iPhone Depolama Alanı Sürekli Doluyor Sorununu Çözen Oldu mu?

iPhone depolama alanım, fotoğrafları, uygulamaları ve mesajları sildikten sonra bile dolmaya devam ediyor. Sistem verileri hızla yeniden büyüyor gibi görünüyor ve artık iOS’u güncelleyemiyor ya da yeni dosyalar kaydedemiyorum. Depolama sorununa neyin neden olduğunu anlamak ve kalıcı olarak nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

iPhone’unuz birdenbire depolama uyarısı verirse, bir gecede yığınla veri oluştuğunu varsaymam. Bunu benimki dahil birkaç telefonda kontrol ettim ve olağan durum insanların düşündüğünden daha yavaştı. Alan haftalardır azalıyordu, sonra iOS sonunda şikâyet etmeye başladığı noktaya geldi.

Yapacağım ilk şey Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı’nı açıp kategori çubuğuna bir dakika bakmak olurdu. Genelde asıl zararı bir ya da iki bölüm veriyor. Nadiren gizemli bir işlem olur.

Fotoğraflar çoğu zaman asıl sorun olur

Birçok telefonda en çok alanı Fotoğraflar kaplar.

Ve bu sadece saklamak istediğiniz fotoğraflar değildir. Ben sürekli şöyle gereksiz şeyler buluyordum:

1. Aynı anda çekilmiş neredeyse aynı kareler
  2. Unuttuğum ekran görüntüleri
  3. Ekran kayıtları
  4. Live Photo’lar
  5. Büyük video klipleri
  6. Seri çekimler

Bunlar hızlıca birikir. Birkaç gezi videosu, rastgele ekran görüntüleri, aylarca açık kalmış bazı Live Photo’lar derken fark etmeden birkaç GB birden kaybedersiniz. Bunu ben de yaptım. Sorunun uygulamalar olduğunu sandım. Hayır, dağınık olan kamera rulomdu.

Uygulamalar kurulumdan sonra büyür

Birçok kişi App Store’daki boyuta bakıp bunun buna yakın kalacağını sanıyor. Öyle olmuyor.

Sosyal medya, mesajlaşma, alışveriş ve yayın uygulamaları cihazda yerel dosyalar tutar. Önbelleğe alınmış görseller, kaydedilmiş video parçaları, geçici dosyalar, çevrimdışı indirmeler; bunların hepsi zamanla ağırlık yapar. Podcast’ler ve çalma listeleri de aynı şeyi yapar. İndirilen Netflix bölümleri ve diğer uygulamalardaki rastgele belgeler de öyle.

Listede birkaç yüz MB görünen bir uygulamanın cihazda birkaç GB yer kapladığını gördüm. iPhone Saklama Alanı’nda bir uygulama şişmiş görünüyorsa, onu silip yeniden yüklemek bazen birikmiş gereksiz dosyaları temizler.

Mesajlar ve İndirilenler fazla görmezden geliniyor

İnsanlar depolama temizlerken Mesajlar bölümünü sürekli atlıyor. Ben de atlıyordum.

Metinler küçüktür. Ekler değil. Sohbetlerdeki fotoğraflar, GIF’ler, videolar, sesli notlar ve diğer dosyalar telefonda kalır. Aynı durum Dosyalar uygulamasındaki İndirilenler klasörü için de geçerli. Bir şeyler oraya iner ve sonra sonsuza kadar öylece durur.

Bu kategoriler genelde en büyük suçlu olmaz ama anlamlı olacak kadar yer kapladıklarını gördüm.

Sistem Verileri can sıkıcıdır

Medya dosyalarını temizlediyseniz ve bazı uygulamalar hâlâ normal görünüyorsa, Sistem Verileri’ne bakın.

iOS önbellekleri, günlükleri, güncelleme kalıntılarını ve diğer geçici dosyaları burada tutar. Bir miktarı normaldir. Bazen garip derecede büyür. Apple bunun için size temiz bir silme düğmesi vermiyor; insanların buna bu kadar sinir olmasının nedenlerinden biri de bu.

Önce fotoğraf arşivinden başlardım

En büyük bölüm Fotoğraflar ise, uygulamaları kaldırarak başlamazdım. Medya temizliği genelde en az kayıpla en çok alanı açar.

İnsanların bunun için Clever Cleaner kullandığını gördüm. Adının geçme nedeni basit. Apple’ın yerleşik Yinelenenler albümü yalnızca birebir aynı kopyaları yakalıyor. Bu uygulama ayrıca benzer görünen kareleri de işaretliyor; boşa giden alanın büyük kısmı da burada saklanıyor.

İnsanlara en sık faydalı gelen kısımlar şunlar gibi görünüyor:

1. Benzer fotoğrafları otomatik olarak bulur
  2. En büyük fotoğraf ve videoları gösterir
  3. Toplu silme için ekran görüntülerini gruplar
  4. Live Photo’ları standart fotoğraflara dönüştürür

Benzer görselleri, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları gözden geçirdikten sonra 10 GB, 20 GB, bazen 30 GB temizleyen kullanıcı bildirimleri gördüm. Dağınık bir arşive bakana kadar kulağa fazla geliyor. Sonra mantıklı gelmeye başlıyor.

İzleyeceğim sıra

Depolamanız durmadan doluyorsa, ben şu yolu izlerdim:

1. iPhone Saklama Alanı’nı açın ve en büyük kategorinin hangisi olduğuna bakın
  2. Benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları temizleyin
  3. En büyük videolarınızı kontrol edin
  4. Uygulamaların içindeki indirilmiş içerikleri kaldırın
  5. Mesaj eklerini ve Dosyalar indirmelerini gözden geçirin
  6. Boyutu garip görünen uygulamaları inceleyin

Çoğu zaman bunun nedeni birikmiş medya olur, iPhone’un bozuk davranması değil. Alanın nereye gittiğini bulduğumda genelde beklediğimden daha fazla depolama alanı geri kazandım ve önemli şeyleri silmem gerekmedi.

Evet. Bunu 128 GB iPhone’umda düzelttim ve sebep yalnızca Fotoğraflar değildi.

Depolama grafiğini önce kontrol etme konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama gizli eşitleme verileri ve başarısız güncellemeler üzerinde daha fazla dururdum. Bu ikisi alanı çok hızlı tüketir.

Bana yardımcı olanlar:

1. Yeniden başlatın, sonra depolamayı tekrar kontrol edin. iOS bazen yeniden başlatılana kadar gereksiz verileri gösterir.
  2. Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünde indirilmiş bir iOS güncellemesi olup olmadığına bakın. Varsa silin.
  3. Fotoğraf eşitlemesi takılmış görünüyorsa iCloud Fotoğrafları’nı bir dakika kapatın, sonra tekrar açın. Benimkinde küçük resimler ve geçici dosyalar sürekli yeniden önbelleğe alınıyordu.
  4. Safari telefonumda aşırı yer kaplıyordu. Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin.
  5. Mail uygulaması ekleri yoğun şekilde önbelleğe alır. Mail çok büyükse posta hesabını kaldırıp yeniden ekleyin.
  6. Yayın uygulamaları bir şeyler izledikten sonra bile çevrimdışı gereksiz verileri tutar. Her uygulamayı açın ve uygulama içindeki indirmeleri silin.
  7. Sistem Verileri hâlâ anlamsız derecede büyükse telefonu yedekleyin, silin ve yedekten geri yükleyin. Sinir bozucu, evet. Bende işe yaradı.

Bir noktada biraz katılmıyorum. Uygulamaları yeniden yüklemek yardımcı olur, ama uygulama verileri iCloud’da tutuluyorsa bazı gereksiz veriler hemen geri gelir.

Fotoğraflar için, yinelenen ve benzer fotoğrafları temizleme özelliğine sahip ücretsiz bir iPhone temizleme uygulaması istiyorsanız Clever Cleaner göz atmaya değer. Ayrıca iPhone depolama alanını hızlıca nasıl boşaltacağınızı da inceleyin.

Sistem Verileri 20 GB’ın üzerindeyse ve her gün büyüyorsa, bunun normal kullanım değil bir hata veya bozuk bir önbellek döngüsü olduğunu düşünürdüm.

Bunu bir kez düzelttim, ama bunu alışılmış “500 fotoğraf sil ve dua et” rutinini yaparak değil.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @viajantedoceu ile aynı fikirdeyim, ama bence insanlar Sistem Verileri’ni biraz fazla hızlı suçluyor. Bazen asıl sorun, iOS’un garip kategorilere ittiği uygulama verileridir; bu yüzden aslında bozuk önbellekler, takılı kalmış eşitleme dizinleri veya yerel veritabanı çöplüğü söz konusuyken, Sistem Verileri patlıyormuş gibi görünür.

Onların pek değinmediği birkaç şeyi ben kontrol ederdim:

1. Sesli Notlar
    Bu, insanlara fark ettirmeden büyür. Uzun kayıtlar gigabaytlarca yer kaplayabilir.

2. Ekli dosyaları olan Notlar uygulaması
    Taranmış PDF’ler, gömülü görseller ve Notlar’daki paylaşılan dosyalar çok büyük olabilir. Notlar’ı açın, büyük klasörlerinizi kontrol edin.

3. Kitaplar / PDF’ler
    Kitaplar uygulaması ve Dosyalar uygulaması, varlığını unuttuğunuz dev PDF ve epub dosyalarını biriktirebilir.

4. Uygulama içindeki WhatsApp / Telegram / Messenger depolaması
    Sadece sohbetleri silmeyin. Her uygulamanın kendi depolama yöneticisine girin. Bu uygulamalar medya kopyalarını sonsuza kadar saklar.

5. Podcast uygulamasının hatalı davranması
    Bende indirilen bölümler kaldırılmış gibi görünüyordu, ama depolama alanı eşitleme ayarlarını değiştirip uygulamayı elle kaldırana kadar dolu kalmaya devam etti.

6. Fotoğraf düzenlemeleri
    Garip bir durum, ama yoğun şekilde düzenlenmiş video ve fotoğraflar orijinal + düzenlenmiş sürümleri birbirine bağlı şekilde tutabiliyor.

Ayrıca, telefonunuzda örneğin 5 GB’tan az boş alan varsa, iOS saçmalamaya başlar. Dizin oluşturma, geçici dosyalar, başarısız güncellemeler, yeniden deneme döngüleri, bunların hepsi kartopu gibi büyüyebilir. Bazen önce düzgün bir tampon alan açmanız gerekir, oradan buradan sadece 800 MB değil.

Fotoğraf kitaplığınız hâlâ karmakarışıksa, Clever Cleaner muhtemelen denemeye değer çünkü benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini, Live Photo’ları ve büyük videoları elle yapmaktan daha hızlı yakalıyor. Sağlam bir açıklama istiyorsanız, iPhone depolama temizliği için gerçekten ücretsiz Clever Cleaner uygulamasına dair bu rehber bunu oldukça net açıklıyor.

Benim açık sözlü görüşüm: depolama alanı temizlikten sonra bir gün içinde yeniden doluyorsa, bu artık normal dağınıklık değildir. Bu genelde bir eşitleme/önbellek döngüsü, şişmiş bir mesajlaşma uygulaması ya da geri yüklemeyi gerektirecek bir iOS hatasıdır. O noktada rastgele bir şeyler silmeyi bırakır ve hangi uygulamanın gece boyunca büyüdüğünü izole etmeye başlardım.

Başkalarının yalnızca dolaylı olarak değindiği bir noktayı eklerdim: yalnızca şu anda neyin büyük olduğuna değil, temizlemeden sonra depolamayı yeniden dolduran tek bir süreci arayın. @viajantedoceu, @kakeru ve @mikeappsreviewer kategorileri kontrol etme konusunda haklı, ancak Fotoğraflar’ın her seferinde en iyi ilk hedef olduğuna tamamen katılmıyorum. Depolama hızla yeniden doluyorsa, bu genellikle eski medyadan çok senkronizasyon hareketliliğine işaret eder.

Benim farklı yapacağım şeyler:

• Gizlilik ve Güvenlik bölümünde Analiz Verileri’ni kontrol edin. Aynı uygulama/süreç günlükleri spamliyorsa, bu suçluya dair bir ipucu olabilir.
  • En kötü şüpheliler için Arka Planda Uygulama Yenileme’yi 24 saat kapatın ve depolamayı izleyin.
  • iCloud’daki Mesajlar’ın veya bir e-posta hesabının eski ekleri yeniden indirip indirmediğini kontrol edin.
  • Bulut sürücüleri kullanıyorsanız, Dosyalar uygulamasını açın ve çevrimdışı sabitlenmiş klasörleri arayın.

Büyük ipucu: telefonu neredeyse hiç kullanmadığınız halde boş alan gece boyunca azalıyororsa, bu genellikle e-posta, bulut senkronizasyonu, mesajlaşma medyası veya takılı kalmış bir dizin oluşturma işidir.

Fotoğraf temizliği için, kitaplığınız kaotikse Clever Cleaner fena değil.

Artıları

• yalnızca birebir kopyalarda değil, benzer çekimlerde de iyi
  • büyük videoları ve ekran görüntüsü dağınıklığını ortaya çıkarmaya yardımcı olur
  • manuel temizlemeden daha hızlı

Eksileri

• yine de sonuçları dikkatle gözden geçirmeniz gerekir
  • benzer fotoğraflar, tutmak istediklerinizi de içerebilir
  • gerçek bir iOS önbellek hatasını tek başına düzeltmez

Yani evet, bu düzeltilebilir, ancak alan her gün yeniden doluyorsa, rastgele şeyler silmeyi bırakın ve önce hangi kategorinin yeniden büyüdüğünü takip etmeye başlayın. Gerçek sorun genellikle oradadır.