim pracować, jesteś już poza zakresem zwykłego domowego odzyskiwania.
Laboratoria odzyskiwania danych korzystają z warunków cleanroom i narzędzi, których zwykli użytkownicy nie mają. Koszty rosną szybko, to prawda, ale jeśli zdjęcia są ważne, a dysk wewnętrzny lub zewnętrzny fizycznie się psuje, taka droga ma więcej sensu niż ryzykowanie przy kolejnych próbach.
Mam nadzieję, że uda Ci się odzyskać pliki. Gdy odzyskałem swoje, zmieniłem sposób przechowywania zdjęć, bo nie chciałem drugi raz przechodzić przez ten sam bałagan. Jeśli odzyskasz swoje, od razu skonfiguruj kopie zapasowe. Nawet jedna dodatkowa kopia na innym dysku bardzo pomaga.
Najpierw sprawdź proste rzeczy. Na niektórych dyskach zewnętrznych usunięte pliki trafiają do ukrytego folderu kosza, takiego jak .Trashes lub $RECYCLE.BIN, a nie znikają bezpowrotnie. Podłącz dysk do tego samego systemu operacyjnego, którego używałeś podczas usuwania folderu. Pokaż ukryte pliki. Przeszukaj dysk pod kątem kilku dokładnych nazw plików.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że należy przerwać zapisywanie danych, ale dodałbym jeszcze jedną rzecz. Zweryfikuj system plików przed skanowaniem. Jeśli dysk ma system exFAT, NTFS lub APFS, wyniki odzyskiwania bardzo się różnią. NTFS często zachowuje więcej metadanych, więc nazwy folderów i ścieżki odzyskują się lepiej. exFAT często szybciej traci strukturę.
Jeśli dysk jest sprawny, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, ponieważ dobrze podgląda zdjęcia i dokumenty. Najpierw posortowałbym wyniki według typu pliku, a następnie według oryginalnej ścieżki, jeśli jest dostępna. Odzyskuj tylko na inny dysk. Jeśli w folderze były pliki Office, wyszukuj też według rozszerzeń: docx, xlsx, psd, pdf.
Jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku, ten przewodnik YouTube dotyczący odzyskiwania danych z sformatowanego dysku twardego jest łatwy do śledzenia, nawet jeśli w Twoim przypadku chodzi o usunięcie, a nie formatowanie.
Jeśli SMART pokazuje uszkodzone sektory lub dysk rozłącza się w trakcie skanowania, zatrzymaj się. Samodzielne działania szybko stają się ryzykowne. W takiej sytuacji laboratorium ma większy sens.
Trochę nie zgodzę się z @mikeappsreviewer i @techchizkid w jednej kwestii: nie spiesz się z uruchamianiem narzędzi naprawczych takich jak CHKDSK, First Aid ani czegokolwiek, co mówi napraw dysk przed odzyskiwaniem. Ludzie robią to, myśląc, że to nieszkodliwe, a czasem takie narzędzie naprawia system plików, usuwając właśnie te odwołania, których potrzebowałeś. W przypadku przypadkowego usunięcia folderu na dysku zewnętrznym najpierw odzyskiwanie, potem naprawy.
Co bym zrobił:
- Odłącz dysk i zostaw go w spokoju.
- Jeśli to bardzo ważne dane, najpierw sklonuj dysk, tworząc obraz sektor po sektorze.
- Pracuj na klonie, nie na oryginale.
- Odzyskuj pliki na całkowicie inny dysk.
Sprawdź też, czy usunięcie było logiczne, a nie fizyczne. Jeśli usuwałeś przez Finder lub Eksplorator plików, czasem dysk zewnętrzny używał kosza tego systemu. Nie zawsze, ale warto to sprawdzić przed głębokim skanowaniem.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to jedna z lepszych opcji do odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, ponieważ łatwo sortować według usuniętych plików, typu pliku i podglądów możliwych do odzyskania. Ma to duże znaczenie w przypadku zdjęć i dokumentów roboczych, gdy oceniasz, co jeszcze jest nienaruszone. Jeśli chcesz prostą recenzję Disk Drill i instrukcję odzyskiwania, daje to przyzwoity przegląd tego, jak to działa, zanim zaczniesz klikać.
Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli dysk to SSD w zewnętrznej obudowie, szanse na odzyskanie mogą być mniejsze z powodu TRIM. Jeśli to zwykły HDD, twoje szanse są zazwyczaj lepsze. Jeśli dysk zaczyna klikać, znika z systemu albo działa absurdalnie wolno, przestań działać samodzielnie. To już sprawa dla laboratorium, bez dwóch zdań.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @techchizkid, @stellacadente i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy „usunięty folder” nie był w rzeczywistości skutkiem błędu przeniesienia albo problemu z atrybutem ukrycia, zanim uruchomisz pełne odzyskiwanie. Dyski zewnętrzne czasem zachowują się dziwnie po odłączeniu i folder może pojawić się ponownie pod innym katalogiem nadrzędnym, ze zmienionymi uprawnieniami albo oznaczony jako ukryty/systemowy. W systemie Windows przeszukaj cały dysk po kilku dokładnych nazwach plików i posortuj wyniki według daty modyfikacji. Na Macu użyj Spotlight, a w razie potrzeby także find w Terminalu. Widziałem przypadki, gdy ludzie nic nie odzyskali, bo pliki nigdy nie zostały naprawdę usunięte.
Nieco też nie zgadzam się z rozpoczynaniem od długiego skanowania, jeśli dysk jest duży i stabilny. Zacznij od szybkiego skanowania opartego na metadanych. Jeśli rekordy systemu plików nadal tam są, często pozwala to szybciej odzyskać oryginalne nazwy i strukturę folderów. Dopiero potem wykonaj głębokie skanowanie sygnaturowe.
Do odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego Disk Drill nadaje się do tego typu zadania.
Zalety
- łatwy podgląd zdjęć/dokumentów
- przyzwoite filtrowanie według typu i ścieżki
- możliwość najpierw utworzenia obrazu dysku
- dobre przy prostych przypadkach przypadkowego usunięcia
Wady
- głębokie skanowanie dużych dysków trwa wieczność
- odzyskana struktura folderów na exFAT może być chaotyczna
- pełne odzyskiwanie wymaga wersji płatnej
- nie jest to narzędzie, któremu zaufałbym przy fizycznie uszkodzonym dysku
Moja kolejność byłaby taka:
- Przestań używać dysku.
- Sprawdź ukryty obszar kosza oraz ukryte foldery.
- Upewnij się, czy to HDD czy SSD.
- Jeśli to możliwe, wykonaj obraz dysku.
- Najpierw uruchom szybkie skanowanie, a potem głębokie, jeśli będzie potrzebne.
- Odzyskuj pliki wyłącznie na inny dysk.
Jeśli pliki są krytyczne dla firmy, szczerze mówiąc, jedna próba skanowania z kopii jest lepsza niż wielokrotne testowanie oryginału.