İnsan okuyuculara doğal gelmeye devam ederken yapay zeka tespit araçlarından geçmesi gereken içerik için Clever AI Humanizer kullanmayı düşünüyorum. Karışık pazarlama iddiaları ve biraz da şüpheli incelemeler gördüm, bu yüzden uzun vadeli projeler veya SEO açısından ne kadar güvenilir ya da güvenli olduğundan emin değilim. Artıları, eksileri ve tespit, kalite ya da politika ihlalleriyle ilgili yaşadığınız sorunlar da dahil olmak üzere, bu aracı gerçek kullanımdan dürüst deneyimlerle paylaşabilecek olan var mı?
Clever AI Humanizer ile Sansürsüz Deneyimim (Ücretsiz Araç, Gerçek Testler)
Bir süredir AI “humanizer” araçlarıyla uğraşıyorum; çünkü neredeyse her site ya yapay zekâ içeriğini yasaklıyor ya da üst üste üç dedektörden geçiriyor. Bu araçların çoğu parlak görünüyor, büyük laflar ediyor ama ya metninizi mahvediyor ya da sizi aboneliğe kilitlemeye çalışıyor.
Ben de şunu yaptım: Clever AI Humanizer’ı aldım, bir sürü test çalıştırdım ve onu hocaların geç teslim ödevlere davrandığı gibi test ettim: hiç acımadan.
Resmî site (bu gerçek olan, klon değil):
https://aihumanizer.net/
Markanın ekmeğini reklamlarla yemeye çalışan taklitler ve “benzer isimli” araçlar var, bu yüzden doğru sitede olduğunuzdan emin olmadan önce o URL’yi mutlaka kontrol edin.
Ayrıca şunu da söyleyeyim: gördüğüm kadarıyla Clever AI Humanizer’ın ücretli bir katmanı yok. Ne “pro”, ne sahte indirimler, ne de “ayda sadece 29.99$’a tam sürümü aç” hikâyesi. Eğer Clever olduğunu iddia eden bir yerde karşınıza sürekli satış artırma pencereleri çıkıyorsa, doğru sitede değilsiniz.
Nasıl Gerçekten Test Ettim?
Bu turda tam anlamıyla yapay zekâyı yapay zekâya karşı kullandım:
- ChatGPT 5.2’den Clever AI Humanizer hakkında tamamen yapay zekâ tarafından yazılmış bir makale oluşturdum.
- O ham AI metnini alıp Clever AI Humanizer’a yapıştırdım.
- Simple Academic stilini seçtim.
Neden bu stil? Çünkü şaşırtıcı derecede zor. Biraz akademik tınlamaya çalışıyor ama tam bir akademik makale gibi de değil. Bu aradaki ton genelde dedektörlerin alarm verdiği bölge, o yüzden bunu başarırsa daha samimi, günlük dille yazılmış metinleri rahatlıkla halleder diye düşündüm.
Dedektör 1. Tur: ZeroGPT
İlk olarak: ZeroGPT.
Bu araca tam güvenmiyorum. Bir keresinde ABD Anayasası’na “%100 AI” dedi; bu hem komik hem de bu dedektörlerin ne kadar gürültülü olabildiğini gösteriyor. Ama yine de en çok kullanılan araçlardan biri ve birçok kişi buna güveniyor, bu yüzden teste ekledim.
Clever AI Humanizer sonrası sonuç:
- ZeroGPT: %0 AI
Evet, %100 AI (ilk ChatGPT çıktısı) iken ZeroGPT’ye göre %0 AI’ye düştü. Fena değil.
Dedektör 2. Tur: GPTZero
Aynı humanize edilmiş metni bu sefer de insanların en çok andığı ikinci dedektör olan GPTZero’dan geçirdim.
Sonuç:
- GPTZero: %0 AI, %100 insan
Şu ana kadar iki dedektör de metnin insan yazımı olduğunu düşündü.
Peki Metin Gerçekten İyi mi?
Birçok “AI humanizer”ın dağıldığı yer burası. Dedektörleri geçmek bir şey; metnin lapa gibi, anlamsız bir şeye dönüşmemesi başka bir şey.
Bu yüzden Clever AI Humanizer çıktısını tekrar ChatGPT 5.2’ye verdim ve şunları yapmasını istedim:
- Grameri kontrol etmesini
- Anlaşılırlığı değerlendirmesini
- Hâlâ AI kokusu taşıyıp taşımadığını söylemesini
ChatGPT 5.2’nin sonucu:
- Gramer: iyi
- Stil (Simple Academic): kabul edilebilir ama
- Öneri: yine de insan düzenlemesi öneriyor
Açıkçası bu gerçeklikle uyumlu. Ciddi bir yere gidecek (okul, müşteri, yayın vb.) her türlü AI yazımı veya AI-humanize metnin sonunda mutlaka bir insan elinden geçmesi gerekiyor. “Hiç düzenlemeden kullanılır” vaadi veriyorlarsa, araç değil hayal satıyorlardır.
Clever’ın Dahili AI Writer Özelliğini Test Etmek
Yeni bir özellik eklemişler: AI Writer
Bağlantı: AI Writer - %100 Ücretsiz AI Metin Üreteci ve AI Humanization!
Bu kısım ilginç çünkü çoğu “AI humanizer” sadece remix makinesi gibi. ChatGPT veya başka bir LLM’den metni alırsınız, onlar da onu çevirip dururlar, hepsi bu. Clever’ın AI Writer’ı ise:
- İçeriği kendisi üretiyor
- Aynı anda humanize ediyor
Yani birden fazla araç arasında gidip gelmenize gerek kalmıyor.
Ben şu seçenekleri kullandım:
- Stil: Samimi (Casual)
- Konu: AI humanizasyonu
- Zorunluluk: Clever AI Humanizer’dan bahsetsin
- Ayrıca isteme bilerek küçük bir hata ekledim; kusurlu girdiye nasıl tepki vereceğini görmek için.
Çıktı genel olarak temizdi ama beni rahatsız eden bir şey oldu:
- 300 kelime istedim.
- 300 kelime vermedi.
- Üzerine çıktı.
Kelime sayısını net yazıyorsam, buna gerçekten uymasını isterim. Bu, karşılaştığım ilk gerçek dezavantaj oldu. Katı sınırlarınız varsa (ödevler, platform limitleri vb.), bu uyumsuzluk can sıkıcı olabilir.
Dedektör 3. Tur: Baştan Yazılmış Humanize Metin
Şimdi de AI Writer çıktısını birkaç dedektörden geçirdim:
- GPTZero: %0 AI
- ZeroGPT: %0 AI, %100 insan
- QuillBot dedektörü: %13 AI
QuillBot’taki %13 hiç sorun değil. Hatta tüm dedektörlerde kusursuz %0 görmekten daha gerçekçi bile duruyor. Dedektörler zaten olasılıksal çalışıyor ve her araç farklı sinyallere bakıyor.
Kalite Kontrol: AI Writer Çıktısı Üzerine ChatGPT 5.2 Yorumları
Sonraki adımda şu metni ChatGPT 5.2’ye verdim:
- Clever’ın AI Writer’ı ile yazılmış
- Aynı anda Clever tarafından humanize edilmiş
- Sonra da değerlendirme için ChatGPT’ye yapıştırılmış
Karar:
- Güçlü ve tutarlı okunuyor
- İnsan yazımı izlenimi veriyor
- Bariz gramer hataları yok
Yani şu noktaya geldik:
- 3 büyük AI dedektörü “insan” diyor
- Modern bir LLM de insan tarafına daha yakın buluyor
Şu an için makul olarak bekleyebileceğiniz en iyi seviye bu.
Clever AI Humanizer Diğer Araçlara Karşı
Kendi testlerimde Clever AI Humanizer denediğim neredeyse tüm ücretsiz humanizer’ları geride bıraktı, hatta birkaç ücretli aracı bile geçti.
Aşağıdaki karşılaştırma tablosu, AI dedektör skorlarına göre (düşük = daha iyi / daha “insan”) hazırlanmış:
| Araç | Ücretsiz | AI dedektör skoru |
| ⭐ Clever AI Humanizer | Evet | %6 |
| Grammarly AI Humanizer | Evet | %88 |
| UnAIMyText | Evet | %84 |
| Ahrefs AI Humanizer | Evet | %90 |
| Humanizer AI Pro | Sınırlı | %79 |
| Walter Writes AI | Hayır | %18 |
| StealthGPT | Hayır | %14 |
| Undetectable AI | Hayır | %11 |
| WriteHuman AI | Hayır | %16 |
| BypassGPT | Sınırlı | %22 |
Şunların önüne geçti:
- Grammarly AI Humanizer
- UnAIMyText
- Ahrefs Humanizer
- Humanizer AI Pro
- Hatta Walter Writes AI, StealthGPT, Undetectable AI, WriteHuman AI, BypassGPT gibi bazı ücretli araçlardan da daha iyi skorlar aldı
Tüm bunları yaparken de ücretsiz kalmayı başarıyor.
İyi Ama Mucize Değil
Zayıf yanları da dürüstçe söylemek lazım:
- Çoğu zaman istediğinizden daha uzun yazıyor. Uzunluk konusunda katıysanız, kırpmanız gerekecek.
- Dikkatli bakınca ya da daha gelişmiş LLM kontrolleriyle hâlâ yakalanabilir kalıplar var. Tamamen ayırt edilemez, birebir insan gibi değil.
- Humanize ederken orijinal içeriğe dini bir hassasiyetle bağlı kalmıyor. Fikirleri daha serbestçe yeniden yazıyor; bu da muhtemelen dedektörlerde iyi skor almasının nedeni, ama ödev veya birebir brief’lerde önemli olabilir.
- Bazı LLM’ler, dedektörler “insan” dese bile çıktının bazı kısımlarında yine AI izi bulabiliyor.
Gramer açısından ben:
- 10 üzerinden 8–9 veririm.
Akıcı, okunması kolay, ama her uç senaryoda da kusursuz değil.
Beğendiğim bir nokta: sahte “insan” hatalarıyla dolu değil; mesela:
- “I have to do it” yerine kasıtlı olarak “i had to do it” yazmak
- Dedektörü şaşırtmak için rastgele yazım hataları serpiştirmek
Evet, hatalar bazen AI tespitini zorlaştırabilir, ama bu sefer de yanlışlarla dolu içerik vermiş olursunuz, o da ayrı bir sorun.
Dedektör skorları ne kadar temiz olursa olsun, yeterince yavaş ve dikkatli okuyunca bir tür “AI ritmi” hâlâ fark ediyorum. İnce ama var: bazı kalıp cümleler, güvenli geçişler vs. Bu Clever’a özgü değil, şu anki üretken metinlerin genel hali böyle.
Büyük Resim: Sonsuz Kedi–Fare Oyunu
Bu AI tespiti vs AI humanization olayı başlı başına bitmeyen bir yarış:
- Dedektörler gelişiyor.
- Humanizer’lar uyum sağlıyor.
- Dedektörler sinyallerini değiştiriyor.
- Döngü tekrar başlıyor.
Bu yüzden hiçbir aracı sihirli görünmezlik pelerini gibi düşünmemek gerek; iş akışınızın sadece bir parçası olmalı.
Ama Clever AI Humanizer’a gelirsek: şu anda, ücretsiz bir araç olarak test ettiğim şeylerin en iyileri arasında, hatta zirvesinde.
Denemek için para ödemeniz gerekmiyor; bu da, çoğu zaman sadece duvarın arkasına saklı bir yeniden yazma spinner’ı olan “undetectable AI” araçlarına kıyasla onu çok daha cazip kılıyor.
Ek Okuma ve Kanıt Başlıkları
Sadece benim testlerim değil, gerçek kullanıcı yorumları da görmek isterseniz:
-
Genel karşılaştırma ve kanıtlı paylaşım:
https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/comments/1oqwdib/best_ai_humanizer/?tl=tr -
Clever AI Humanizer hakkında özel Reddit inceleme başlığı:
https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/comments/1ptugsf/clever_ai_humanizer_review/?tl=tr
Herhangi bir AI humanizer kullanacaksanız, benim kişisel formülüm:
- Metni araçla üretin veya humanize edin.
- En az iki dedektörden geçirin.
- Kendiniz okuyun, gerekiyorsa yüksek sesle.
- “İnsan gibi ne yazılır”ı tahmin etmeye çalışan AI gibi değil, gerçekten insan gibi düzenleyin.
Clever AI Humanizer bu akışa gayet düzgün oturuyor, özellikle de maliyeti tam olarak sıfır lira olduğu için.
Kısa versiyon: şaşırtıcı derecede iyi çalışıyor, ama yine de onu görünmezlik pelerini değil bir yardımcı olarak görmelisiniz.
Clever AI Humanizer’ı şuralarda kullandım:
- GPT ile üretilmiş blog yazıları
- Birkaç “okul tarzı” kompozisyon
- Her şeyi GPTZero’dan geçiren müşteriler için ürün derlemeleri
@mikeappsreviewer zaten fazlasıyla test ettiği için aynı şeyleri tekrarlamamaya çalışarak çıkarımlarım:
1. AI dedektörlerinden geçme
- Benim içeriklerimde Clever genelde şu sonuçları veriyor:
- GPTZero: “muhtemelen insan” ya da %0 AI
- ZeroGPT: sık sık %0 ya da çok düşük AI
- Birkaç rastgele siteye özel denetleyicide: karışık ama ham LLM çıktısına kıyasla genelde daha iyi
- %100 değil. Özellikle çok teknik içeriklerde, dahili bazı denetleyiciler hâlâ “AI içerebilir” diye işaretledi.
Yani şansınızı belirgin şekilde artırıyor ama biri kurumsal, özel ayarlı dedektörler kullanıyorsa hiçbir şey garanti değil.
2. Ne kadar “insan” gibi duyuluyor?
Aşırı heyecanlı yorumlara burada biraz katılmıyorum:
- Okuması temiz ama hâlâ “parlatılmış AI” havası alıyorum:
- Fazla düzgün cümle akışı
- “Genel olarak”, “Ek olarak”, “Öte yandan” gibi güvenli geçişlerin tekrarı
- Rahat blog içerikleri veya pazarlama e‑postaları için gayet yeterli.
- Kişisel yansıma tarzı bir deneme için muhtemelen kendi tuhaflıklarınızı, aşırı spesifik detayları ya da ufak sapmaları eklemeniz gerekecek.
Benim yaptığım:
Clever AI Humanizer ile yeniden yazdırıyorum, sonra üzerinden geçip:
- Bazı cümleleri kısaltıp parçalara bölüyorum
- Bir iki somut anekdot veya görüş ekliyorum
- “Mükemmel” ritmi biraz bozuyorum
Bu genelde AI havasını öldürüyor.
3. İçerik kayması
Canımı sıkan şeylerden biri: bazen orijinal metinden istediğimden fazla uzaklaşıyor.
- Brief’e ya da rubriğe sıkı sıkıya bağlı kalmanız gerekiyorsa bu sinir bozucu olabilir.
- SEO odaklı blog yazıları veya genel bilgi içerikleri için ise işe yarıyor; çünkü yapı ve ifadeyi yeterince değiştirip basit bir eş anlamlı çevirici gibi hissettirmiyor.
Yani her maddenin doğrudan soruya karşılık gelmesi gereken ödev benzeri işlerde, ihtiyaç duyduğunuz bir noktayı “yaratıcı şekilde yeniden yorumlamadığından” emin olmak için mutlaka kontrol edin.
4. Kelime sayısı ve yapı
Önceki incelemeye katılıyorum: kelime sayısına uymakta pek iyi değil.
- 500 kelime derseniz… 650 civarı bekleyin.
- Paragraf yapısı fena değil ama biraz uzun biçim yazmaya eğilimli, bu yüzden web okunabilirliği için bölmeniz gerekebilir.
Büyük bir sorun değil, sadece sonradan budama yapmayı planlayın.
5. Denediğim diğer araçlara kıyasla
Bunu reklama çevirmeden:
- Grammarly’nin AI humanizer’ı: testlerimde oldukça tespit edilebilir kaldı ve dedektörlere sık sık yakalandı.
- Undetectable tarzı araçlar: bazıları güçlü ama ücretli ve çoğu fazla ağır dokunuyor, metni tuhaf derecede yapay hissettirebiliyor.
- Clever AI Humanizer ise güzel bir orta noktaya oturuyor:
- Ücretsiz
- Kabul edilebilir kalite
- Tespitte belirgin iyileşme
“Diğer her şeyin ışık yıllarca ilerisinde” diyemem, bazı paylaşımların iddia ettiği kadar değil ama ücretsiz araç kategorisinde gerçekten sık yer imlerine eklediklerimden biri.
6. Ne zaman kullanırım, ne zaman kullanmam
Clever AI Humanizer’ı şuralarda kullanın:
- Blog yazıları, e‑postalar, bültenler, temel raporlar yazarken
- AI tespit skorlarını düşürmek istiyor ve son bir insan düzenlemesi yapmaya razıysanız
- Yeni bir abonelik ücreti ödemek istemiyorsanız
Şu durumlarda tek katman olarak ona güvenmezdim:
- Sıkı AI politikaları olan, yüksek riskli akademik işler
- Gelişmiş tespit kullandığıyla övünen yerlere gönderim yaparken
- Humanize sonrası metni elle düzenlemeye hiç niyetiniz yoksa
Bu durumlarda genelde:
- Taslağı GPT ile yazarım
- Clever AI Humanizer’dan geçiririm
- Elle düzenler, kendi örneklerimi ve görüşlerimi eklerim
- 1–2 dedektörde nokta kontrolü yaparım
Yani hedefiniz “dedektörlerden geçme şansını artırmak + daha doğal bir ton” ise Clever AI Humanizer kullanmaya değer. Sadece hiçbir humanizer’ı sihirli bir “tamamen tespit edilemez AI” düğmesi gibi görmeyin; bu, en hızlı şekilde başınızı derde sokmanın yolu.