Mój dysk USB nagle przestał się otwierać na moim komputerze z Windows, a teraz wyświetla błędy lub prosi o sformatowanie. Są na nim ważne zdjęcia i pliki do pracy, których nie mam w kopii zapasowej, więc naprawdę potrzebuję pomocy w znalezieniu bezpiecznych sposobów odzyskania danych z uszkodzonego pendrivea bez pogarszania sytuacji. Jakieś wskazówki, czego spróbować najpierw?
Pendrive się zepsuł? Najpierw bym zwolnił
Tak, to jeden z tych problemów, które ludzie ignorują, dopóki pendrive nie przestanie się otwierać, a Windows nie wyświetli im komunikatu o formatowaniu prosto w twarz.
To, co robiłem w podobnych przypadkach, było proste. Przestawałem dotykać dysku.
Nie formatuj go jeszcze. Nie uruchamiaj jeszcze CHKDSK. Nie rzucaj w niego losowymi aplikacjami do naprawy. Tak właśnie działają ludzie w pośpiechu, a potem okazuje się, że pliki są trudniejsze do odzyskania.
Dlaczego pendrive’y ulegają uszkodzeniu
Widziałem kilka typowych przyczyn:
- Odłączenie dysku podczas kopiowania plików
- Uszkodzenie systemu plików
- Wadliwe komórki pamięci flash
- Złośliwe oprogramowanie
- Nagła utrata zasilania
- Problemy ze sterownikami
- Zużycie
Pamięć flash się zużywa. Nie psuje się też według uprzejmego harmonogramu. Czasem działa bez problemu przez miesiące, a potem nagle zaczyna wyrzucać dziwne błędy.
Kiedy najpierw spróbowałbym oprogramowania
Jeśli Twój USB nadal wykazuje oznaki życia, zwykle zacząłbym od oprogramowania do odzyskiwania danych.
Dobre oznaki:
- Pojawia się w Zarządzaniu dyskami
- Rozmiar wygląda poprawnie
- Windows mówi, że wymaga formatowania
- Pokazuje się jako RAW
- Widzisz urządzenie, ale nie możesz otworzyć plików
W takich przypadkach najpierw spróbowałbym skopiować dane, zanim zrobiłbym jakiekolwiek naprawy.
Kiedy przestałbym działać samodzielnie
Są przypadki, w których nie grzebałbym przy nim dalej.
Wycofałbym się i poszukał usługi odzyskiwania danych, jeśli:
- Dysk nigdzie się nie pojawia
- Ciągle się rozłącza
- Złącze USB wygląda na wygięte lub uszkodzone
- Pendrive szybko się nagrzewa
- Pliki są na tyle ważne, że jeden zły krok mógłby zaszkodzić
Martwy albo niestabilny pendrive może się pogorszyć od wielokrotnych odczytów. Nauczyłem się tego w irytujący sposób na starym służbowym pendrivie. Zamontował się raz, zniknął, a potem już nigdy nie wrócił.
Czego użyłbym do odzyskiwania plików
Jeśli chodzi o oprogramowanie, wybrałbym Disk Drill.
Używałem go przy uszkodzonych pendrive’ach, woluminach RAW i dyskach, których Windows nie chciał otworzyć. Najbardziej podoba mi się opcja kopii bajt po bajcie. Jeśli USB działa niestabilnie, wolę skanować obraz niż wciąż męczyć oryginalne urządzenie.
To jest film o nim:
Kolejność, której bym się trzymał
To jest mniej więcej proces, którego bym użył:
- Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na uszkodzonym USB
- Podłącz pendrive
- Otwórz Disk Drill i wybierz urządzenie USB
- Najpierw wykonaj kopię bajt po bajcie, jeśli dysk wydaje się niestabilny
- Uruchom pełne skanowanie
- Podejrzyj to, co się pojawi
- Odzyskaj ważne pliki na inny dysk
Nie odzyskuj plików z powrotem na ten sam USB. Widziałem, jak ludzie to robią i pogarszają stan uszkodzonego dysku. Zapisz wszystko gdzie indziej.
Dopiero gdy pliki są bezpieczne
Gdy dane będą już skopiowane, wtedy zająłbym się naprawami.
Rzeczy warte wypróbowania po odzyskaniu danych:
- Nadaj dyskowi nową literę w Zarządzaniu dyskami
- Uruchom CHKDSK, jeśli system plików wygląda na uszkodzony
- Użyj sprawdzania błędów systemu Windows
- Zainstaluj ponownie urządzenie USB w Menedżerze urządzeń
- Sformatuj je, jeśli uszkodzenia wciąż wracają
Czy dalej używałbym tego pendrive’a po tym?
Szczerze, nie, jeśli nadal sprawia problemy.
Jeśli zaczyna gubić pliki, zawodzi podczas zapisu, rozłącza się bez powodu albo znowu ulega uszkodzeniu po formatowaniu, wycofałbym go z użycia. Pendrive’y są tanie. To na odzyskiwaniu danych ludzie się sparzają.
Nie klikaj Formatuj. Ten komunikat to w zasadzie Windows mówiący: „Widzę coś, ale nie mogę odczytać systemu plików”.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer i @boswandelaar co do głównej kwestii: przestań teraz używać tego USB. Tam, gdzie trochę się różnię, to że unikałbym też ciągłego odłączania i podłączania go jak antystresowej zabawki do diagnozowania. Każde ponowne podłączenie to kolejna szansa, że umierający kontroler pamięci flash zadziała jeszcze gorzej.
Kilka rzeczy, które bym sprawdził, a które nie zostały wystarczająco podkreślone:
- Otwórz Menedżer urządzeń i sprawdź, czy jest widoczny w sekcji Dyski z normalną nazwą czy jako ogólne urządzenie USB
- W Zarządzaniu dyskami zwróć uwagę, czy pokazuje Brak nośnika, RAW, Nieprzydzielone, czy wyświetla poprawną partycję
- Jeśli pojawia się z prawidłową pojemnością, to jest to dużo bardziej obiecujące, niż gdy pokazuje jakiś dziwny, bardzo mały rozmiar
Jeśli dysk jest jeszcze w ogóle czytelny, skopiuj najpierw rzeczy absolutnie nie do zastąpienia. Nie foldery, nie wszystko, tylko pliki o najwyższym priorytecie. Zdjęcia, dokumenty do pracy, wszystko, czego nie da się odtworzyć. Czasem dostajesz tylko jedną półsprawną sesję.
Jeśli normalne kopiowanie się nie powiedzie, to tak, użyłbym Disk Drill. Przydatne w tej sytuacji jest nie tylko samo skanowanie, ale też to, że możesz spróbować odzyskać dane z uszkodzonego lub RAW USB bez wykonywania najpierw zapisów naprawczych na urządzeniu. Odzyskuj na komputer lub inny dysk, nigdy z powrotem na ten sam pendrive. Podstawowa zasada, ale ludzie wciąż tak robią.
Jeśli chcesz też poznać więcej opinii o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych z pendriveów i narzędziach do recovery danych, warto zajrzeć do tego wątku:
dyskusje o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych z pendriveów
Jeszcze jedno: jeśli USB się nagrzewa, znika w trakcie odczytu albo pokazuje Brak nośnika, odpuść programowe sztuczki i od razu oddaj go do profesjonalnego laboratorium. To nie jest korupcja danych w prostym sensie, tylko często awaria sprzętowa. Na tym etapie samodzielne próby mogą bardzo szybko pogorszyć sprawę.
Po pierwsze, zignoruj polecenie dotyczące formatu.
W jednej kwestii zgadzam się z @mikeappsreviewer, przestań cokolwiek zapisywać na USB. Trochę różnię się w kwestii CHKDSK. W ogóle nie ruszałbym CHKDSK, dopóki twoje pliki nie zostaną skopiowane. Na pendriveach z uszkodzonym systemem plików CHKDSK czasem naprawia strukturę, przenosząc pliki do found.000 albo usuwając uszkodzone wpisy. To jest w porządku dla zapasowego dysku, ale złe dla zdjęć i dokumentów do pracy.
Oto co zrobiłbym w Windows:
- Sprawdź dysk w innym porcie USB i na innym komputerze, jeśli masz taką możliwość.
- Otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, co widzi Windows.
- Jeśli USB pokazuje prawidłowy rozmiar, spróbuj odzyskiwania przed naprawą.
- Jeśli pokazuje 0 bajtów, ciągle się rozłącza albo znika, przestań działać samodzielnie.
Kilka rzeczy ma tu znaczenie:
- Jeśli pokazuje się jako RAW, nieprzydzielone albo prosi o sformatowanie, następnym krokiem jest oprogramowanie do odzyskiwania.
- Jeśli pokazuje złą pojemność, na przykład 31 MB zamiast 64 GB, to wskazuje na awarię sprzętową.
- Jeśli robi się gorący albo rozłącza się podczas odczytu, przestań. Powtarzane skanowania pogarszają sprawę.
Jeśli chodzi o oprogramowanie do odzyskiwania, Disk Drill to solidny wybór, bo dobrze radzi sobie z utraconymi partycjami, dyskami USB RAW i usuniętymi rekordami systemu plików. Funkcja, na której zależy mi najbardziej, to najpierw utworzenie obrazu dysku, a potem skanowanie obrazu zamiast męczenia uszkodzonego nośnika. Ten krok ratuje dane na niestabilnych pamięciach flash częściej, niż ludziom się wydaje.
Użyj takiej kolejności:
- Zainstaluj Disk Drill na dysku komputera, nie na USB.
- Jeśli to możliwe, utwórz obraz bajt po bajcie USB.
- Przeskanuj obraz albo USB.
- Najpierw podejrzyj zdjęcia i dokumenty.
- Odzyskaj dane na dysk wewnętrzny albo inny dysk zewnętrzny.
Jeśli twoje zdjęcia są ważne, posortuj wyniki według typu pliku i sprawdź nagłówki plików w podglądzie. JPEG-i i dokumenty Office często dają się poprawnie podejrzeć, nawet gdy nazwy folderów zniknęły. To pomaga ocenić, czy odzysk jest czysty, czy częściowo uszkodzony.
Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku z obrazem, ten wideo poradnik odzyskiwania plików z USB dla uszkodzonych pendriveów pokazuje cały proces.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: sprawdź Podgląd zdarzeń, Dzienniki systemu Windows, System. Szukaj błędów dysku albo ntfs w czasie, gdy go podłączasz. Jeśli widzisz błędy wejścia wyjścia albo komunikaty o resetowaniu, problem jest na niższym poziomie niż zwykły bałagan w systemie plików.
Jeśli dysk w ogóle nie jest wykrywany w Zarządzaniu dyskami albo ciągle znika w trakcie skanowania, bezpieczniejszym ruchem jest oddanie go do laboratorium. Pendrivey są irytujące, bo gdy kontroler zaczyna umierać, wszystko szybko się sypie. Nauczyłem się tego kiedyś w trudny sposób, ciągle próbowałem ponownie i za każdym razem odzyskiwałem mniej danych. Więc tak, działaj powoli i nie męcz go dalej.