Mój aparat Nikon usunął serię zdjęć z mojej karty SD i próbuję ustalić, czy nadal można je odzyskać. To były ważne zdjęcia i nie zrobiłem żadnych nowych, ponieważ nie chcę nadpisać danych. Potrzebuję pomocy w zakresie bezpiecznych kroków odzyskiwania zdjęć z karty SD Nikon oraz informacji, jakie oprogramowanie lub metody naprawdę działają.
Spotkałem się z tym kiedyś z kartą Nikona i jeszcze nie skreślałbym tych zdjęć. Usunięte ujęcia często da się odzyskać, nawet po szybkim formatowaniu. W moim przypadku nie liczył się sposób, w jaki pliki zniknęły. Liczyło się to, czy nowe dane zostały już na nich zapisane.
Pierwszy krok: przestań używać karty SD. Natychmiast. Nie rób więcej zdjęć, nie nagrywaj wideo, nie formatuj jej ponownie. Każdy nowy plik zmniejsza twoje szanse, bo dane RAW i JPEG są nadpisywane kawałek po kawałku.
Jeśli przez pomyłkę wykonałeś szybkie formatowanie, odzyskiwanie nadal dość często działa. Pełne formatowanie jest gorsze. Bezpieczne wymazywanie jeszcze gorsze. To są przypadki, w których przestaję być optymistą.
Jeśli nie ma kopii zapasowej, od razu sięgnąłbym po oprogramowanie do odzyskiwania danych. Używałem do tego Disk Drill. Wykrywał formaty Nikona, takie jak NEF i NRW, plus standardowe JPEG-i, i nie musiałem walczyć z interfejsem przez godzinę.
U mnie wyglądało to tak:
- Wyjmij kartę SD z aparatu i podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart.
- Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na karcie SD. Brzmi oczywiście, ale nadal warto to powiedzieć.
- Wybierz kartę, a następnie kliknij Wyszukaj utracone dane.
- Uruchom Skanowanie uniwersalne. Przy przypadkowym usunięciu i problemach po szybkim formatowaniu zwykle dobrze ogarnia podstawy.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy, a potem sprawdź podgląd tego, co znajdzie. Jeśli twoje pliki RAW otwierają się w podglądzie, uznałbym to za mocny sygnał.
- Odzyskaj pliki na komputer lub inny dysk. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie. Zrobiłem to kiedyś lata temu i tak, to był zły pomysł.
Jeśli straciłeś też pliki wideo, wypróbuj Zaawansowane odzyskiwanie z kamer po głównym skanowaniu. Wideo z aparatów bywa czasem pofragmentowane i ten dodatkowy przebieg znajdował klipy ludziom wtedy, gdy zwykłe skanowanie nie dawało rady.
Jedna irytująca rzecz: odzyskane pliki RAW często wracają z pomieszanymi nazwami albo bez oryginalnego układu folderów. To normalne. Oprogramowanie może identyfikować pliki po ich wewnętrznych sygnaturach zamiast odtwarzać kartę dokładnie taką, jaka była. Brzydkie nazwy plików nie oznaczają, że dane obrazu są uszkodzone.
Nie panikuj też, jeśli odzyskane pliki NEF nie chcą się otwierać w domyślnej aplikacji Windows Zdjęcia. Widziałem już, jak Windows kiepsko radzi sobie z obsługą Nikon RAW. Najpierw spróbuj programu, który zna pliki NEF, zanim uznasz je za uszkodzone.
Zanim uruchomisz skanowanie, sprawdź, czy nie masz kopii, o których zapomniałeś. Mam na myśli stare importy na komputerze, transfery SnapBridge, synchronizację z chmurą, losowe foldery z wakacji, wszystko. Widziałem, jak ludzie tracili czas na odzyskiwanie plików, które już mieli gdzieś zakopane w folderze Obrazy z dziwną datą. Trochę głupie, ale się zdarza.
Jeśli karta SD w ogóle się nie pokazuje, ciągle zrywa połączenie albo wygląda na fizycznie uszkodzoną, na tym bym poprzestał. Tak samo, jeśli skanowanie się zaczyna, a karta wciąż się rozłącza. Uszkadzająca się karta szybko staje się jeszcze gorsza, a zbyt mocne jej męczenie to sposób, w jaki ludzie zamieniają problem możliwy do odzyskania w całkowicie martwy. Wtedy rozważyłbym profesjonalną usługę odzyskiwania danych.
Więc tak, wciąż jest szansa. Przypadkowe usunięcie, szybkie formatowanie, zniknięcie zdjęć po wyjeździe — nic z tego nie oznacza, że karta jest skończona. Jeśli szybko przestaniesz jej używać i odzyskasz dane z poziomu komputera, twoje szanse mocno rosną.
Tak, nadal masz szansę.
Jeśli Nikon usunął tylko indeks zdjęć, dane obrazu często pozostają na karcie SD, dopóki nowe zdjęcia ich nie nadpiszą. Dobrze zrobiłeś, że nie robiłeś więcej zdjęć. Rób tak dalej.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do głównej kwestii, przestań używać tej karty. Różnię się trochę w tym, że nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na ponowne testowanie karty w aparacie. Aparaty uwielbiają naprawiać karty i pogarszać sytuację.
Co zrobiłbym najpierw:
- Włóż kartę SD do czytnika kart, a nie z powrotem do Nikona.
- Sprawdź, czy komputer widzi pełny rozmiar karty. Jeśli pokazuje dziwną pojemność, sama karta może być uszkodzona.
- Jeśli to możliwe, najpierw wykonaj obraz bajt po bajcie karty. To ma znaczenie, jeśli karta jest niestabilna. Narzędzia takie jak USB Image Tool, Win32 Disk Imager lub dd na Macu/Linuxie działają dobrze.
- Uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na oryginalnej karcie.
Ten krok jest często pomijany, a ratuje ludzi, gdy karta zaczyna umierać w trakcie skanowania.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór, ponieważ dobrze obsługuje formaty Nikon RAW, takie jak NEF, oraz zwykłe pliki JPG. Po skanowaniu nadal sortowałbym wyniki według typu pliku i daty, ponieważ odzyskane pliki z Nikona często wracają z brzydkimi nazwami i pomieszanymi folderami. Irytujące, ale normalne.
Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają, jeśli Nikon zapisywał jednocześnie na dwóch kartach albo miałeś włączone nagrywanie kopii zapasowej, sprawdź drugą kartę. Brzmi głupio, ale widziałem, jak ludzie panikowali z powodu usuniętych zdjęć, które przez cały czas znajdowały się w slocie 2.
Jeśli chcesz prosty poradnik, ten prosty przewodnik odzyskiwania zdjęć z karty SD opisuje ten proces prostym językiem.
Jeśli karta klika, rozłącza się, nagrzewa albo nie daje się zamontować, zatrzymaj się. W takim momencie oprogramowanie nie jest już właściwym rozwiązaniem. Wtedy profesjonalne odzyskiwanie zaczyna mieć sens.
Tak, prawdopodobnie da się je odzyskać, ale dodałbym jedną rzecz, o której @mikeappsreviewer i @codecrafter wspomnieli tylko mimochodem: sprawdź, czy zdjęcia zostały faktycznie „usunięte”, czy tylko ukryte przez uszkodzoną strukturę folderów Nikona.
Widziałem karty, na których DCIM wyglądał na pusty, ale dane obrazów nadal tam były i dało się je odzyskać zwykłą przeglądarką plików na innym komputerze, albo karta miała błędy systemu plików, przez co aparat zachowywał się dziwnie. Więc zanim wpadniesz w pełną panikę, sprawdź kartę w trybie tylko do odczytu, jeśli możesz, i zobacz, czy cokolwiek się pojawia.
Mam też lekką niezgodę z klimatem „pełny format = praktycznie beznadzieja”. Na kartach SD nawet po sformatowaniu odzysk nadal może się udać, zależnie od tego, jak aparat to przeprowadził. To nie jest świetna sytuacja, ale też nie oznacza automatycznie końca gry.
Co bym zrobił:
- całkowicie przestań używać tej karty
- użyj czytnika kart, nie aparatu
- jeśli to możliwe, najpierw skopiuj całą kartę do pliku obrazu
- potem przeskanuj ten obraz oprogramowaniem do odzyskiwania danych
Disk Drill to tutaj sensowna opcja, szczególnie dla plików Nikon NEF, JPG, a czasem także wideo. Jeśli nazwy plików wrócą zniekształcone, to normalne. Liczy się to, czy obraz się otwiera.
Warto też przeczytać, jeśli porównujesz narzędzia: najlepsze rekomendacje oprogramowania do odzyskiwania danych z kart SD dla zdjęć i plików z aparatu
Jeśli karta się montuje, skanuje i pokazuje podglądy zdjęć, nadal masz całkiem niezłą szansę. Jeśli ciągle się rozłącza albo pokazuje 0 bajtów, przestań przy niej grzebać, bo to szybko zamienia się w problem sprzętowy.
Duża szansa, że tak. W większości zgadzam się z @codecrafter, @chasseurdetoiles i @mikeappsreviewer co do głównej zasady: zostaw tę kartę SD nietkniętą.
Tam, gdzie lekko bym się nie zgodził, to z chęcią natychmiastowego przejścia do długiego skanowania odzyskiwania. Zanim to zrobisz, sprawdź, czy Nikon po prostu nie namieszał we wpisie systemu plików. Na niektórych kartach zdjęcia nadal tam są, ale tabela folderów jest uszkodzona, więc inny komputer może zobaczyć więcej niż aparat.
Moje zdanie:
- Zablokuj kartę SD małym bocznym przełącznikiem, jeśli twój adapter go ma
- Odczytuj ją tylko na komputerze
- Uruchom sprawdzenie systemu plików tylko w trybie tylko do odczytu, jeśli twój system to obsługuje, bez naprawy
- Poszukaj ukrytych folderów, dziwnych podfolderów DCIM albo plików bez podglądu, ale z rzeczywistym rozmiarem
Jeśli zwykłe przeglądanie nie pokaże nic przydatnego, wtedy oprogramowanie do odzyskiwania ma sens. Disk Drill to solidna opcja dla kart Nikona.
Zalety Disk Drill:
- dobre wykrywanie plików NEF i JPG
- podglądy pomagają oddzielić prawdziwie odzyskane pliki od śmieci
- dość prosty, jeśli nie chcesz używać narzędzi wiersza poleceń
Wady:
- głębokie skanowanie może dać bałagan w nazwach plików
- pełne odzyskiwanie zwykle oznacza konieczność zapłaty
- na uszkadzającej się karcie skanowanie oryginalnego nośnika nadal jest ryzykowne, jeśli najpierw nie wykonano obrazu
Więc tak, odzyskanie jest możliwe. Jeśli karta jest stabilna, wykonaj jej obraz, a potem przetestuj Disk Drill na obrazie. Jeśli karta znika z systemu albo pokazuje dziwny rozmiar, zatrzymaj się, zanim oprogramowanie pogorszy stan uszkodzonej karty.