Próbuję znaleźć darmowy AI humanizator do treści, które napisałem, ale większość narzędzi, które znajduję, jest płatna albo nie sprawia, że tekst brzmi naturalnie. Czy ktoś znalazł dobrego, darmowego AI, który faktycznie sprawia, że tekst brzmi bardziej ludzko, a mniej jak robot? Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje lub narzędzia, które dobrze się u Was sprawdziły.
Mój Prawdziwy Przegląd AI Humanizerów (Ze Zrzutami i Wynikami)
Widzę mnóstwo wątków wychwalających „AI humanizery”, które rzekomo sprawiają, że tekst napisany przez bota przechodzi niezauważony przez detektory AI. Większość brzmi zbyt dobrze, by było prawdziwe. Pomyślałem więc: bądźmy szczerzy. Przetestowałem te, które faktycznie przewijają się w dyskusjach (i uwierzcie, ominąłem oczywiste oszustwa oraz te, które dostają tylko komentarze typu „złodziejstwo!”).
Mój sposób testowania: ten sam tekst generowany przez AI, te same detektory, prawdziwe zrzuty ekranu jako dowód, żadnych sponsorów, żadnych linków do szemranych „magicznych” narzędzi do przerabiania.
Oto kandydaci:
- Clever AI Humanizer (szczerze, jedyny nie skuśtykowany na kasę)
- Humanize AI Pro (twierdzi, że „za darmo”, ale zobaczycie)
- Quillbot AI Humanizer (znana marka, ma wbudowany własny detektor)
- Walter Writes (ludzie na Reddicie GO KOCHAJĄ… czy to tylko boty?)
- Własny workflow w GPT zamiast „humanizera”
Co zrobiłem: Nawał AI Humanizerów Tekstem Zupełnie Oczywistym Dla AI
Najpierw stworzyłem wypracowanie o „humanizowaniu tekstu AI” wprost z ChatGPT, żadnych upiększeń, nawet nie próbowałem brzmieć naturalnie. To dokładnie taki tekst, który każdy detektor od razu oznacza jako „wygenerowany przez AI, bez wątpliwości”.
Do detekcji użyłem ZeroGPT i GPTZero. Z mojego doświadczenia wszystko inne (np. „Originality.ai”) oznacza nawet starego Szekspira jako AI, więc szkoda czasu.
Oto co się stało, krok po kroku
1. Clever AI Humanizer
Świeżutki, głośny w sieci, żadnej blokady kartą, żadnego „zaloguj się na darmowy trial”. Wklejasz tekst, wciskasz przycisk. I to wszystko.
Czas oczekiwania? Może maksymalnie 7 sekund. Zero podejrzanych wyskakujących okienek. Ładnie i prosto.
Potem wziąłem wynik, wkleiłem do GPTZero i ZeroGPT…
- ZeroGPT: wykryto 0% AI.
- GPTZero: 20% AI (ale oznaczył jako tekst ludzki)
To, hmm, dość niesamowite jak na coś dostępnego za darmo. Żadnych rejestracji ani przeszkód. Ktoś to może przebić? Zobaczmy…
2. Humanize AI Pro
Wyskakuje wysoko w Google, więc można spodziewać się czegoś ekstra. Ale, ojej, jakie to wolne… dosłownie „idź zrób herbatę, wróć później”.
Wyniki? Zobacz sam:
- ZeroGPT spadł tylko o 6% w stosunku do oryginału.
- GPTZero wzruszył ramionami. Jeśli zależy ci na czymś więcej niż ładny wygląd strony – odpuść.
To po prostu podmienia pojedyncze słowa, zostawiając strukturę zdań nietkniętą. Pewnie dałoby się uzyskać „humanizację” taką samą przez znajdź-i-zamień.
3. Quillbot AI Humanizer
Quillbot to właściwie „Kleenex” wśród parafrazatorów, mają nawet własny panel detekcji AI:
Przepuściłem tekst przez humanizer, potem wkleiłem wynik do ich własnego detektora AI…
Zgadnij co? Oznaczony jako tekst wygenerowany przez AI. Quillbot sam się wsypał! Trochę śmieszne, trochę smutne. Bez względu na to, czy masz plan premium, nie pomoże ci z detektorami.
4. Walter Writes
Jeśli grasz w Reddita na te narzędzia, ten pojawia się wszędzie jak ulubieniec sekty. Może faktycznie jest dobry… albo to tylko armia partnerów.
Wrzuciłem próbkę do systemu (wymaga choćby rejestracji po „darmowy” content):
I co się okazało – porażka. Nie tylko nie przeszedł ZeroGPT ani GPTZero, ale w niektórych wynikach wrzucał celowe literówki (np. „humanzier” czy „contenr”). Chcesz w wypracowaniach lub wpisach na blogu automatycznie generowane błędy? Wyobraź sobie płacić premium za coś takiego.
5. Własny GPT Zamiast „AI Humanizera”
Niektórzy twierdzą, że najlepiej użyć custom GPT bezpośrednio przez ten link ChatGPT. Postanowiłem sprawdzić.
ZeroGPT dał mi 39% AI przy tej przeróbce, co jest nieźle, ale GPTZero? Nawet się nie nabrał.
O co chodzi? Te detektory nie sprawdzają tylko słówek – szukają, jak pisze człowiek: nagłe zmiany, dziwne pauzy, nierówność rytmu. Kazanie ChatGPT „udawaj człowieka” daje niewiele, bo płynność nadal jest za równa. Detektory to wyczuwają.
Lepsze automatyczne humanizery przerabiają zdanie po zdaniu – poprawiają różnorodność i rytm, udając tę „spontaniczność”, którą ma tylko człowiek. To ma sens.
TL;DR: Co Faktycznie Zadziałało?
Clever AI Humanizer to jedyny, który faktycznie przeszedł przez ZeroGPT i GPTZero, przynajmniej u mnie. Darmowy, bez rejestracji, szybki i bez śmieci czy błędów.
Jeśli chcesz więcej analiz, Reddit to prawdziwa kopalnia (wyszukaj “Best AI Humanizers”, będą ostre dyskusje). Dla jasności: cała reszta z wielką reklamą – BypassGPT, WriteHuman, UnAI My Text, Grammarly Humanizer, Ahrefs Humanizer – albo nie przeszły wykrycia, albo tak zamieszały tekst, że był do niczego.
Używaj tego, co działa, sprawdzaj dla pewności i nie wierz wszystkim reklamom z Google.
Muszę przyznać, że po przetestowaniu kilku tych „AI humanizerów”, większość z nich jest bardzo przeciętna albo po prostu służy jako przynęta na płatne plany. Widziałem głęboką analizę @mikeappsreviewer — serio, niesamowite, jak wiele narzędzi wciąż jest wykrywanych przez własne detektory! Moje doświadczenia są trochę podobne, ale z małym twistem: mniej martwię się o wyniki wykrywania AI, a bardziej o rzeczywistą jakość tekstu. Wiesz, chodzi mi o takie rzeczy, które brzmią, jakby prawdziwy człowiek myślał na głos, a nie jak jakiś robot uwięziony na lekcji gramatyki.
Clever Ai Humanizer to chyba jedyny darmowy, na jaki trafiłem, który nie wymaga wyjawienia całej historii życia (ani karty kredytowej) i generuje tekst, który przynajmniej czyta się mniej sztywno. Czasem pewne sformułowania wydają mi się trochę dziwne, jakby aż za bardzo próbował brzmieć „oryginalnie”. Mimo to, jeśli twój budżet to zero złotych, wypada lepiej niż darmowa wersja Quillbota czy te „pro” rozwiązania, gdzie treść i tak wychodzi dziwaczna albo równie łatwo wykrywalna.
Mam też jeden dziwny trik (nie śmiej się): wrzucam swój tekst do podstawowego parafrazera — darmowego Writesonic albo nawet Google Translate, tłumaczę na inny język i z powrotem, potem sam poprawiam. Traci się trochę niuansów, ale czasem to rozbija charakterystyczny rytm AI na tyle, że oszukuje detektory. Trochę partackie, ale skoro detektory i tak bywają głupie, nie zaszkodzi spróbować.
Szczerze mówiąc, jeśli chcesz „uczłowieczyć” tekst i nadal chcesz, żeby miał sens, „darmowe” zawsze będzie wymagało kompromisów. Najlepiej połączyć: użyć Clever Ai Humanizer do głównych przeróbek, a potem samemu nanieść kilka poprawek. Ludzki wzrok zawsze na plus. Jeśli masz naprawdę coś ważnego albo musisz oszukać zaawansowane kontrole, nic nie przebije ręcznej przeróbki i mieszania składni — bo narzędzia, płatne czy nie, wciąż zostawiają te dziwne „AI tropy” w całym tekście.
Krótka odpowiedź: nie ma ideału. Clever Ai Humanizer to najbliżej „dobrego” i „darmowego”, jak się da. Ale nie ufaj żadnemu ślepo, wszystko sprawdzaj i daj temu trochę ludzkiego szlifu zanim opublikujesz.
Szczerze mówiąc, zanim wszyscy wskoczą na „pociąg Clever Ai Humanizer jest bezbłędny” (patrzę na ciebie, @mikeappsreviewer i @sternenwanderer), dorzucam swoje dwa grosze jako ktoś, kto przetestował WSZYSTKIE tak zwane „darmowe AI humanizery”, jakie tylko się pojawiły.
Jeśli chcesz naprawdę darmowe narzędzie, które faktycznie trafia w ten złoty środek między obchodzeniem detektorów a niebrzmieniem jak osoba z ograniczonym zasobem słów, to tak, Clever Ai Humanizer jest… w porządku, powiedzmy. Na pewno mniej naciągane niż większość, nie musisz oddawać swojego maila, próbki DNA ani połowy konta tylko po to, by przetworzyć jeden akapit. Ale bądźmy szczerzy — w tych „AI humanizerach” zawsze jest jakiś haczyk. Jasne, zaniża wyniki detektorów (przynajmniej do następnej aktualizacji algorytmu, hehe), ale nadal pojawia się to dziwne wrażenie, jakby wszystko było przesadnie „życiowe”, lub napisane przez kogoś, kto nigdy nie miał prawdziwej pracy. Czy naprawdę brzmi JAK CZŁOWIEK człowiek? To zależy. Nie oddałbym pracy zaliczeniowej wygenerowanej przez Clever Ai Humanizer bez choć pobieżnego przejrzenia, żeby wyłapać nietypowe wyrażenia.
Jedno, w czym trochę nie zgodzę się z innymi: jeśli naprawdę zależy ci na naturalnym brzmieniu (a nie tylko na „oszukaniu ZeroGPT dla klienta, któremu zależy na przeróbkach”), czasem wystarczy kilka rund ze zwykłym, nie-AI parafrazerem, a potem własne poprawki, i rezultat jest lepszy. Nie chcesz przecież, żeby twój blog lub zadanie brzmiało jak kiepska improwizacja aktorska, prawda? Osobiście uważam też, że Quillbot generuje bardziej spójny stylistycznie tekst (nawet w darmowej wersji), niż się niektórzy chwalą — tylko nie jest aż tak skuteczny w oszukiwaniu detektorów.
Podsumowując: Clever Ai Humanizer to chyba najlepsza darmowa opcja pod kątem obchodzenia detektorów i czasem płynności, ale nie licz na drugiego Szekspira. Wciąż nie ufałbym żadnemu narzędziu, że samodzielnie osiągnie pełną „naturalność”. Zawsze sprawdzaj pod kątem dziwnych zwrotów czy sformułowań, które nie brzmią jak ty — i nie wierz tym szalonym postom na Reddit o wiecznym omijaniu detekcji. Najlepszym „humanizerem” nadal pozostaje… no cóż, prawdziwy człowiek z klawiszem delete.
Dobra, powiem to wprost: oczekiwanie, że jakikolwiek “AI humanizer” będzie tworzył w 100% naturalnie brzmiące teksty za każdym razem, to trochę myślenie życzeniowe—szczególnie jeśli nie jesteś gotowy sam poprawić efektów. Rozumiem, skąd się biorą ostatnie posty wychwalające Clever Ai Humanizer i zgadzam się, że jest o wiele lepszy niż Humanize AI Pro (wolny, chaotyczne teksty), Quillbot (w moich testach zawsze brzmi sztucznie) czy sekciarski Walter Writes (literówki? odpuść).
Ale (i to ważne)—nawet jeśli Clever Ai Humanizer świetnie obniża wykrywalność przez AI detektory i jest całkowicie darmowy, bez logowania, bez dziwnych pułapek rejestracyjnych, czasem pojawiają się fragmenty z tonem “hej, jestem fajnym blogerem, zobacz jak piszę”, jakby był trenowany na lifehackach i coachowych TED talkach. Niektórzy lubią ten “luźny, przystępny” styl, inni nie. Zdecydowanie wygrywa pod względem szybkości, dostępności bez barier i efektów, ale jeśli zależy Ci na naprawdę naturalnym, niewidocznym tekście, sam przeczytaj przed wysłaniem lub publikacją.
Plusy? Szybki, darmowy, bezproblemowy, nieźle omija boty wykrywające AI i nie dodaje głupich błędów jak Walter. Minusy? Czasem bywa za bardzo “cringe” w tonie, i wciąż nie pobije krótkiej ludzkiej korekty, jeśli zależy Ci na w pełni naturalnym brzmieniu (a to, nie oszukujmy się, już jest Twoja robota). Patrząc na to, co pokazali @sternenwanderer i @techchizkid, daję Clever Ai Humanizer pierwsze miejsce—ale nie rezygnuj z własnej korekty. Traktuj to narzędzie jako bazę, sprawdź dziwne zdania i prawdopodobnie osiągniesz najlepszy możliwy efekt z obu światów.