Kayıp Görüntü Dosyaları Olan CF Karttan Veriler Nasıl Kurtarılır?

Bir kamera hatası fotoğraflarımın kaybolmasına neden olduktan sonra, CompactFlash karttaki silinmiş görüntü dosyalarını kurtarmaya çalışıyorum. Kartta önemli resimler var ve daha fazla hasara yol açmadan kaybolan verileri geri yüklemek için en iyi CF kart kurtarma adımları veya yazılımı hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Bunun bir etkinlik çekiminden sonra başıma geldi; eve geldim, CF kartı okuyucuya taktım ve klasör yarı yarıya boş görünüyordu. Birkaç klip kaybolmuştu, bazı RAW dosyaları açılmıyordu. İnsanın morali hemen bozuluyor. Yine de kart fiziksel olarak mahvolmadıysa, şansınız fena değildir.

İlk kısım, yazılımdan daha önemlidir.

Önce şu üç şeyi yapın

1. CF kartını kullanmayı bırakın. Kameradan çıkarın. Üzerine daha fazla kare çekmeyin. Üzerine gereksiz dosyalar kopyalayarak test etmeyin.
  2. Biçimlendirmeyin. Windows veya macOS kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa, uyarıyı kapatın. Biçimlendirme dosya sistemi bilgilerini yeniden yazar ve kurtarma daha da karmaşık hale gelir.
  3. Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın. Kameradan USB ile bağlama yolunu atlayın. Bilgisayar depolamayı daha doğrudan gördüğü için özel bir kart okuyucuyla daha iyi sonuçlar aldım.

Genelde olan şey basittir. Dosya tablosu zarar görür veya silinir, ancak fotoğraf ve video verileri hâlâ kartın üzerinde durur. Bu sektörlerin üzerine yeni veriler yazılırsa, kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. Bu yüzden amaç yazmayı önlemektir. Önce başka hiçbir şey yapmayın.

Bilgisayarın kartı görüp görmediğini kontrol edin

Okuyucuyu PC veya Mac cihazınıza takın, ardından Windows'ta Disk Yönetimi'ni veya Mac'te Disk İzlencesi'ni açın. CF kart orada yaklaşık olarak doğru kapasiteyle görünüyorsa, evde hâlâ yapabileceğiniz bir şeyler vardır.

Hiç görünmüyorsa veya kart fiziksel hasar aldıysa, ev tipi araçlar genellikle artık yardımcı olmaz. Bu noktada CleverFiles veri kurtarma merkezi gibi bir laboratuvar daha mantıklı olmaya başlar.

Kart algılanıyorsa, yazılım ile kurtarma genellikle izlenen yoldur. İsterseniz burada bir YouTube bağlantısı var:

Zaman içinde birçok araç denedim. Daha az sorun yaşadığım araç Disk Drill oldu. Sebebi basit, CR2, NEF, ARW ve daha büyük video dosyaları dahil olmak üzere kamera dosyalarını benim için daha iyi işledi.

Ücretsiz araçlar da var. PhotoRec çok şey buluyor, ancak iş akışı zorlu ve dosya adları çoğu zaman karışık bir yığın hâlinde geri geliyor. Recuva bazı temel kurtarma işleri için iyidir, ancak bazı RAW setlerini kaçırdığını veya yanlış işlediğini gördüm. Kurtarmadan önce dosyaları önizlemek, iyi olanları bozuk olanlardan ayırmama yardımcı oldu, bu yüzden daha temiz bir önizleme adımı sunan seçeneğe yöneldim.

İzleyeceğim kurtarma adımları

1. Yazılımı bilgisayarınızın sürücüsüne kurun. Tabii ki CF karta değil.
  2. Önce birebir bir yedek alın. Kart sorunlu görünüyorsa, onu sabit diskinizde bir imaj dosyasına klonlayın. Kartı değil, imajı tarayın. Bu, okuma sırasında bağlantısı sürekli kesilen bir kartta bir kez beni kurtarmıştı.
  3. Taramayı çalıştırın. Kartı veya imajını seçin ve tamamlanmasına izin verin. İlk sonuçlar garip görünüyor diye işlemi yarıda kesmeyin.
  4. Sonuçları önizleyin. Fotoğrafları açın ve videoları test edin. Tek başına bir küçük resim pek bir şey kanıtlamaz.
  5. Başka bir sürücüye kurtarın. Dahili sürücünüze veya harici bir SSD'ye kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri yazmayın.

Videolar bozuk olarak geri gelirse

MP4 ve MOV dosyalarını garip oynatma, siyah kareler veya süre bilgisi olmadan kurtardığım oldu. Henüz onları gözden çıkarmayın.

VLC Media Player’da giriş ve kodekler altındaki ayarı deneyin ve bozuk veya eksik AVI işleme seçeneğini “Her Zaman Düzelt” olarak değiştirin. Windows’ta bazı dosyalar için, aynı kamera ve ayarlardan alınmış iyi bir örnek klibim olduğunda Untrunc hasarlı başlıkları yeniden oluşturmayı sağlamaya yardımcı oldu.

Dosyalar güvendeyse

Her şeyi kopyalayıp kontrol ettikten sonra kartla ilgilenin.

Windows'ta CHKDSK bazen dosya sistemi hatalarını temizler. Mac'te First Aid aynı türde bir temizleme yapar. Kart yeniden normal davranmaya başlarsa bile yine de temkinli olurdum. Ücretli işler için genelde kartı kamerada yeniden biçimlendirir ve onu gözlemlerim. İki kez sorun çıkarırsa kullanımdan kaldırırım. Flash bellek ortamları fazla uyarı vermeden güvenilmez hale gelebilir.

Yani evet, yavaşlayın, biçimlendirmeyin, bir kart okuyucu kullanın, herhangi bir şeye dokunmadan önce tarayın. Bu sıralama önemlidir.

@mikeappsreviewer’ın söylediğine ekleyeceğim bir şey var: kurtarmadan önce onarım araçlarını atlayın. Biliyorum, insanlar CHKDSK, fsck, First Aid, hepsini seviyor. Ben sevmiyorum. Hasarlı kamera kartlarında bu araçlar bazen dizini, hâlâ ihtiyaç duyduğunuz girdileri kaldırarak düzeltiyor. Önce kurtarın. Sonra onarın.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Adaptörünüz veya işletim sisteminiz destekliyorsa CF kartını salt okunur olarak bağlayın.
  2. ddrescue veya adli kopyalama aracı gibi bir şeyle kartın bir imajını oluşturun.
  3. Önce imajı Disk Drill ile tarayın, çünkü silinmiş JPEG, CR2, NEF, ARW, RAF ve yaygın video formatlarında sağlam iş çıkarıyor.
  4. Disk Drill dosyaları kaçırırsa, ikinci geçiş olarak imaj üzerinde PhotoRec çalıştırın. Görünüşü kötüdür, dosya adları mahvolur, ama çoğu zaman ek raw dosyalarını çıkarır.
  5. Kurtarılan dosyaları dosya boyutuna göre sıralayın ve önizleyin. Çok küçük RAW dosyaları genellikle bozuktur.

İnsanların atladığı bir ayrıntı: eksik fotoğrafların hasarlı bir DCIM yapısında gizli olup olmadığını kontrol edin. Bazen dosyalar vardır ama klasör tablosu bozuktur. Finder veya Explorer görmese bile kurtarma yazılımı onları görür.

Kart okuma sırasında bağlantıyı keserse, durun. Bu, basit silinmeden çok donanım arızasına işaret eder. O noktada laboratuvar kurtarma daha mantıklı olmaya başlar.

Ayrıca, hızlı bir görsel anlatım istiyorsanız, bu CF kart fotoğraf kurtarma video rehberi uzun bir eğitimden daha kolay göz gezdirilir.

Kısa versiyon: önce imaj alın, imajdan kurtarın, sonuçları farklı bir sürücüye kaydedin. Kartı çok fazla kurcalamayın, yoksa daha da kötüleştirirsiniz. İnsanları zor durumda bırakan kısım bu.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @sognonotturno ile aynı fikirdeyim, ama biraz farklı yaptığım küçük bir şey var: kart hâlâ stabilse ve düzgün okunuyorsa, bazen tam bir imaj almadan önce hızlı bir önizleme taraması yapıyorum, sadece kaybın mantıksal mı yoksa fiziksel mi olduğunu görmek için. Okuma hataları vermeye başlarsa, o zaman evet, önce imaj alınır, artık kurcalanmaz.

Şunu da eklerim: kartı kameranızda da kontrol edin, ama sadece oynatma için, hiçbir şey yazmayın. Bazen dosyalar hâlâ oradadır ve bilgisayar sadece CF dosya sistemiyle başa çıkamaz. Kamera küçük önizlemeleri görebiliyor ama PC göremiyorsa, bu gerçek silinmeden çok dizin hasarına işaret eder.

Ayrıca, kurtarma sonrası dosya boyutlarına dikkat edin. Aşırı küçük JPEG’ler ya da boyutları birbirinin aynısı olan RAW dosyaları kötüye işarettir. İnsanlar sadece dosya adı doğru göründüğü için işe yaramaz verileri kurtarmaya saatler harcıyor. Tüm dışa aktarma işlemini yapmadan önce her partiden bir örnek açın.

Yazılım olarak, Disk Drill CompactFlash kart fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü genelde kamera formatlarını eski temel araçlardan daha iyi tanır. Ben önce onu kullanırdım, sonra yalnızca gerekirse PhotoRec’e geçerdim. Kart kayboluyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa, aşırı ısınıyorsa veya rastgele bağlantısı kopuyorsa, kendiniz bir şey yapmayı bırakın. Orası laboratuvarlık iş.

Ek okuma isterseniz, silinmiş fotoğraflar için CF kart veri kurtarma yazılımı önerileri hakkındaki bu başlık da oldukça ilgili.