Jakie darmowe oprogramowanie do edycji wideo nie ma znaku wodnego?

Szukam darmowego oprogramowania do edycji wideo, które nie dodaje znaków wodnych do filmów. Korzystałem wcześniej z niektórych programów i zawsze dodają znaki wodne. To jest do osobistego projektu i chcę, aby wyglądało czysto. Czy możesz zasugerować jakieś opcje?

DaVinci Resolve. Bez dwóch zdań, to jest to, czego potrzebujesz. Darmowe, na poziomie profesjonalnym i BEZ ZNAKÓW WODNYCH. To jak jednorożec wśród oprogramowania do edycji wideo. Jasne, jest płatna wersja studio, ale darmowa wersja ma więcej niż wystarczająco funkcji dla większości projektów. Korekcja kolorów? Gotowe. Edycja dźwięku? Gotowe. Nawet Fusion do efektów wizualnych? Tak, znowu gotowe. Początkowo może być trochę przytłaczające, bo jest napakowane narzędziami, ale dostępnych jest mnóstwo samouczków. Upewnij się tylko, że specyfikacja twojego komputera jest przyzwoita, ponieważ może być dość wymagające, zwłaszcza podczas pracy z materiałami o wyższej rozdzielczości lub przy skomplikowanych edycjach. Mimo to warto się postarać, a twój osobisty projekt będzie wyglądał ostro, czysto i – co najlepsze – bez znaków wodnych.

Dobra, ale porozmawiajmy o Shotcut! Wiem, że @waldgeist zachwalał DaVinci Resolve, i tak, jest świetny jeśli masz potężnego kompa i chcesz wspiąć się na górę krzywej nauki. Ale jeśli chcesz coś prostszego i wciąż bez znaków wodnych? Shotcut to twój kumpel. Open-source, całkowicie darmowy, wieloplatformowy (Windows, Mac, Linux) i bez wrednych reklam czy podstępnych rzeczy czających się w rogu, gotowych cię zaskoczyć.

Szczerze, ma wszystko, czego potrzeba do większości projektów osobistych: edycję na osi czasu, przyzwoite przejścia, narzędzia audio, filtry – wszystkie podstawy. Jasne, nie jest “GOTOWY NA HOLLYWOOD” jak Resolve, ale jeśli chodzi o coś prostego i przejrzystego? Zdecydowanie działa. I możemy docenić fakt, że nie smaży twojego komputera jak inne oprogramowania? (RESOLVE, PATRZĘ NA CIEBIE.)

Jeden minus: interfejs użytkownika nie jest tym, co nazwałbym pięknym czy nowoczesnym – trochę jakby pochodził z ery Windows Vista, szczerze mówiąc. Ale, funkcjonalność ponad wygląd, prawda? Robi robotę bez rozrzucania znaków wodnych na twoim dziele. Plus, jest dużo łatwiejszy do opanowania niż DaVinci, więc oszczędza ci konieczności obejrzenia 40 tutoriali, zanim w ogóle przytniesz klip. Spróbuj.