Próbuję odzyskać pliki z zewnętrznego dysku twardego, który nagle przestał prawidłowo wyświetlać się na moim Macu. Są na nim ważne zdjęcia i dokumenty służbowe, a potrzebuję oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca, które obsługuje zewnętrzne dyski twarde, nie pogarszając sytuacji. Szukam porad dotyczących bezpiecznych i niezawodnych opcji odzyskiwania.
Odzyskiwanie danych na Macu w macOS — co bym wybrał po przetestowaniu całej ich masy
Przez ostatnie kilka lat testowałem sporo aplikacji do odzyskiwania danych na Macu i nadal najczęściej kieruję ludzi do Disk Drill. Nie dlatego, że wygrywa we wszystkim. Bo nie wygrywa. Ciągle do niego wracam, bo dobrze radzi sobie ze złotym środkiem. Dobre skuteczność odzyskiwania, mało tarcia, mniej dziwnych pułapek na nowszych Macach.
Wiele narzędzi do odzyskiwania danych na Macu wpada do dwóch kiepskich kategorii. Jedna grupa wydaje się zbyt okrojona i pomija pliki, które powinny znaleźć. Druga zasypuje cię ścianą technicznych opcji i logów, kiedy i tak jesteś już zestresowany i próbujesz odzyskać swoje rzeczy. Disk Drill siedzi gdzieś pośrodku i dla większości ludzi to ma większe znaczenie niż przechwałki funkcjami.
Dlaczego u mnie działał lepiej na Macu
Pierwsze, co się wyróżniało, to jak bardzo naturalnie czuł się na macOS. Interfejs nie jest zagracony. Obsługa APFS w moich testach wypadała solidnie. Działał bez problemu na Apple Silicon. Używałem go z zewnętrznymi SSD, dyskami USB, kartami SD, a nawet woluminami Time Machine bez większych dramatów.
Najważniejsze były jednak dla mnie uszkodzone woluminy APFS. Miałem kilka przypadków, w których inne aplikacje albo znajdowały mniej, albo dawały bałagan w wynikach. Disk Drill radził sobie tu lepiej. Żadna magia, nadal bez obietnic przy uszkodzonym nośniku, ale lepiej.
Do których elementów ciągle wracałem
- Dobrze radził sobie z usuniętymi plikami i sformatowanymi dyskami.
- Podgląd plików przed odzyskaniem był na tyle niezawodny, że oszczędzał czas.
- Zawiera narzędzia do tworzenia kopii zapasowych i obrazów dysku, co pomaga, gdy dysk jest niestabilny.
- Odzyskiwanie zdjęć i wideo stoi na solidnym poziomie, w tym formatów RAW z aparatów.
- Obsługuje się go łatwiej niż większość bardziej zaawansowanych narzędzi do odzyskiwania.
Inne narzędzia do odzyskiwania na Macu, które nadal brałbym pod uwagę
PhotoRec
Jeśli twój budżet wynosi zero, trudno zignorować PhotoRec. Jest darmowy i dużo mocniejszy, niż sugeruje jego brzydki interfejs. Widziałem, jak dobrze radził sobie z kartami SD i systemami plików, które były w kiepskim stanie.
Minus jest irytujący. Zwykle tracisz oryginalne nazwy plików i układ folderów. Więc pliki odzyskasz, ale późniejsze sortowanie przypomina piekielnie upierdliwe sprzątanie.
iBoysoft Data Recovery
Ten program szybko wydał się przystępny. Dobre rozwiązanie dla kogoś, kto chce obsługi APFS bez uczenia się całego procesu od zera. W typowych przypadkach utraty plików u mnie radził sobie dobrze.
Mój problem dotyczył ceny. Model subskrypcyjny bardzo szybko zaczyna męczyć.
Data Rescue
Starsze narzędzie, i czuć to po nim. Mimo to nie skreślałbym go. Miałem przyzwoite wyniki z zewnętrznymi dyskami i prostszymi zadaniami odzyskiwania, kiedy nie potrzebowałem niczego wyszukanego. To jedna z tych aplikacji, której nie postawiłbym na pierwszym miejscu, ale też nie nazwałbym bezużyteczną.
Część, którą ludzie psują najczęściej
Kiedy pliki znikają, przestań używać dysku. Od razu.
Widziałem więcej przypadków, w których odzyskiwanie zostało zepsute przez dalsze używanie dysku, niż przez sam wybór oprogramowania. Na SSD jest jeszcze gorzej, bo TRIM może szybko wymazać usunięte dane na nowszych Macach. Jeśli dalej zapisujesz na tym samym dysku, twoje szanse szybko spadają.
Co zrobiłbym przed skanowaniem czegokolwiek
- Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na innym dysku, jeśli masz taką możliwość.
- Zapisuj odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym.
- Jeśli dysk wydaje się niestabilny, najpierw go sklonuj, zanim uruchomisz skanowanie za skanowaniem.
- Pomijaj losowe narzędzia naprawcze, dopóki dane nie będą bezpieczne.
Ten ostatni punkt często gubi ludzi. Uruchamiają First Aid, potem jakiś cleaner, potem jakieś narzędzie napraw mi dysk znalezione w poście na forum z 2018 roku, a do tego czasu odzyskiwanie jest już w gorszym stanie.
Moja krótka odpowiedź
Jeśli ktoś chce jednej mało ryzykownej rekomendacji i nie ma ochoty na wykład, nadal mówię Disk Drill.
Jeśli znasz się na narzędziach do odzyskiwania albo twój przypadek jest nietypowy, coś innego może pasować lepiej. PhotoRec do brutalnej darmowej odzyskiwarki. iBoysoft jako prostsza opcja przyjazna APFS. Data Rescue do bardziej oldschoolowych, prostych zadań.
Ale dla większości użytkowników Maca Disk Drill to nadal narzędzie, od którego bym zaczął.
Zacząłbym od Disk Drill w przypadku odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego na Macu, takiego jak u Ciebie. Obsługuje zewnętrzne dyski USB, SSD, karty SD, APFS, HFS+, exFAT oraz przepływy odczytu NTFS na Macu. W przypadku zdjęć i dokumentów do pracy przydatny jest podgląd, ponieważ przed zapłatą widzisz, co da się odzyskać.
Mała uwaga, w której różnię się z @mikeappsreviewer. Jeśli dysk w ogóle nie wyświetla się prawidłowo, oprogramowanie ma mniejsze znaczenie niż stan dysku. Jeśli Narzędzie dyskowe widzi urządzenie, ale nie wolumin, oprogramowanie do odzyskiwania nadal ma szansę. Jeśli macOS nie wykrywa fizycznego dysku, przestań przy nim majstrować i w pierwszej kolejności pomyśl o serwisie laboratoryjnym. Wielokrotne ponowne podłączanie i skanowanie to sposób, w jaki ludzie pogarszają sytuację.
Moja krótka lista:
- Disk Drill, najlepszy pierwszy wybór dla większości użytkowników Maca.
- R-Studio, lepszy, jeśli chcesz mieć głębszą ręczną kontrolę.
- UFS Explorer, mocny przy uszkodzonych partycjach, mniej przyjazny interfejs.
- PhotoRec, darmowy, ale nazwy plików i foldery często wracają w nieładzie.
Najlepszy przewodnik wideo po oprogramowaniu do odzyskiwania danych na Macu, dyski zewnętrzne, APFS, USB, SSD:
obejrzyj ten przewodnik po najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych na Macu dla dysków zewnętrznych
Jedna praktyczna kontrola. Otwórz Informacje o systemie, następnie USB lub Thunderbolt, i sprawdź, czy obudowa pojawia się tam. Jeśli tak, spróbuj użyć Disk Drill na dysku albo najpierw wykonaj kopię bajt po bajcie. Jeśli nie, podejrzewałbym kabel, obudowę albo sam dysk. Ten szczegół zmienia cały plan.
Prawdopodobnie zacząłbym od Disk Drill do odzyskiwania danych z dysku zewnętrznego na Macu, ale z jednym zastrzeżeniem: jeśli dysk klika, zawiesza Finder albo losowo się rozłącza, oprogramowanie jest tak jakby drugim pytaniem. W takim przypadku każdy dodatkowy skan może pogorszyć sytuację.
Tam, gdzie trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sternenwanderer, to przechodzenie od razu do pełnych skanów. Najpierw sprawdziłbym obudowę i kabel. Wiele martwych dysków zewnętrznych to tak naprawdę uszkodzona płytka mostka USB, a nie sam dysk. Jeśli to zewnętrzny dysk typu desktop, czasami wyjęcie dysku i podłączenie go w inny sposób zmienia wszystko.
Jeśli Mac potrafi przynajmniej zobaczyć cokolwiek w Narzędziu dyskowym lub Informacjach o systemie, to tak, Disk Drill to solidny pierwszy wybór, ponieważ dobrze radzi sobie z popularnymi systemami plików Maca i dysków zewnętrznych, a podgląd pomaga przy zdjęciach i dokumentach. Jeśli chcesz czegoś bardziej śledczego i mniej przyjaznego użytkownikowi, R-Studio też jest warte uwagi. Zdarzało mi się, że R-Studio lepiej znajdowało strukturę folderów w niektórych paskudnych przypadkach exFAT, nawet jeśli interfejs przypomina formularz podatkowy.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: jeśli dysk pada, odzyskaj najpierw najważniejsze pliki, a nie całe 2 TB filmów z wakacji z 2017 roku. Nadaj priorytet rzeczom, których nie da się zastąpić.
Poza tym ten wątek Apple zawiera przydatny kontekst dotyczący opcji odzyskiwania plików:
najlepsze porady z forum Apple dotyczące odzyskiwania plików z dysku zewnętrznego na Macu
Krótka wersja:
- Disk Drill: najlepsza pierwsza próba dla większości użytkowników Maca
- R-Studio: mocniejsze, jeśli dobrze czujesz się z bardziej technicznymi narzędziami
- PhotoRec: darmowe, chaotyczne wyniki
- Brak jakiegokolwiek wykrycia: może lepiej się zatrzymać i rozważyć laboratorium
Nie odzyskuj plików z powrotem na ten sam dysk. Brzmi oczywiście, ale ludzie i tak to robią.