Bozuk bir ExFAT SD Karttan Silinen Dosyaları Kurtarmak İçin Yardıma mı İhtiyacınız Var

exFAT SD kartım, dosyalar yanlışlıkla silindikten sonra bozuldu ve şimdi bilgisayarım ya biçimlendirmemi istiyor ya da düzgün okuyamıyor. Veri kaybını daha da kötüleştirmeden silinen fotoğraf ve videoları kurtarmak için güvenli bir yol bulma konusunda yardıma ihtiyacım var.

Evet, bozuk görünse ve hiç yedek almamış olsanız bile, exFAT SD karttan veya USB sürücüden dosya kurtarmak mümkündür. En önemli şey, cihazı hemen kullanmayı bırakmaktır. Her yeni fotoğraf, video, kopyalama işlemi veya onarım girişimi, hâlâ orada duruyor olabilecek verilerin üzerine yazabilir.

Windows sizden istedi diye hemen biçimlendirmeyin. İlk adım olarak CHKDSK çalıştırmak için de aynısı geçerli. Bu araçlar, eksik dosyalarınızı korumak için değil, dosya sistemini yeniden kullanılabilir hale getirmek için tasarlanmıştır. Sorun mantıksal bozulmaysa, önce bunu düzeltmeye çalışmak aslında kurtarmayı daha zor hale getirebilir. Hızlı biçimlendirme genellikle asıl veriden çok dosya sistemi kayıtlarını siler, bu yüzden dosyalar, üzerlerine bir şey yazılana kadar hâlâ kurtarılabilir olabilir.

Bende işe yarayan şey oldukça basitti. exFAT bir SD karttan yanlışlıkla birkaç kamera videosu silmiştim, bu yüzden kartı hemen kullanmayı bıraktım, kameradan çıkardım ve bir kart okuyucu ile bilgisayarıma bağladım. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir, çünkü kamera karta başka bir şey yazma fırsatı hiç bulamadı.

Disk Drill kullandım. Temel akış şöyle:

1. Disk Drill'i SD karta veya USB sürücüye değil, bilgisayarınıza kurun.
  2. exFAT cihazını bağlayın.
  3. Cihazı seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  4. Çoğu durumda Evrensel Tarama kullanın.
  5. Taramanın tamamlanmasını bekleyin ve bulduklarını önizleyin.
  6. Dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın. Bunları aynı SD karta veya USB belleğe geri kaydetmeyin.

Windows'ta Disk Drill, 100 MB'a kadar ücretsiz kurtarma sunar; bu da en azından herhangi bir ödeme yapmadan önce dosyaların görünüp görünmediğini kontrol etmek için yeterlidir. Kart kararsız davranıyorsa disk görüntüleme özelliğini kullanmak da faydalıdır. Bağlantı kesiliyorsa, aşırı yavaş okunuyorsa veya kararsız görünüyorsa, önce kartın bir görüntüsünü oluşturun, ardından orijinal cihazı tekrar tekrar taramak yerine bu görüntüyü tarayın.

Kamera çekimleri için, özellikle DJI, GoPro, Canon, Sony ve benzeri cihazlardan gelenler için, Advanced Camera Recovery (ACR)'yi de deneyin. Kameralardan gelen video dosyaları parçalara bölünmüş olabilir ve normal bir tarama bunları her zaman doğru şekilde yeniden oluşturamayabilir. ACR, bu tür parçalanmış görüntüler için geliştirilmiştir, bu yüzden videoların gittiğine karar vermeden önce çalıştırmaya değerdir.

Disk Drill işe yarar bir şey bulamazsa, TestDisk başka bir seçenektir. Ücretsizdir ve daha tekniktir, bu yüzden kullanımı o kadar kolay değildir, ancak gerçek sorun normal bir silme yerine bozulmuş bir bölüm veya bozuk bir dosya sistemi olduğunda çok iyi olabilir.

Kendin yap araçlarla uğraşmaya devam etmeyeceğim tek durum, cihazın fiziksel olarak arızalı görünmesidir. SD kart veya USB bellek birden fazla bilgisayarda görünmüyorsa, bağlantısı sürekli kesiliyorsa, hasarlı görünüyorsa veya alışılmadık derecede ısınıyorsa, kullanmayı bırakın ve bir veri kurtarma laboratuvarıyla görüşün. Birçok laboratuvar ücretsiz değerlendirme yapar. Gerçek kurtarma işlemi, neyin arızalandığına bağlı olarak birkaç yüz dolardan 1.000 doların oldukça üzerine kadar çıkabilir, ancak donanım ölüyorsa yazılım genellikle bunu çözemeyecektir.

Yani evet, exFAT kurtarma yedek olmadan da işe yarayabilir. Sadece karta veri yazmaya devam etmeyin, önce onarmayın veya biçimlendirmeyin ve dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.

Kartın hâlâ fiziksel bir aygıt olarak görünüp görünmemesi, Windows’un sürücü harfini açabilmesinden daha önemlidir. Disk Yönetimi, Aygıt Yöneticisi veya bir kurtarma uygulaması gerçek SD kart kapasitesini görebiliyorsa, yazılımın hâlâ çalışabileceği bir şey var demektir. Yalnızca 0 bayt, ortam yok olarak görünüyorsa veya sürekli kayboluyorsa, bu farklı bir sorundur ve ben rastgele taramalar denemeyi bırakırdım.

Önce biçimlendirmeme veya CHKDSK çalıştırmamaya dair uyarıya katılıyorum, ancak kart kararsız davranıyorsa tekrar tekrar tarama yapma konusunda özellikle dikkatli olurdum. Tam tarama tüm kartı saatlerce okuyabilir ve sorunlu flash depolama bazen bu sırada daha da kötüleşir. Fotoğraflar veya videolar önemliyse, önce sektör sektör bir imaj oluşturun ve imajı tarayın. Disk Drill bunu daha kullanıcı dostu bir şekilde yapabilir veya Linux araçlarına alışkınsanız ddrescue daha ucuz bir seçenektir. Her iki durumda da, imajı yalnızca silinen dosyaların boyutu kadar değil, tüm SD karttan daha fazla boş alana sahip bir sürücüye kaydedin.

İnsanların gözden kaçırdığı küçük bir ayrıntı: kurtarma programında yalnızca bozuk exFAT birimini/sürücü harfini değil, SD kartın tamamını veya disk imajını seçin. Bölüm tablosu veya exFAT meta verileri bozulmuşsa, yalnızca görünen birimi taramak bazı şeylerin gözden kaçmasına neden olabilir. Ayrıca kurtarılan videoların garip adlara sahip olmasına veya klasör yapısının hiç olmamasına şaşırmayın. exFAT üzerinde silinmiş dosyalarda, içeriği geri almak çoğu zaman orijinal düzenli klasör yapısını geri almaktan daha gerçekçidir.

Kurtarmanın temiz bir geri al düğmesinden ziyade dağınık olmasını bekleyin. exFAT üzerinde yazılım dosyalar bulabilir, ancak bu her zaman fotoğrafların veya videoların tamamen sağlam olduğu anlamına gelmez. Fotoğraflar için önizleme yapılabilmesi makul bir işarettir. Videolar için ise bir önizleme veya dosya adı daha zayıf bir kanıttır, çünkü dosyada hâlâ eksik parçalar olabilir veya başlığı bozuk olabilir.

Kart kararsızsa @waldgeist’in önce imaj alma tavsiyesini izlerdim, ancak donanım konusunda da seçici olurdum. Bilgisayara doğrudan takılan basit bir SD kart okuyucu kullanın; USB üzerinden bağlı bir kamera, sorunlu bir hub veya sürekli yeniden bağlanan bir okuyucu kullanmayın. Kilit anahtarlı tam boyutlu bir SD adaptörünüz varsa, bağlamadan önce kilitli konuma getirin. Bu kusursuz bir yazma engelleyici değildir, ancak işletim sisteminin veya bazı uygulamaların karta gereksiz veri yazma ihtimalini azaltır.

Disk Drill ilk deneme için uygundur çünkü TestDisk’ten daha kolay anlaşılır, ancak başarıyı yalnızca tarama sayısına göre değerlendirmeyin. Küçük bir grubu dahili sürücünüze veya başka bir harici sürücüye kurtarın, sonra dosyaları gerçekten açın. Videolar için, baştan sona oynatın veya en azından zaman çizelgesinde farklı noktalara atlayın. Kurtarılan dosyalar çok küçükse, yineleniyorsa, rastgele adlara sahipse veya yalnızca ilk birkaç saniyesi oynatılabiliyorsa, bu genellikle taramanın tam kullanılabilir dosyalardan ziyade parçalar bulduğu anlamına gelir. Bu noktada kart üzerinde taramaları tekrarlamayı bırakır ve ya yalnızca bir imaj üzerinden çalışır ya da görüntüler önemliyse profesyonel desteğe gönderirdim.

Silinmiş ve ardından kendi haline bırakılmış bir kart, silinip tekrar bir kameraya takılan ve başka bir çekimde kullanılan bir karttan çok farklı bir durumdur. İlk durumda, kurtarma yazılımının makul bir şansı olabilir. İkinci durumda ise, kayıp fotoğraflar/videolar zaten kısmen üzerine yazılmış olabilir ve hiçbir program üzerine yazılmış veriyi geri getiremez.

“Bozuk” kısmı bunu daha da karmaşık hale getiriyor. Windows sizden biçimlendirmenizi isterse, bunu onaylamayın; ama birdenbire bağlanır umuduyla onu on kez çıkarıp tekrar takmaya da devam etmeyin. Her kötü bağlantı veya zorunlu onarım istemi, sistemin, kamera yazılımının, bulut eşitleme aracının veya antivirüsün karta dokunması için yeni bir fırsattır. Bağlamadan önce tüm otomatik içe aktarma uygulamalarını devre dışı bırakırdım; özellikle de çıkarılabilir medyayı hemen tarayan fotoğraf yöneticilerini.

Sadece sürücü harfini değil, tüm fiziksel kartı veya bir imajını tarama konusunda @waldgeist ile aynı fikirdeyim. Birçok kişi görünen RAW/exFAT birimini bariz seçenek gibi göründüğü için seçiyor, sonra da sonuçların neden zayıf olduğunu merak ediyor. Bölüm bilgisi zarar görmüşse, “birim” artık gerçek düzeni temsil etmiyor olabilir. Tüm aygıt taraması daha yavaştır, ama dosya sisteminin kendisi şüpheliyse daha güvenli seçenektir.

Daha az teknik bir araç istiyorsanız Disk Drill makuldür, ancak önizlemeyi bir vaat değil, bir filtre gibi değerlendirin. Fotoğraflar için önizlemeler genelde hedefe yakın olduğunuz anlamına gelir. Videolar içinse önce birkaç örneği kurtarır ve dosya boyutunu, süreyi ve klibin sonuna yakın oynatmayı kontrol ederdim. Yalnızca ilk 12 saniyesini oynatan kurtarılmış 4 GB’lık bir video, dosya adı doğru görünse bile bir başarı değildir.

İnsanların unuttuğu sıkıcı şey depolama alanıdır. Eğer bu 256 GB’lık bir SD kartsa, önce başka bir yerde 256 GB’tan fazla boş alanınız olsun; ayrıca kurtarılan dosyalar için de ekstra alan gerekir. Kurtarmayı SD karta yapmayın, önce kartı “onar”mayın ve kurtarma yazılımı kartı görsün diye biçimlendirmeyin. Kart kaybolursa, 0 bayt gösterirse veya ısınırsa, orada durun. Bu artık normal bir silinmiş dosya işi değildir ve daha fazla kendi başına tarama denemesi nihai kurtarmayı daha da kötü hale getirebilir.