Czy mogę odzyskać usuniętą partycję, jeśli teraz jest wyświetlana jako nieprzydzielona?

Przypadkowo usunąłem partycję, a teraz Zarządzanie dyskami pokazuje to miejsce jako nieprzydzielone. Próbuję odzyskać partycję i jej pliki, nie pogarszając sytuacji. Jakich kroków lub narzędzi do odzyskiwania partycji powinienem użyć, aby bezpiecznie przywrócić usuniętą partycję?

Zrobiłem to kiedyś w Zarządzaniu dyskami i wybrałem zły wolumin. Przez jakieś dziesięć sekund czułem mdłości. Dobra wiadomość jest taka, że usunięta partycja często oznacza, że Windows usunął mapę, a nie pliki znajdujące się pod spodem. Jeśli nowe dane nie trafiły na tę część dysku, twoje szanse nadal są całkiem niezłe.

Pierwszy krok: przestań używać tego dysku. Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj go. Nie kopiuj na niego plików. Każdy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie danych, a w przypadku dysków SSD sytuacja szybko robi się nieciekawa.

Zanim uznasz, że partycja zniknęła, sprawdź Zarządzanie dyskami.

1. Jeśli partycja nadal jest widoczna i tylko straciła literę dysku, przypisz jej nową. Widziałem już, jak wolumin od razu wracał do Eksploratora plików po zrobieniu tylko tego.
  2. Jeśli to miejsce jest oznaczone jako Nieprzydzielone, potraktuj to jak usuniętą partycję. Najpierw odzyskaj z niej pliki, a strukturę naprawiaj później.

Najpierw odzyskaj swoje pliki

Najpierw zająłbym się odzyskiwaniem plików, zanim spróbowałbym odbudować tablicę partycji. Mniejsze ryzyko, mniej powodów do żalu.

Disk Drill był dla mnie łatwiejszą opcją, ponieważ wykrył usuniętą partycję jako partycję, a nie jako stertę losowych fragmentów plików. Nazwy folderów i plików w większości zostały zachowane, co oszczędziło mi mnóstwo sortowania. Odczytuje też popularne formaty Windows, w tym NTFS, FAT32, exFAT i ReFS.

Co zrobiłem, krok po kroku:

1. Zainstalowałem Disk Drill na innym fizycznym dysku. Nie na uszkodzonym. Nie pomijaj tego.
  2. Otworzyłem program i wybrałem cały dysk fizyczny, na którym wcześniej znajdowała się brakująca partycja.
  3. Uruchomiłem Skanowanie.
  4. Poczekałem. Zajęło to chwilę. Gdy znalazł starą partycję, pojawiła się jako osobny element.
  5. Najpierw podejrzałem kilka ważnych plików. Zdjęcia, dokumenty, jedno archiwum ZIP. Chcesz mieć pewność, że pliki się otwierają, zanim odzyskasz mnóstwo danych.
  6. Wybrałem foldery, na których mi zależało.
  7. Odzyskałem wszystko na inny dysk. Nigdy nie zapisuj z powrotem na tym samym dysku.
  8. Od razu otworzyłem odzyskane pliki i sprawdziłem je, zanim zrobiłem cokolwiek innego z oryginalnym dyskiem.

Jeśli dysk już wcześniej zachowywał się dziwnie, losowo się rozłączał, wydawał dziwne dźwięki, pojawiały się alerty SMART, najpierw zrobiłbym obraz dysku i skanował ten obraz. Wielokrotne odczyty z umierającego dysku to zły pomysł. Nauczyłem się tego na własnej skórze ze starym dyskiem HDD w laptopie.

Następnie spróbuj przywrócić partycję

Gdy Twoje ważne pliki będą już bezpieczne, wtedy zająłbym się naprawą partycji.

TestDisk nadal jest jedną z lepszych darmowych opcji. Wygląda staro i nie jest przyjazny w obsłudze, ale wykonuje poważną robotę, jeśli tablica partycji nie została zbyt mocno nadpisana.

Ogólny przebieg:

1. Pobierz i wypakuj TestDisk.
  2. Uruchom testdisk_win.
  3. Gdy program o to zapyta, utwórz nowy log.
  4. Wybierz fizyczny dysk z brakującą partycją.
  5. Zaakceptuj wykryty typ tablicy partycji.
  6. Wybierz Analyse.
  7. Uruchom Quick Search.
  8. Jeśli brakująca partycja się pojawi, podświetl ją.
  9. Jeśli nie, uruchom Deeper Search.
  10. Wybierz Write, aby zapisać odbudowaną tablicę partycji.
  11. Potwierdź, uruchom ponownie Windows, a potem ponownie sprawdź Zarządzanie dyskami.

Jeśli zadziała, partycja często wraca wraz z oryginalnymi plikami, które nadal tam są. Mimo to nie grzebałbym w TestDisk przed odzyskaniem czegokolwiek ważnego. Za dużo opcji niskiego poziomu, zbyt łatwo wejść w ścieżkę, której się nie rozumie.

Jeszcze jedna rzecz. Dyski SSD są mniej wyrozumiałe z powodu TRIM. Usunięcie partycji nie zawsze od razu uruchamia TRIM, ale czas nie działa tu na Twoją korzyść. Jeśli SSD pozostaje w użyciu, wewnętrzne czyszczenie może wymazać bloki, które miałeś nadzieję odzyskać. Więc tak, przestań go używać jak najszybciej.

Jeśli ani Disk Drill, ani TestDisk nie przywrócą samej partycji, ale Twoje pliki są już bezpieczne, uznałbym to za sukces. W tym momencie utwórz nową partycję w Zarządzaniu dyskami, wykonaj szybkie formatowanie i skopiuj odzyskane pliki z powrotem.

Jeśli Zarządzanie dyskami pokazuje Nieprzydzielone, wpis partycji zniknął, ale dane systemu plików mogą nadal tam być. Dlatego pierwsza zasada jest prosta. Nie twórz nowego woluminu. Nie formatuj. Nie uruchamiaj chkdsk na pustym obszarze. To utrudnia odzyskiwanie.

Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale nie zawsze najpierw odbudowywałbym partycję. Jeśli to główny dysk komputera, jeden błędny zapis do tablicy partycji zwiększa ryzyko. Wolę taką kolejność.

1. Najpierw sprawdź stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub podobnego narzędzia.
    Jeśli stan dysku jest zły, sklonuj go sektor po sektorze na inny dysk i pracuj na klonie.

2. Zrób zrzut ekranu z Zarządzania dyskami i zanotuj poprzedni rozmiar partycji.
    Rozmiar i pozycja mają znaczenie podczas skanowania.

3. Skanuj cały fizyczny dysk, a nie tylko nieprzydzielony obszar.
    Disk Drill dobrze się do tego nadaje, ponieważ często znajduje usunięte partycje i lepiej zachowuje strukturę folderów niż narzędzia do odzyskiwania surowych danych. Odzyskuj pliki na inny dysk.

4. Jeśli twoje pliki wyglądają na nienaruszone, zatrzymaj się na tym etapie i najpierw wykonaj kopie zapasowe.
    Dopiero gdy twoje dane będą bezpieczne, powinieneś próbować narzędzi do naprawy partycji.

Jeśli chodzi o naprawę partycji, warto przyjrzeć się DMDE. Jest mniej przyjazny niż Disk Drill, ale skuteczny przy przywracaniu utraconego wpisu partycji, gdy sektor początkowy i system plików są nadal nienaruszone. Na woluminach NTFS, jeśli MFT jest w dobrym stanie, szanse na odzyskanie są przyzwoite.

Jeszcze jedna rzecz, dyski SSD są problematyczne. TRIM może szybko wyczyścić usunięte dane. Jeśli to dysk SSD, wyłącz go i zajmij się nim jak najszybciej.

Jeśli chcesz prosty poradnik dotyczący odzyskiwania usuniętych plików w Windows, ten film jest w porządku:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania plików w Windows

Krótka wersja. Przestań używać dysku. Przeskanuj cały dysk za pomocą Disk Drill. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu. Następnie spróbuj przywrócić partycję dopiero wtedy, gdy twoje dane będą bezpieczne. To najbezpieczniejsza ścieżka dla większości osób.

Jeśli pokazuje się jako nieprzydzielone, zwykle oznacza to, że wpis partycji zniknął, a nie automatycznie same pliki. W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @boswandelaar co do głównej zasady: przestań używać tego dysku. Ale trochę nie zgadzam się z podejściem „najpierw odzyskuj pliki bez względu na wszystko”, ponieważ w niektórych przypadkach czyste przywrócenie usuniętej partycji jest w rzeczywistości mniej inwazyjne niż ogromne skanowanie odzyskiwania. Haczyk polega na tym, że musisz mieć absolutną pewność, że dysk jest sprawny i nic nie nadpisało tego obszaru.

Co bym zrobił:

1. Wyłącz komputer, jeśli to SSD, a zwłaszcza jeśli jest to dysk systemowy.
  2. Jeśli to możliwe, podłącz go do innego komputera jako dysk dodatkowy.
  3. Najpierw wykonaj obraz bajt po bajcie za pomocą czegoś takiego jak HDD Raw Copy Tool lub ddrescue, jeśli stan dysku budzi wątpliwości.
  4. Użyj narzędzia ukierunkowanego na partycje, aby sprawdzić, czy stary wpis jest nadal wykrywalny. DMDE świetnie się do tego nadaje, podobnie jak R-Studio, jeśli już je masz.
  5. Jeśli wyraźnie widzisz starą partycję z prawidłowymi sektorami początkowym i końcowym, przywróć wpis partycji.
  6. Jeśli wygląda to nieuporządkowanie lub niepewnie, przełącz się na tryb odzyskiwania plików i zapisz dane w innym miejscu.

Disk Drill nadal jest tutaj solidnym wyborem, ponieważ ma tendencję do czystego identyfikowania utraconych partycji i jest łatwiejszy w obsłudze niż niektóre starsze narzędzia. Po prostu przeskanuj cały fizyczny dysk, a nie tylko nieprzydzielone miejsce.

Nie uruchamiaj też CHKDSK. Ludzie robią to zdecydowanie za wcześnie i może to pogorszyć sytuację.

Jeśli chcesz więcej opcji, warto zajrzeć do tego zestawienia najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych dla komputerów Mac i PC.