Mac cihazımdaki bir SD karttan dosyaları yanlışlıkla kaybettim ve bulduğum kurtarma seçenekleri, onları özgün dosya adları yerine rastgele adlarla geri getiriyor gibi görünüyor. Bir proje için fotoğrafları ve videoları özgün sıralarında geri yüklemem gerçekten gerekiyor ve mümkünse özgün adları koruyarak Mac’te SD kart verilerini kurtarmanın en iyi yolunu önerebilecek birini umuyorum.
Mac’imde bir Sony SD kartla bunu yaşadım. İlk olarak, bunu henüz tamamen kayıp bir durum gibi görmeyin.
SD kartlardaki silinen dosyaların çoğu silinmiş olarak işaretlenir. Yeni veriler onların üzerine yazılana kadar çoğu zaman hâlâ orada dururlar. Kurtarma uygulamalarının işe yaramasının sebebi de budur.
Mac’te kolay bir yol istiyorsanız, ben Disk Drill ile başlardım. Diğer sağlam seçenekler UFS Explorer ve R-Studio. Ben sürekli Disk Drill’e geri dönüyordum çünkü iş akışı daha az can sıkıcı geliyordu. Kurulum hızlıydı, tarama sonuçlarını gözden geçirmek kolaydı ve uygulamayla uğraşmak zorunda kalmadan RAW fotoğraf dosyalarını işleyebiliyordu.
Önizleme kısmı beklediğimden daha önemliydi. Bir dosyanın önizlemesi sorunsuz açıldığında, kurtarma da genellikle başarılı oluyordu. İhtiyacım olmayan bir sürü gereksiz şeyi geri yüklemeden önce bunu filtre olarak kullandım.
Bende fark yaratan birkaç pratik şey vardı:
Taramadan önce
Doğru düzgün bir SD kart okuyucu kullanın. Kartı kamerada bırakıp kamerayı Mac’e bağlamayın. Ayrıca bunu ucuz bir USB hub üzerinden yapmanızı da önermem. Bir keresinde taramanın ortasında biri sorun çıkarmıştı ve çok zaman kaybettirmişti.
Kart büyükse, tarama biraz sürebilir. Mac’inizin uykuya geçmemesini sağlayın. Ve dosyaları Mac’inizin dahili SSD’sine veya ayrı bir harici sürücüye kurtarın. Bunları aynı SD kartın üzerine geri yazmayın.
Kart biçimlendirilmişse
Bu da en azından hemen her şeyin bittiği anlamına gelmez. Hızlı biçimlendirme genelde dosya tablosunu siler, alttaki fotoğraf verilerini değil. Daha önce biçimlendirmeden sonra görüntü kurtardım, bu yüzden önce bu noktada paniğe kapılmazdım.
İnsanların durumu daha kötü yapan şeyleri
İşler burada hızla sarpa sarar.
Kartla çekim yapmaya devam ederler.
Kartı tekrar biçimlendirirler.
Eski forum gönderilerinden rastgele onarım araçlarını denerler.
Kameranın eski alanın üzerine yeni küçük resimler ve meta veriler yazmasına izin verirler.
Kurtarma ihtimali böyle düşer.
Ben olsam adım adım ne yapardım
- SD kartı şimdi kullanmayı bırakın.
- Bir kart okuyucuya takın ve Mac’inize bağlayın.
- Disk Drill kurup açın.
- Kartta tam tarama çalıştırın.
- Taramanın bitmesine izin verin. Erken kesmeyin.
- Önce dosyaları önizleyin.
- İyi olanları Mac’inize veya başka bir sürücüye kurtarın.
Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız
PhotoRec, Mac’te kullandığım tamamen ücretsiz seçenekler arasında en iyisi ya da ona çok yakını. Ama arayüzü pek iyi değil. Eski usul hissettiriyor ve klavye ağırlıklı, ayrıca kurtarılan dosyalar çoğu zaman bozulmuş adlarla ve klasör yapısı olmadan geri geliyor. İşe yarıyor ama keyifli değil.
Tüm bunlardan önce kontrol etmeye değer bir şey
Önce yedeklerinize ve bulut senkronizasyonunuza bakın. İnsanların bir kartı taramak için bir saat harcayıp sonra fotoğrafların zaten iCloud Photos, Lightroom, Google Photos veya Dropbox’ta olduğunu fark ettiğini gördüm.
Kısacası, karta yazmayı bırakırdım, düzgün bir araçla tarardım, neyin kurtarılabilir olduğunu değerlendirmek için önizlemeyi kullanırdım ve önce her şeyi başka bir yere kaydederdim. Hızlı davranırsanız ve kart çok fazla yeniden kullanılmadıysa, şansınız hâlâ fena değil.
Evet, bazen. Bu, neyin kaybolduğuna bağlıdır.
Orijinal dosya adları genellikle yalnızca dosya sistemi meta verileri hâlâ sağlamsa geri gelir. SD kartta normal bir silme işlemi yapıldıysa ve dizin girdilerinin üzerine yazılmadıysa, kurtarma yazılımı IMG_2451.CR3 veya MVI_1032.MP4 gibi adları geri getirebilir. Dosya tablosu yok olmuşsa, biçimlendirme, bozulma veya kısmi üzerine yazma sonrası uygulama imza taramasına döner. Bu da size f000123.jpg gibi adlandırılmış dosyalar verir. Sinir bozucu, ama normal.
Yani kısa cevap şu:
- Meta veriler korunursa, orijinal adları alırsınız.
- Meta veriler kaybolduysa, rastgele adlar alırsınız.
- Çirkin dosya adları olsa bile fotoğraflar ve videolar yine de gayet iyi kurtarılır.
Kartın kullanılmasını durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Yine de bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Önizleme faydalıdır, ama kurtarılan dosyanın orijinal dosya adını veya klasör yolunu koruyacağını kanıtlamaz. Önizleme yalnızca dosya verisinin okunabilir göründüğünü söyler.
Mac’te benim yapacağım şey, silinmiş girdileri ve ham bulunan dosyaları ayrı ayrı gösteren bir araçla tarama yapmak olurdu. Disk Drill bunu oldukça iyi yapıyor. Dosya sistemini daha ayrıntılı incelemek istiyorsanız R-Studio ve UFS Explorer daha güçlüdür, ama daha az kullanıcı dostudur. Buradaki kilit nokta, yalnızca Deep Scan sonuçlarına değil, önce Deleted veya Reconstructed folders etiketli bölümlere bakmaktır. Orijinal adların korunmuş olma ihtimali en çok burada olur.
Birkaç pratik kontrol:
- Disk İzlencesi’ni açın ve kartın hangi biçimi kullandığına bakın; exFAT, FAT32, APFS ise SD kartlarda nadirdir.
- exFAT veya FAT32 ise, ad kurtarma büyük ölçüde dizin hasarına bağlıdır.
- Dosyaları SD karttan Finder üzerinden boşalttıysanız, adların korunma şansı kamera ile yeniden biçimlendirmeye göre genellikle daha yüksektir.
- Kart silmeden sonra tekrar kullanıldıysa, dosya adı kurtarma ihtimali hızla düşer.
Rastgele adlar alırsanız, dosya türüne ve zaman damgasına göre sıralayın. Fotoğraf EXIF verileri ve video meta verileri çoğu zaman çekim tarihi, kamera modeli, lens, hatta sıra hakkında ipuçlarını hâlâ içerir. Lightroom, Photos veya ExifTool gibi uygulamalar dosyaları toplu olarak yeniden adlandırmaya yardımcı olur. Yani adlar kaybolmuş olsa bile, orijinal sıraya yakın bir düzeni yeniden oluşturabilirsiniz.
Kısa bir görsel rehber istiyorsanız şuna da göz atın:
Mac’te SD kart dosya kurtarma ve orijinal dosya adları
Yani evet, orijinal dosya adlarını kurtarma şansınız var, ama yalnızca kartın dizin kayıtları hâlâ mevcutsa. Tarama yalnızca genel adlara sahip ham medya dosyaları gösteriyorsa, veriler kurtulmuştur ama adlar kurtulmamıştır.
Evet, ama yalnızca en iyi senaryo türü kurtarmada.
Kartın kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer’ın söylediği şey tam isabet. Dosya adlarının meta verilere bağlı olduğu konusunda @suenodelbosque’ın söylediği şey de asıl cevap. Benim ekleyeceğim kısım şu: insanlar kurtarma uygulamasına takıntılı hale geliyor, ama tarama sonucu türü marka adından daha önemlidir.
Mac kurtarma aracınız dosyaları silinmiş dizin girdileri veya yeniden oluşturulmuş dosya sistemi kayıtları altında bulursa, özgün dosya adlarını ve belki klasör yapısını alabilirsiniz. Yalnızca dosya imzalarıyla bulursa, genellikle file000245.jpg gibi şeyler elde edersiniz. Bu, uygulamanın kötü olduğu anlamına gelmez. Bu, kartın Şunu söylemesi demektir Adları unuttum, ama bitler hâlâ bende.
Bir küçük noktada biraz katılmıyorum: önizleme elbette faydalıdır, ama onu ana karar verici olarak kullanmazdım. Kusursuz şekilde kurtarılabilir RAW dosyalarında önizlemelerin başarısız olduğunu gördüm ve daha sonra kısmen bozuk olduğu ortaya çıkan kliplerde önizlemelerin açıldığını da gördüm. Yani evet, faydalı; hayır, sihirli değil.
Mac’te yardımcı olanlar:
- kart kararsız görünüyorsa önce SD kartın bire bir görüntüsünü oluşturun
- mümkünse fiziksel kartı değil, görüntüyü tarayın
- yalnızca derin tarama medyasına değil, önce kurtarılan dosya sistemi öğelerine bakın
- adlar kaybolduysa, kurtarmadan sonra toplu yeniden adlandırma için EXIF zaman damgalarını kullanın
Disk Drill, tarama kategorilerini oldukça net ayırdığı için sağlam bir Mac seçimidir; bu da özgün adların hâlâ mevcut olup olmadığını anlamayı kolaylaştırır. Hızlı bir adım adım anlatım isterseniz, bu Disk Drill incelemesi ve Mac SD kart kurtarma demosu takip etmesi kolaydır.
Kısa versiyon: evet, özgün dosya adları geri gelebilir, ama yalnızca SD kartın dizin bilgisi hayatta kaldıysa. Gördüğünüz tek şey rastgele adlarsa, dosya verileri muhtemelen kurtarılabilir, adlandırma verileri muhtemelen kurtarılamaz. Sinir bozucu, ama oyun bitmiş değil.
Evet, bazen, ama beklentileri @suenodelbosque ve @sternenwanderer’ın yaptığından biraz daha fazla düşürürdüm.
Asıl ayrım sadece silme ile biçimlendirme arasında değil. SD kartta hâlâ kullanılabilir dizin kayıtlarının olup olmadığıdır. Bu kayıtlar hasarlıysa, hiçbir Mac uygulaması tam özgün dosya adını kesin olarak sihirli şekilde yeniden oluşturamaz. Buna Disk Drill, R-Studio, UFS Explorer, hepsi dahildir.
İlk kontrol edeceğim şey, kurtarılan dosyalarınızın hâlâ dahili meta verileri taşıyıp taşımadığı olur:
- fotoğraflar: EXIF çekim tarihi, kamera seri numarası, çekim sıralaması zamanlaması
- videolar: oluşturulma zamanı, codec bilgisi, süre
Bu önemlidir çünkü dosya adları kaybolmuş olsa bile, sonrasında çoğu zaman buna çok yakın bir adlandırma düzenini yeniden oluşturabilirsiniz.
Özellikle Disk Drill için:
Artıları
- dosya türüne göre sıralaması kolay
- tarama kategorileri açık
- Mac’te iyi önizleme desteği
- yeni başlayanlar için uygun
Eksileri
- derin tarama sonuçları dağınık olabilir
- meta veriler kaybolduğunda genel adlar verir
- adli bilişim düzeyinde dosya sistemi incelemesi istiyorsanız en iyisi değil
- asıl faydalı kısım ücretli kurtarmadır
Önizleme konusunda bir güven testi olarak @mikeappsreviewer’a biraz katılmıyorum. Yardımcı olur, ama önizlemede başarısız olup yine de sorunsuz kurtarılan tamamen geçerli dosyalar gördüm.
Yani: Disk Drill silinmiş dosya sistemi girdilerini gösteriyorsa, özgün adlar mümkün olabilir. Yalnızca ham olarak bulunan dosyaları gösteriyorsa, adlar muhtemelen kaybolmuştur, ama fotoğraflar videolar yine de tamamen kullanılabilir olabilir.