Yanlışlıkla Silindikten Sonra Silinen GoPro Videosunu Kurtarmanın En İyi Yolu Nedir? Yardıma mı ihtiyacınız var?

Önemli bir GoPro videosunu yedeklemeden önce SD kartımdan yanlışlıkla sildim ve gerçekten geri kurtarmam gerekiyor. Görüntüler özel bir gezidendi ve umarım biri, daha fazla veri kaybına yol açmadan gerçekten işe yarayan en iyi GoPro video kurtarma yöntemlerini veya yazılımlarını paylaşabilir.

GoPro'da kaybolan klipleri birden fazla kez kurtarmak zorunda kaldım ve bu, alışılmış fotoğraf kurtarma tavsiyelerinin hızla yetersiz kaldığı işlerden biri. Bazen görüntüler hâlâ kartta durur. Bazen de dosya adını geri alırsınız ama video bozuk olur. İnsanları şaşırtan kısım da bu.

Buradan başlayın

SD kartı hemen kullanmayı bırakın.

Daha fazla görüntü çekmeyin. Format atmayın. 2017'den kalma bir forum başlığında bulduğunuz rastgele onarım araçlarını çalıştırmayın. Karta yeni veri yazıldığında eski video parçaları üzerine yazılır ve kurtarma şansınız ciddi şekilde düşer.

Herhangi bir şey yüklemeden önce, ben önce birkaç basit yeri kontrol ederdim:

1. Hesabınızda bulut yedekleme varsa GoPro bulut Çöp Kutusu veya Son Silinenler
  2. Bilgisayarınıza, harici SSD'ye veya NAS'a kopyalayıp unuttuğunuz herhangi bir kopya
  3. Karttaki LRV dosyaları; çünkü bu önizleme klipleri küçüktür ama bazen hiç yoktan iyidir
  4. Kartı yeniden taktığınızda kameranın kendi onarım istemi

Bunların hiçbiri işe yaramazsa, evet, sıradaki adım kurtarma yazılımıdır.

GoPro kurtarma neden karmaşıklaşır

Eskiden silinmiş video kurtarmanın, silinmiş JPG kurtarmayla aynı şekilde çalıştığını sanırdım. Öyle değil. Yakından bile değil.

Yeni nesil aksiyon kameralarında kayıt genelde tek bir düz hatta yazılmış temiz bir MP4 olmaz. GoPro aynı anda birden çok parça yazar: ana video, önizleme dosyaları, ses, GPS bilgisi, küçük resimler, meta veriler ve diğer parçalar. Kart üzerinde bu parçalar çoğu zaman her yere dağılmış olur.

Bu yüzden bir tarayıcı bir MP4 imzası bulabilir, bazı parçaları birleştirebilir ve yine de oynatıcıların açmayı reddettiği bir dosya verebilir. Boyutu doğru görünen, adı normal duran ama aslında çöp olan kliplerde bunu gördüm.

Bu durum özellikle şunlarda sık görülür:

1. GoPro Hero modelleri
  2. DJI dronları
  3. Insta360 kameraları
  4. Yeni Sony, Canon, Nikon ve Panasonic kameralar
  5. Araç kameraları

Bu tür veri kaybında yalnızca tarama yapmak tüm hikâye değildir. Yeniden oluşturma adımı çok önemlidir.

Önce ne denerdim

Ben Disk Drill ile başlardım.

Sebebi basit. Advanced Camera Recovery modu, sıradan silinmiş ofis dosyaları için değil, parçalanmış kamera görüntüleri için yapılmıştır. Videonuzun tek ve düzgün bir parça hâlinde durduğunu varsaymak yerine, parçaları doğru sırayla bir araya getirmeye ve oynatılabilir bir şeye dönüştürmeye çalışır. GoPro kartları, drone kartları, araç kamerası depolaması ve benzeri şeyler için bu yaklaşım daha mantıklıdır.

İş akışı kısadır:

1. SD kartı bir kart okuyucuya takın
  2. Disk Drill'i açın
  3. Kartı seçin
  4. Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin
  5. Taramayı çalıştırın
  6. Bulduklarını önizleyin
  7. Kurtarılan dosyaları aynı karta değil, başka bir yere kaydedin

Önizleme kısmı faydalıdır. Bir sürü bozuk dosyayı kaydetmekle vakit kaybetmeden önce klibin açılıp açılmadığını görmeyi severim. Yazılım önce bire bir bayt görüntüsü oluşturmayı önerirse buna da dikkat ederdim. Bunu sorunlu kartlarda yaptım ve kararsız medyayı tekrar tekrar zorlamaktan sizi kurtarıyor. Biraz sıkıcı bir adım ama değer.

İnsanların bahsettiği diğer seçenekler

PhotoRec benim elde tutacağım ücretsiz yedek seçenek olurdu.

Bir ton dosya türü bulur ve hiçbir maliyeti yoktur. Bedeli ise biraz serttir. Özel kamera videosu yeniden oluşturma yok, önizleme yok, kullanıcı dostu sıralama yok. Çoğu zaman elinizde kurtarılmış dosyalardan oluşan bir karmaşa kalır ve hepsini tek tek incelemeniz gerekir. Bunu yaptım. Berbat, ama ücretsiz olması şartsa yine de kullanışlıdır.

UFS Explorer ise diğer uçta yer alır.

İşler çirkinleştiğinde birçok tüketici aracından daha güçlüdür, ama sizden daha fazlasını ister. Arayüzü daha az affedicidir ve parçalanmış aksiyon kamerası görüntüleri için Disk Drill'in sunduğu kadar odaklı bir kamera kurtarma yolu da vermez. Kurtarma yazılımlarına zaten aşinaysanız denemeye değer. Değilseniz zamanınızın yarısını her seçeneği sorgulayarak geçirebilirsiniz.

Benim kabaca sıralamam

Yakın tarihli bir GoPro'dan, DJI drone'dan veya benzer bir kameradan görüntü sildiysem, ben şöyle yapardım:

1. Bulut çöp kutusunu, yedekleri, LRV dosyalarını ve kamera onarım istemini kontrol edin
  2. Önce Disk Drill çalıştırın
  3. Ücretsiz ikinci bir deneme gerekiyorsa PhotoRec kullanın
  4. Durum daha kötü görünüyorsa ve daha fazla denetime ihtiyacım varsa UFS Explorer aşamasına geçin

Benim gördüğüm kadarıyla GoPro kurtarma, kendi başına dosyayı buldu demenin neredeyse hiçbir şey ifade etmediği durumlardan biri. Önemli olan, yazılımın klibi oynatabileceğiniz bir şeye yeniden dönüştürüp dönüştürmediğidir. İnsanların gözden kaçırdığı kısım bu ve evet, ben de ilk seferde bunu kaçırdım.

İlk olarak SD kartı çıkarın ve ona dokunmayın. Silmeden sonra zaten daha fazla şey çektiyseniz, kurtarma olasılığı hızla düşer.

@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin bir kısmına katılıyorum, ancak kameranın sorunu çözeceğini umarak kartı tekrar tekrar GoPro’ya takarak başlamazdım. Kartta zayıf sektörler varsa, her yazma işlemi size zarar verir. Önce salt okunur yaklaşım. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Benim yapacağım şey:

1. Kartı kameraya değil, iyi bir USB kart okuyucuya takın.
  2. Önce SD kartın tam bir imajını alın. Disk Drill veya herhangi bir imaj alma aracı kullanın. Orijinal karttan değil, imajdan çalışın.
  3. İmajı silinen video için tarayın.
  4. Dosyaları asla SD karta geri değil, bilgisayarınıza veya harici sürücünüze kurtarın.
  5. Kurtarılan MP4 dosyasını VLC’de test edin. VLC, bozuk dosyaları varsayılan oynatıcıdan daha iyi açar.

Kurtarılan GoPro dosyası görünüyorsa ama oynatmıyorsa, Grau Video Repair veya fix.video gibi bir onarım aracı deneyin. GoPro kliplerinde sık sık moov atomu kaybolur, bu yüzden onarım kurtarma kadar önemlidir. Bu kısım çoğu zaman atlanır.

Disk Drill, GoPro video kurtarma için iyi bir ilk seçimdir çünkü SD kartları iyi işler ve size birçok eski araca göre daha hızlı bir iş akışı sunar. Yine de taramadan önce kartın imajını alırdım.

Ayrıca düşük çözünürlüklü .LRV dosyasını da kontrol edin. İdeal değil, ama seyahat görüntülerini tamamen kaybetmekten iyidir.

Burada da faydalı kısa bir rehber var:
silinen SD kart video dosyalarını hızlıca kurtarın

Bunu aslında iki ayrı soruna ayırırdım: kurtarma ve onarım. @mikeappsreviewer daha çok kurtarma tarafına odaklanmış, @sonhadordobosque ise önce imaj almanın doğru olduğunu söylüyor, ama bu iki nokta da GoPro klibinin geri gelip hâlâ oynatmayı reddettiği o sinir bozucu kısmı tam olarak çözmüyor.

Benim farklı yapacağım şeyler:

• gizli dosyaları göster etkin durumdayken kartı bilgisayarda kontrol edin
  • yalnızca ana MP4’e değil, bölünmüş bölüm dosyalarına da bakın
  • GoPro’nuz bir THM/LRV çifti oluşturduysa, bunları kurtarılan dosyayla birlikte saklayın çünkü bazen doğru klip setini belirlemeye yardımcı olurlar
  • kurtarmadan sonra, VLC takılıyorsa veya siyah kareler gösteriyorsa videoyu bir onarım aracından geçirin

Asıl silinen dosyayı geri getirme kısmı için Disk Drill hâlâ mantıklı bir seçim, çünkü GoPro video kurtarma dağınık bir iştir ve SD kart kurtarma araçlarının hepsi aynı değildir. Ama başarıyı dosya adının doğru görünmesine göre değil, kurtarılan dosyanın baştan sona oynatılıp oynatılmadığına göre değerlendirirdim. Büyük fark.

İnsanların atladığı bir şey daha: Kart exFAT ise ve silme işlemi yeniyse, kurtarma ihtimali genelde tam format sonrasına göre daha iyidir. Kamera sonrasında daha fazla görüntü çektiyse, evet… işte o noktada durum hızla çirkinleşir.

Şunu da okumaya değer:
Bu Facebook tartışmasından GoPro video kurtarma ipuçları

İsterseniz GoPro modelini, kart boyutunu ve dosyanın silinip silinmediğini ya da kartın formatlanıp formatlanmadığını yazın. Bu, en iyi adımı epey değiştirir.