Jak odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Canon EOS?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojego aparatu Canon EOS przed wykonaniem kopii zapasowej i naprawdę muszę je odzyskać. Zdjęcia pochodzą z wyjątkowego wydarzenia i obawiam się, że mogły zniknąć z karty pamięci na dobre. Jaki jest najlepszy sposób, aby bezpiecznie przywrócić usunięte zdjęcia z aparatu Canon EOS bez powodowania dalszej utraty danych?

Przestałbym teraz robić zdjęcia Canonem. Ta część ma największe znaczenie.

Gdy zdjęcie zostaje usunięte z karty SD, aparat zwykle usuwa wpis wskazujący na plik. Dane zdjęcia często pozostają na karcie, dopóki nowe zdjęcia lub wideo ich nie nadpiszą. Więc jeśli nadal używałeś aparatu po usunięciu, szanse na odzyskanie szybko maleją.

Wyjmij kartę SD i użyj czytnika kart w komputerze. Jeśli karta ma fizyczny przełącznik blokady, najpierw przesuń go na zablokowane. Zignoruj też wszelkie komunikaty z Windows lub macOS z prośbą o sformatowanie karty. Nie rób tego. Widziałem, jak ludzie przeklikiwali ten monit i pogarszali i tak już złą sytuację. Taki komunikat często oznacza, że system nie może odczytać karty w normalny sposób, a nie że twoje zdjęcia przepadły.

Gdybym miał się tym zająć, zacząłbym od Disk Drill. Używałem już wcześniej takich narzędzi do kart z aparatów, a przydatną częścią jest podgląd. Możesz sprawdzić, czy odzyskany obraz otwiera się poprawnie, zanim go zapiszesz. Program odczytuje też popularne formaty Canona, w tym pliki RAW, co pomaga, jeśli robiłeś zdjęcia w CR2 lub CR3 zamiast JPG.

Co bym zrobił:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze.
  2. Podłącz kartę SD z Canona przez czytnik kart.
  3. Wybierz kartę w Disk Drill.
  4. Uruchom Universal Scan.
  5. Sprawdź sekcję Deleted or Lost.
  6. Odfiltruj wyniki do Pictures.
  7. Podejrzyj pliki, na których ci zależy.
  8. Zapisz odzyskane zdjęcia na komputerze, a nie z powrotem na tej samej karcie SD.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź miejsca, w których pliki mogą już gdzieś istnieć. Zajrzałbym do Kosza, Trash, Time Machine, File History, Google Drive, OneDrive oraz aplikacji image.canon, jeśli kiedykolwiek wcześniej importowałeś lub synchronizowałeś zdjęcia. Kiedyś myślałem, że cała partia przepadła na dobre, a znalazłem ją w jakimś głupim starym folderze kopii zapasowej z automatycznej synchronizacji, o której kompletnie zapomniałem.

Największe szanse masz wtedy, gdy karta nie była używana od momentu usunięcia. Jeśli nic nowego jej nie nadpisało, nadal masz całkiem niezłą szansę.

Po pierwsze, w jednym punkcie nieco nie zgadzam się z @mikeappsreviewer. Jeśli karta nadal montuje się poprawnie, najpierw wykonałbym pełny obraz karty SD przed jej skanowaniem. To daje jedno czyste źródło do pracy, a jeśli oprogramowanie do odzyskiwania się zawiesi albo klikniesz nie to, co trzeba, oryginalna karta pozostanie nietknięta.

Użyj czytnika kart, a następnie sklonuj kartę za pomocą narzędzia do tworzenia obrazów dysków na Macu lub Windowsie. Zapisz obraz na komputerze lub dysku zewnętrznym. Potem uruchom odzyskiwanie na pliku obrazu, a nie na samej karcie. Profesjonaliści robią tak nie bez powodu.

Jeśli Twój Canon EOS korzysta z konfiguracji z dwiema kartami, sprawdź też drugą kartę. Wiele osób zapomina, że mieli włączone nagrywanie zapasowe. Sprawdź również ukryte foldery DCIM i pliki towarzyszące .THM. Te wskazówki powiedzą Ci, gdzie na karcie znajdowały się usunięte klipy lub zdjęcia.

Disk Drill to nadal solidny wybór do odzyskiwania zdjęć z aparatów Canon, zwłaszcza jeśli potrzebujesz obsługi CR2 lub CR3. Umieściłbym go wśród najlepszych narzędzi do odzyskiwania zdjęć z kart SD, ponieważ podgląd plików oszczędza czas i pomaga szybko oddzielić nienaruszone ujęcia od uszkodzonych.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli usunąłeś zdjęcia w aparacie, nie traktuj ekranu odtwarzania w aparacie jako dowodu, że przepadły na zawsze. Indeks zniknął. Dane często nie.

Jeśli chcesz krótki przewodnik wizualny, ten film pomoże: obejrzyj ten poradnik odzyskiwania zdjęć z karty SD.

Jeśli karta pokazuje 0 bajtów, prosi o sformatowanie lub zgłasza błędy wejścia/wyjścia, przestań działać na własną rękę i oddaj ją do laboratorium odzyskiwania danych. To moment, w którym domowe próby odzyskiwania zaczynają być ryzykowne.

Właściwie dodałbym jedną rzecz, której ani @mikeappsreviewer, ani @cazadordeestrellas nie podkreślili wystarczająco: sprawdź, czy w Twoim Canonie przed usunięciem zdjęć było ustawione chroń albo oceń obrazy, bo czasem ludzie myślą, że skasowali wszystko, a w rzeczywistości usunęli tylko bieżący widok indeksu. Widziałem już sytuacje, gdy brakujące zdjęcia pojawiały się ponownie, gdy karta była odczytywana przez oprogramowanie Canon, a nie tylko przez Finder lub Eksplorator plików. Więc zanim wpadniesz w pełną panikę, wypróbuj Canon EOS Utility albo nawet inny czytnik kart, bo czytniki kart potrafią zawodzić w naprawdę dziwny sposób.

Poza tym, jeśli te zdjęcia są aż tak ważne, nie próbuj w kółko losowych aplikacji do odzyskiwania. Każdy dodatkowy zapis, pamięć podręczna miniatur albo komunikat naprawy to kolejna szansa, żeby pogorszyć sytuację. Nieco nie zgadzam się z podejściem od razu przejdź do skanowania. Jeśli to zdjęcia z wydarzenia, którego nie da się powtórzyć, warto rozważyć laboratorium odzyskiwania danych wcześniej, niż ludziom się wydaje, zwłaszcza jeśli karta zachowuje się niestabilnie.

Jeśli karta odczytuje się normalnie, to tak, Disk Drill jest solidną opcją do odzyskiwania zdjęć z Canon EOS, głównie dlatego, że dobrze obsługuje formaty Canon RAW i pozwala podejrzeć, co faktycznie da się odzyskać. Odzyskuj tylko na komputer albo inny dysk, nigdy z powrotem na kartę SD. Na tym ludzie potykają się bez przerwy.

Jest jeszcze jedno często pomijane miejsce, które warto sprawdzić: jeśli kiedykolwiek podłączałeś aparat do telefonu albo tabletu, poszukaj tam też pamięci podręcznej automatycznego importu. Czasem zagubione JPG-i siedzą w galerii mobilnej, podczas gdy pliki RAW zniknęły.

W kwestii dodatkowej dyskusji o odzyskiwaniu danych specyficznej dla Canon, ten wątek jest istotny: Wskazówki dotyczące odzyskiwania zdjęć z Canona od prawdziwych użytkowników.

Jeśli karta pokazuje błędy, losowo się montuje i rozłącza albo robi się gorąca, przestań działać samodzielnie. Serio.