Mac’imde aniden düzgün görünmemeye başlayan harici bir sabit diskten dosyaları kurtarmaya çalışıyorum. İçinde önemli fotoğraflar ve iş belgeleri var ve durumu daha da kötüleştirmeden harici sabit diskleri destekleyen Mac veri kurtarma yazılımına ihtiyacım var. Güvenli ve güvenilir kurtarma seçenekleri hakkında tavsiye arıyorum.
macOS’te Mac veri kurtarma, bir sürüsünü denedikten sonra benim seçeceğim seçenek
Son birkaç yılda bir sürü Mac kurtarma uygulamasını test ettim ve hâlâ çoğu kişiyi Disk Drill yönlendiriyorum. Her şeyde kazandığı için değil. Kazanmıyor. Oraya dönüp durmamın nedeni, orta noktayı iyi yönetmesi. İyi kurtarma oranları, düşük sürtünme, yeni Mac’lerde daha az tuhaf sorun.
Birçok Mac kurtarma aracı iki kötü gruba düşüyor. Bir grup fazla sade hissettiriyor ve bulmasını beklediğiniz dosyaları kaçırıyor. Diğer grup ise siz zaten stresliyken ve dosyalarınızı geri almaya çalışırken sizi teknik seçenekler ve günlüklerden oluşan bir duvara çarpıyor. Disk Drill bu ikisinin arasında duruyor ve çoğu insan için bu, özelliklerle övünmekten daha önemli.
Neden Mac’te benim için daha iyi çalıştı
İlk dikkat çeken şey, macOS’te ne kadar yerel hissettirdiğiydi. Arayüz dağınık değil. Testlerimde APFS desteği sağlam hissettirdi. Apple Silicon’da sorunsuz davrandı. Onu harici SSD’lerle, USB sürücülerle, SD kartlarla ve hatta Time Machine birimleriyle çok fazla sorun yaşamadan kullandım.
Benim için en büyük şey ise bozulmuş APFS birimleriydi. Diğer uygulamaların ya daha az şey bulduğu ya da dağınık sonuçlar verdiği birkaç durum yaşadım. Disk Drill burada daha iyiydi. Mucize değil, hasarlı depolamada hâlâ garanti yok, ama daha iyiydi.
Sürekli geri döndüğüm kısımlar
- Silinmiş dosyalarda ve biçimlendirilmiş sürücülerde iyi iş çıkardı.
- Kurtarmadan önce dosyaları önizlemek, zaman kazandıracak kadar güvenilirdi.
- Disk yedekleme ve imaj alma araçlarını içeriyor, bu da sürücü kararsızsa yardımcı oluyor.
- Kameralardaki RAW formatları dahil fotoğraf ve video kurtarma sağlam.
- Daha ciddi kurtarma araçlarının çoğundan daha kolay kullanılıyor.
Hâlâ değerlendirmede tutacağım diğer Mac kurtarma araçları
PhotoRec
Bütçeniz sıfırsa, PhotoRec’i görmezden gelmek zor. Ücretsiz ve çirkin arayüzünün düşündürdüğünden çok daha güçlü. SD kartlarda ve durumu kötü olan dosya sistemlerinde sağlam iş çıkardığını gördüm.
Taviz kısmı can sıkıcı. Genellikle orijinal dosya adlarını ve klasör düzenini kaybediyorsunuz. Yani dosyaları alıyorsunuz, ama sonra onları sıralamak cehennemden çıkmış bir temizlik işi gibi geliyor.
iBoysoft Data Recovery
Bu araç hızlıca erişilebilir hissettirdi. Önce bütün bir iş akışını öğrenmeden APFS desteği isteyen biri için iyi bir seçenek. Yaygın dosya kaybı durumlarında benim için gayet iyiydi.
Benim sorunum fiyatlandırmaydı. Abonelik düzeni çabuk yoruyor.
Data Rescue
Eski bir araç, hissi de eski. Yine de onu gözden çıkarmazdım. Harici sürücülerde ve gösterişli bir şeye ihtiyaç duymadığım daha basit kurtarma işlerinde iyi sonuçlar aldım. İlk sıraya koymayacağım ama işe yaramaz da demeyeceğim uygulamalardan biri.
İnsanların en çok yanlış yaptığı kısım
Dosyalar kaybolduğunda, sürücüyü kullanmayı bırakın. Hemen.
Yazılım seçiminin kendisinden çok, sürücünün kullanılmaya devam edilmesi yüzünden mahvolan daha fazla kurtarma gördüm. SSD’lerde bu daha da kötüleşiyor çünkü TRIM, yeni Mac’lerde silinmiş verileri hızlıca temizleyebiliyor. Aynı diske yazmaya devam ederseniz şansınız düşer. Hızla.
Herhangi bir şeyi taramadan önce yapacağım şeyler
- Mümkünse kurtarma uygulamasını farklı bir sürücüye kurun.
- Kurtarılan dosyaları aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye kaydedin.
- Disk kararsız görünüyorsa, tekrar tekrar tarama çalıştırmadan önce önce klonlayın.
- Veriler güvende olana kadar rastgele onarım araçlarını atlayın.
Son madde insanları yakalıyor. First Aid’i çalıştırıyorlar, sonra bir temizleyici, sonra da 2018 tarihli bir forum gönderisinde buldukları bir sürücümü düzelt yardımcı programı, ve o noktada kurtarma işi daha da kötüleşmiş oluyor.
Kısa cevabım
Birisi düşük riskli tek bir öneri istiyorsa ve nutuk dinlemek istemiyorsa, ben hâlâ Disk Drill derim.
Kurtarma araçlarını iyi biliyorsanız veya durumunuz tuhafsa, diğerlerinden biri daha uygun olabilir. Kaba kuvvetle ücretsiz kurtarma için PhotoRec. Daha basit, APFS dostu bir seçenek için iBoysoft. Eski usul, doğrudan işler için Data Rescue.
Ama çoğu Mac kullanıcısı için, yine de başlangıç noktası olarak seçeceğim araç Disk Drill.
Ben sizin gibi bir Mac harici sabit disk kurtarma durumu için Disk Drill ile başlardım. Mac’te USB sabit diskleri, SSD’leri, SD kartları, APFS, HFS+, exFAT ve NTFS okuma iş akışlarını destekler. Fotoğraflar ve iş belgeleri için önizleme özelliği faydalıdır çünkü ödeme yapmadan önce nelerin kurtarılabildiğini görürsünüz.
@mikeappsreviewer ile ayrıldığım küçük bir nokta var. Sürücü hiç düzgün görünmüyorsa, yazılım sürücünün durumundan daha az önemlidir. Disk İzlencesi aygıtı görüyor ama birimi görmüyorsa, veri kurtarma yazılımının hâlâ bir şansı vardır. macOS fiziksel sürücüyü algılamıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın ve önce laboratuvar hizmetini düşünün. Tekrar tekrar yeniden bağlama ve yeniden tarama, insanların durumu daha da kötüleştirme şeklidir.
Kısa listem:
- Disk Drill, çoğu Mac kullanıcısı için en iyi ilk tercih.
- R-Studio, daha derin manuel kontrol istiyorsanız daha iyi.
- UFS Explorer, hasarlı bölümlerde güçlü, arayüzü daha az kullanıcı dostu.
- PhotoRec, ücretsiz, ancak dosya adları ve klasörler çoğu zaman karmakarışık geri gelir.
Mac veri kurtarma yazılımı, harici sürücüler, APFS, USB, SSD için en iyi video rehberi:
harici sürücüler için en iyi Mac kurtarma yazılımı rehberini izleyin
Pratik bir kontrol. Sistem Bilgileri’ni açın, ardından USB veya Thunderbolt bölümüne gidin ve kutunun orada görünüp görünmediğine bakın. Görünüyorsa, sürücüde Disk Drill deneyin veya önce bire bir yedek alın. Görünmüyorsa, kablodan, kutudan veya sürücünün kendisinden şüphelenirdim. Bu ayrıntı tüm planı değiştirir.
Muhtemelen Mac harici sürücü kurtarma için Disk Drill ile başlardım, ama bir çekinceyle: eğer sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, Finder’ı kilitliyorsa veya rastgele bağlantısı kesiliyorsa, yazılım biraz ikinci planda kalır. Bu durumda, yapılan her ek tarama işleri daha da kötüleştirebilir.
@mikeappsreviewer ve @sternenwanderer ile hafifçe ayrıldığım nokta, doğrudan tam taramalara geçmeleri. Ben önce kutuyu ve kabloyu test ederdim. Birçok ölü harici sürücü aslında diskin kendisi değil, bozuk bir USB köprü kartıdır. Eğer masaüstü tipi bir harici sürücüyse, bazen diski çıkarıp başka bir şekilde bağlamak her şeyi değiştirebilir.
Mac en azından Disk İzlencesi veya Sistem Bilgisi içinde bir şey görebiliyorsa, o zaman evet, Disk Drill iyi bir ilk tercih çünkü yaygın Mac ve harici sürücü dosya sistemlerini iyi destekler ve önizleme özelliği fotoğraflar/belgeler için yardımcı olur. Daha adli bilişim odaklı ve daha az kullanıcı dostu bir şey istiyorsanız, R-Studio da bakmaya değer. Arayüzü vergi formu gibi hissettirse de, özellikle bazı sorunlu exFAT vakalarında R-Studio’nun klasör yapısını daha iyi bulduğunu gördüm.
İnsanların atladığı bir şey daha: sürücü bozuluyorsa, önce tüm 2017 tatil videolarından oluşan 2 TB veriyi değil, en önemli dosyaları kurtarın. Yeri doldurulamaz şeylere öncelik verin.
Ayrıca, bu Apple başlığında dosya kurtarma seçenekleri hakkında faydalı bağlam var:
Mac’te harici bir sürücüden dosya kurtarma için en iyi Apple forum ipuçları
Kısa sürüm:
- Disk Drill: çoğu Mac kullanıcısı için en iyi ilk deneme
- R-Studio: teknik araçlarla rahatsanız daha güçlü
- PhotoRec: ücretsiz, dağınık sonuçlar
- Hiç algılama yoksa: belki durup bir laboratuvarı düşünün
Dosyaları aynı sürücüye geri kurtarmayın. Kulağa bariz geliyor ama insanlar yine de yapıyor.