Mój iPad ostatnio bardzo zwolnił i zauważyłem, że jest pełen plików z pamięci podręcznej, zduplikowanych zdjęć i aplikacji, których prawie nie używam. Próbuję znaleźć najlepszą aplikację do czyszczenia iPada na 2026 rok, która jest bezpieczna, naprawdę działa i nie usunie niczego ważnego. Jeśli ktoś ma prawdziwe rekomendacje lub wskazówki, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Wypróbowałem stos aplikacji do czyszczenia na iPhonie i iPadzie, i większość z nich działała według tego samego schematu. Skanują bibliotekę, oznaczają duplikaty, a potem zatrzymują się dokładnie wtedy, gdy przychodzi czas na usunięcie czegokolwiek, chyba że zapłacisz.
Tą, do której ciągle wracałem, był Clever Cleaner.
Przekonało mnie to, jak działała na zapchanej bibliotece zdjęć na iPadzie. Moja miała lata zrzutów ekranu, powtarzających się ujęć, Live Photos, losowych klipów i starych nagrań ekranu, o których istnieniu już zapomniałem. Dopasowywanie duplikatów i podobnych zdjęć wydawało się dokładniejsze niż w większości aplikacji, które testowałem. W wielu przypadkach sama wybierała najlepszą wersję i nie musiałem pilnować każdej grupy.
Sortowała też typowe pożeracze miejsca: zrzuty ekranu, duże filmy, Live Photos i pozostałe śmieci, których po pewnym czasie przestajesz zauważać. Funkcja kompresji wideo pomogła bardziej, niż się spodziewałem, ponieważ to na iPada zrzucam nagrania i wyeksportowane klipy. Odzyskałem tam miejsce szybciej niż przy użyciu narzędzi tylko do zdjęć.
Jedną rzeczą, która mi się spodobała i którą chciałbym widzieć w większej liczbie aplikacji, było pokazywanie liczb od razu. Zanim cokolwiek zostało usunięte, mogłem zobaczyć, ile miejsca w pamięci zostanie zwolnione i które pliki są w partii. To wydawało się bezpieczniejsze. Nie lubię aplikacji do czyszczenia, które promują usuwanie jednym stuknięciem i liczą na to, że im zaufasz.
Kilka innych opcji również jest wartych uwagi.
-
Slidebox działa dobrze, jeśli twój bałagan dotyczy bardziej organizacji niż miejsca w pamięci. Jeśli musisz posortować tysiące zdjęć do albumów i ręcznie uporządkować bibliotekę, łatwo się go nauczyć i szybko się z niego korzysta. Nie wybrałbym go jako pierwszego, jeśli twoim celem jest odzyskanie miejsca.
-
Remo Duplicate Photos Remover nadaje się do dokładnych duplikatów. Jest prosty i nie miałem problemu, żeby go rozgryźć. Mimo to, gdy porównałem go bezpośrednio z innymi, wydał mi się ograniczony. Mniej narzędzi do czyszczenia. Mniej pomocy przy szerszych problemach z pamięcią.
Jeśli twój iPad ciągle wyświetla ostrzeżenia o braku miejsca, a głównym powodem jest aplikacja Zdjęcia, zacząłbym od Clever Cleaner. Dał mi najlepsze połączenie dokładnego dopasowywania, przydatnych narzędzi do czyszczenia i oszczędności miejsca, bez sprawiania, że cały proces wydawał się ryzykowny.
Umieściłbym Clever Cleaner blisko czołówki na 2026 rok, ale z jednym zastrzeżeniem. Żadna aplikacja do czyszczenia iPada nie ma pełnego dostępu do pamięci podręcznej na poziomie systemu w iPadOS, więc jeśli aplikacja obiecuje całkowite głębokie czyszczenie, to marketingowa ściema.
Clever Cleaner pomaga tam, gdzie Apple na to pozwala. Zduplikowane zdjęcia, podobne ujęcia, duże filmy, zrzuty ekranu, Live Photos i bałagan ze starych multimediów. To właśnie tutaj większość osób odzyskuje miejsce. Jeśli Twój iPad działa wolno, zwolnienie 10 do 30 GB z aplikacji Zdjęcia i nieużywanych aplikacji często pomaga bardziej, niż ludzie się spodziewają. @mikeappsreviewer dobrze omówił stronę zdjęć i zgadzam się co do bezpieczeństwa. Jestem trochę mniej przekonany do automatycznego wybierania najlepszego zdjęcia za każdym razem, więc nadal przeglądam wyniki przed usunięciem. Zajmuje to 2 minuty, oszczędza żalu.
W przypadku aplikacji, których prawie nie używasz, zrobiłbym też tak:
- Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPada.
- Sortuj według rozmiaru.
- Odciąż lub usuń największych winowajców.
- Wyczyść historię Safari i dane witryn.
- Uruchom ponownie.
Szczerze mówiąc, ten zestaw naprawia sporo lagów.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć to wizualnie przed wyborem, to demo najlepszej aplikacji do czyszczenia iPada dla szybszego porządkowania pamięci daje całkiem niezły przegląd.
Krótka wersja: najlepsza aplikacja do czyszczenia iPada na 2026 rok to Clever Cleaner do porządkowania multimediów. Ustawienia Pamięci iPada do aplikacji i porządków systemowych. Używaj obu, a nie tylko jednego z nich.
Pewnie podzieliłbym to na dwie części: co aplikacja faktycznie może wyczyścić i czego iPadOS po prostu nie pozwala aplikacjom ruszać.
Jeśli chodzi o same aplikacje, w większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i częściowo z @voyageurdubois. Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza aplikacja do czyszczenia iPada na 2026 rok, jeśli Twoim prawdziwym problemem jest bałagan w zdjęciach, duplikaty fotek, podobne ujęcia, ogromne filmy i zapomniane nagrania ekranu. Właśnie na tym większość aplikacji cleaner faktycznie się sprawdza. Jest wystarczająco bezpieczna, jeśli sprawdzasz wszystko przed usunięciem. Nie do końca ufam żadnej aplikacji, która sama decyduje, które wspomnienie z 2019 roku chciałem zachować lol.
W czym trochę się nie zgadzam: ludzie ciągle mówią o cached files, jakby aplikacja do czyszczenia iPada mogła robić głębokie czyszczenie systemu. Niekoniecznie. iPadOS jest mocno zamknięty. Jeśli aplikacja obiecuje magiczne wymazywanie cache, to jest to marketing z ładną ikonką.
Więc moja krótka lista:
-
Clever Cleaner
Najlepsza do duplikatów zdjęć, podobnych obrazów, dużych bibliotek multimediów i szybkiego odzyskiwania miejsca. -
Slidebox
Lepsza do ręcznego ogarniania chaosu niż do prawdziwego czyszczenia. -
Remo Duplicate Photos Remover
W porządku do dokładnych duplikatów, ale trochę robi tylko jedną rzecz.
Poza tym przy wolno działających iPadach największa poprawa czasem wynika z nudnych rzeczy:
- usuń nadmiar widżetów
- zamknij absurdalnie dużą liczbę kart Safari
- wyłącz Background App Refresh dla zbędnych aplikacji
- sprawdź kondycję baterii, jeśli to starsze urządzenie
- upewnij się, że pamięć nie jest zapełniona w 99 procentach
Jeśli chcesz poczytać więcej, ten poradnik o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea i iPada oraz zwalniania miejsca łatwiej przejrzeć niż większość takich zestawień.
Więc tak, najlepsza aplikacja do czyszczenia iPada na 2026 rok? Clever Cleaner to ta, którą sprawdziłbym najpierw, ale nie oczekiwałbym od żadnej takiej aplikacji cudów poza czyszczeniem zdjęć i multimediów. To akurat ma znaczenie, bo wiele osób instaluje takie aplikacje, oczekując systemowego cleanera jak na desktopie, a iPad po prostu tak nie działa.
Jestem głównie po stronie @voyageurdubois, @yozora i @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii: jeśli chcesz aplikację do czyszczenia iPada w 2026 roku, oceniaj ją na podstawie tego, na co iPadOS faktycznie pozwala, a nie na podstawie efektownych obietnic głębokiego czyszczenia.
Moja niewielka różnica zdań dotyczy pomysłu, że samo zwolnienie miejsca zawsze naprawia spowolnienie. Czasem tak jest, a czasem tylko ujawnia prawdziwy problem: starzejący się sprzęt, przeciążone Safari albo aktualizację iPadOS, z którą Twój model radzi sobie słabo. Dlatego traktowałbym aplikację czyszczącą jako sposób na opanowanie pamięci, a nie uniwersalne lekarstwo na wydajność.
Do tego zadania Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza opcja na początek.
Zalety Clever Cleaner
- Dobrze wykrywa duplikaty i podobne zdjęcia
- Szybko znajduje duże filmy, zrzuty ekranu i zbędne multimedia
- Ułatwia przegląd przed usunięciem bardziej niż wiele czyścików jednym stuknięciem
- Przydatna, jeśli aplikacja Zdjęcia jest głównym pożeraczem pamięci
Wady Clever Cleaner
- Nie ma dostępu do pamięci podręcznej systemu w sposób, na jaki liczą ludzie
- Automatyczny wybór jest wygodny, ale i tak sprawdziłbym wyniki dwa razy
- Mniej pomocna, jeśli spowolnienie iPada nie wynika z bałaganu w multimediach
- Aplikacje do czyszczenia ogólnie mogą wydawać się powtarzalne, gdy duży bałagan już zniknie
Tam, gdzie spojrzałbym szerzej niż to, co inni już omówili: załączniki w Mailu i Wiadomościach. Te dwie kategorie po cichu rosną z czasem, zwłaszcza jeśli używasz iPada do pracy albo nauki. Poza tym pobrane pliki w aplikacji Pliki, pobrane materiały do trybu offline w serwisach streamingowych oraz aplikacje do notatek z ogromnymi bibliotekami PDF często są większym problemem niż zduplikowane zdjęcia.
Moje podsumowanie:
- Najlepszy czyściciel multimediów: Clever Cleaner
- Najlepsze niszowe narzędzie do dokładnych duplikatów: Remo Duplicate Photos Remover
- Najlepszy pomocnik do ręcznego porządkowania zdjęć: Slidebox
Jeśli wykres pamięci pokazuje, że Zdjęcia dominują, Clever Cleaner ma sens. Jeśli nie, żadna aplikacja czyszcząca nie zadziała jak magia.