Canon EOS Kameradan Silinen Fotoğrafları Nasıl Kurtarırım?

Yedeklemeden önce Canon EOS kameramdan önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları gerçekten geri kurtarmam gerekiyor. Görüntüler özel bir etkinlikten ve hafıza kartından tamamen silinmiş olabileceklerinden endişeleniyorum. Daha fazla veri kaybına yol açmadan silinen Canon EOS fotoğraflarını güvenli bir şekilde geri yüklemenin en iyi yolu nedir?

Canon ile çekim yapmayı hemen şimdi durdururdum. En önemli kısım bu.

Bir fotoğraf SD karttan silindiğinde, kamera genelde dosyayı işaret eden girdiyi kaldırır. Fotoğraf verisi çoğu zaman kartın üzerinde kalır, ta ki yeni fotoğraflar veya videolar onun üstüne yazılana kadar. Bu yüzden silme işleminden sonra kamerayı kullanmaya devam ettiyseniz, kurtarma ihtimali hızla düşer.

SD kartı çıkarın ve bilgisayarınızda bir kart okuyucu kullanın. Kartın fiziksel bir kilit anahtarı varsa, önce onu kilitli konuma getirin. Ayrıca Windows veya macOS tarafından kartı biçimlendirmenizi isteyen herhangi bir mesajı da görmezden gelin. Bunu yapmayın. İnsanların bu uyarıya tıklayıp zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini gördüm. Bu mesaj çoğu zaman sistemin kartı normal şekilde okuyamadığı anlamına gelir, görsellerinizin tamamen kaybolduğu anlamına değil.

Ben bu durumla ilgileniyor olsaydım, Disk Drill ile başlardım. Daha önce kamera kartlarında bunun gibi araçlar kullandım ve faydalı olan kısmı önizleme özelliği. Kaydetmeden önce kurtarılan görselin düzgün açılıp açılmadığını görebilirsiniz. Ayrıca RAW dosyaları dahil olmak üzere yaygın Canon formatlarını da okur; bu da JPG yerine CR2 veya CR3 çektiyseniz yardımcı olur.

Benim yapacağım şeyler:

1. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun.
  2. Canon SD kartını bir kart okuyucu üzerinden bağlayın.
  3. Kartı Disk Drill içinde seçin.
  4. Universal Scan’i çalıştırın.
  5. Deleted veya Lost bölümünü kontrol edin.
  6. Sonuçları Pictures olarak filtreleyin.
  7. Önemsediğiniz dosyaları önizleyin.
  8. Kurtarılan fotoğrafları tekrar aynı SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.

İnsanların atladığı bir şey daha var. Dosyaların zaten başka bir yerde mevcut olabileceği yerleri kontrol edin. Recycle Bin, Trash, Time Machine, File History, Google Drive, OneDrive ve daha önce fotoğraf aktardıysanız veya senkronize ettiyseniz Canon’un image.canon uygulamasına bakardım. Bir keresinde bir toplu çekimin tamamen gittiğini sanmıştım ama kurduğumu unuttuğum otomatik senkronizasyon işinden kalan saçma eski bir yedekleme klasöründe duruyordu.

Kart silmeden sonra hiç kullanılmadıysa şansınız en yüksek olur. Ona yeni hiçbir şey yazılmadıysa, hâlâ makul bir kurtarma ihtimaliniz var.

Öncelikle, bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Kart hâlâ düzgün takılıp çalışıyorsa, taramadan önce SD kartın tam bir imajını alırdım. Bu, üzerinde çalışmak için size tek ve temiz bir kaynak verir ve kurtarma yazılımı hata verirse ya da yanlış bir şeye tıklarsanız, orijinal kartınız olduğu gibi kalır.

Bir kart okuyucu kullanın, ardından Mac veya Windows üzerinde bir disk imajlama aracıyla kartı klonlayın. İmajı bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin. Ondan sonra kurtarmayı kartın kendisinde değil, imaj dosyasında çalıştırın. Profesyoneller bunu bir sebepten yapar.

Canon EOS cihazınız çift kart kurulumunu kullanıyorsa, ikinci kartı da kontrol edin. Birçok kişi yedek kayıt özelliğinin açık olduğunu unutur. Ayrıca gizli DCIM klasörlerine ve .THM yan dosyalarına da bakın. Bu ipuçları, silinen kliplerin veya fotoğrafların kart üzerinde nerede bulunduğunu gösterir.

Disk Drill, özellikle CR2 veya CR3 desteğine ihtiyacınız varsa, Canon fotoğraf kurtarma için hâlâ sağlam bir seçimdir. Dosya önizlemeleri zaman kazandırdığı ve sağlam çekimleri bozuk olanlardan hızlıca ayırmaya yardımcı olduğu için, onu en iyi SD kart fotoğraf kurtarma araçları arasında sıralardım.

Bir şey daha. Fotoğrafları kamera içinde sildiyseniz, sonsuza dek gittiklerinin kanıtı olarak kameranın oynatma ekranına güvenmeyin. Dizin gitmiştir. Veriler çoğu zaman gitmemiştir.

Hızlı bir görsel rehber istiyorsanız, şu video yardımcı olur: bu SD kart fotoğraf kurtarma anlatımını izleyin.

Kart 0 bayt gösteriyorsa, biçimlendirme istiyorsa veya G/Ç hataları veriyorsa, kendi başınıza bir şeyler yapmayı bırakın ve bir kurtarma laboratuvarına gidin. Bu noktada evde kurtarma denemeleri riskli hâle gelir.

Aslında ne @mikeappsreviewer ne de @cazadordeestrellas bunu yeterince vurguladı diyebileceğim bir şeyi eklerdim: silmeden önce Canon cihazınızın görüntüleri koruma ya da derecelendirme olarak ayarlayıp ayarlamadığını kontrol edin, çünkü bazen insanlar her şeyi sildiklerini sanıyor ama aslında yalnızca mevcut dizin görünümünü silmiş oluyorlar. Kart yalnızca Finder/File Explorer yerine Canon yazılımı tarafından okunduğunda kayıp çekimlerin yeniden ortaya çıktığını gördüm. Bu yüzden tam panik moduna geçmeden önce Canon EOS Utility’yi hatta başka bir kart okuyucuyu deneyin, çünkü kart okuyucular tuhaf şekillerde arızalanabiliyor.

Ayrıca, fotoğraflar bu kadar önemliyse rastgele kurtarma uygulamalarını tekrar tekrar denemeyin. Her ek yazma işlemi, küçük resim önbelleği ya da onarım istemi işleri daha da kötüleştirmek için yeni bir fırsattır. Doğrudan taramaya geçme düşüncesine biraz katılmıyorum. Bunlar hayatta bir kez yaşanan bir etkinliğin fotoğraflarıysa, özellikle kart sorunlu davranıyorsa, bir kurtarma laboratuvarını düşündüğünüzden daha erken değerlendirmeye almak mantıklıdır.

Kart normal şekilde okunuyorsa, o zaman evet, Disk Drill Canon EOS fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenektir; bunun başlıca nedeni Canon RAW formatlarını iyi işlemesi ve gerçekten nelerin kurtarılabildiğini önizlemenize izin vermesidir. Yalnızca bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın, asla SD karta geri yazmayın. İnsanların sürekli takıldığı kısım tam olarak bu.

Kontrol edilmesi sıkça gözden kaçan bir yer daha: kamerayı bir telefona veya tablete bağladıysanız, oradaki otomatik içe aktarma önbelleklerine de bakın. Bazen kayıp JPGler mobil galeride dururken RAWlar eksik oluyor.

Canon’a özel ek kurtarma tartışması için şu konu alakalı: Gerçek kullanıcılardan Canon fotoğraf kurtarma ipuçları.

Kart hata gösteriyorsa, rastgele bağlanıp bağlantısı kesiliyorsa veya ısınıyorsa, kendiniz müdahale etmeyi bırakın. Cidden.