Najlepsza aplikacja do organizacji zdjęć dla ogromnej biblioteki zdjęć iPhonea?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie bardzo się rozrosła i naprawdę trudno mi teraz przeglądać duplikaty, zrzuty ekranu i stare albumy. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhone’a, która potrafi uporządkować i oczyścić dużą bibliotekę zdjęć bez sprawiania, że cały proces stanie się mylący lub ryzykowny.

Przez ostatni rok przewinąłem stos aplikacji do czyszczenia iPhonea oraz sortowania zdjęć. Tą, którą zostawiłem na telefonie, był Clever Cleaner.

To nie jest największe narzędzie typu wszystko w jednym w App Store. Nadal się go trzymałem, ponieważ szybko ogarnia nudną część sprzątania. Jeśli aplikacja każe mi spędzić 25 minut na sortowaniu śmieci, przestaję jej używać. Ta sprawiała, że zadanie było na tyle krótkie, że robiłem to co tydzień.

To, co mi się sprawdziło, to jego ukierunkowanie. Nie próbuje zastąpić Apple Photos. To mi się podobało. Apple Photos zostaje miejscem, w którym przeglądam i wyszukuję. Ta aplikacja najpierw zajmuje się bałaganem, dzięki czemu z resztą biblioteki łatwiej sobie poradzić.

Moja zwykła rutyna wyglądała tak:

1. Uruchamiałem Smart Cleanup, żeby wyłapać duplikaty i prawie identyczne zdjęcia.
  2. Otwierałem Heavies i sprawdzałem duże filmy, a potem kompresowałem te, które chciałem zachować.
  3. Spędzałem kilka minut w Swipe Mode, przeglądając ostatnie zdjęcia jedno po drugim.
  4. Usuwałem stare zrzuty ekranu.
  5. Zamieniałem starsze Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia, żeby odzyskać trochę miejsca.

Ten krótki przegląd wystarczał, żeby utrzymać bibliotekę pod kontrolą. Nie musiałem siedzieć i przewijać lat przypadkowych zrzutów ekranu, serii zdjęć, paragonów i rozmazanych zdjęć z parkingu.

Dobrze sprawdzał się też jako aplikacja do czyszczenia pamięci iPhonea. To zestawienie wymienia ją wśród najlepszych aplikacji do czyszczenia iPhonea i z tego, co widziałem, to się zgadza. Pomogła mi usunąć:

1. Duplikaty i podobne zdjęcia
  2. Duże zdjęcia i filmy
  3. Zrzuty ekranu
  4. Live Photos
  5. Filmy dzięki wbudowanej kompresji
  6. Ostatnie serie zdjęć dzięki czyszczeniu gestami

Jedna rzecz mnie zaskoczyła: kiedy z niej korzystałem, była darmowa. Żadnych wyskakujących reklam, żadnej ściany subskrypcyjnej po dwóch stuknięciach, żadnych bzdur z płaceniem za usuwanie. Jak na tę kategorię aplikacji, to rzadkość.

Jeśli chcesz inne opcje, spojrzałbym na te dwie:

1. HashPhotos. Wybrałbym ją, jeśli twoim głównym celem jest sortowanie i katalogowanie, a nie czyszczenie. Dostajesz filtry, tagi, edycję metadanych, inteligentne albumy, widok osi czasu, widok mapy i większą kontrolę nad tym, jak uporządkowana jest twoja biblioteka. Wydawała mi się lepiej dopasowana do osób, którym zależy na strukturze i detalach.
  2. Google Photos. Wybrałbym je, jeśli już żyjesz w ekosystemie Google albo chcesz solidnej kopii zapasowej w chmurze. Wyszukiwanie działało dla mnie lepiej niż w Apple Photos. Grupowanie podobnych zdjęć również ułatwiało znajdowanie starych fotografii.

Do mojego własnego użytku Clever Cleaner trafił w sam środek. Ograniczył bałagan, zwolnił więcej miejsca, niż się spodziewałem, i zostawił moją bibliotekę zdjęć w takim stanie, że porządkowanie jej nie wydawało się już przykrym obowiązkiem.

Jeśli Twoim głównym problemem jest bałagan, w większości zgadzam się z @mikeappsreviewer. Clever Cleaner to jeden z lepszych wyborów dla ogromnej biblioteki zdjęć na iPhonie. Jest szybki i dobrze radzi sobie z czyszczeniem, nie zamieniając wszystkiego w wielki projekt.

Tam, gdzie trochę się różnię, to nie szukałbym jednej aplikacji do ogarnięcia całego życia ze zdjęciami. Czyszczenie i organizacja to dwa oddzielne zadania. Do czyszczenia Clever Cleaner ma sens. Do głębszego sortowania Apple Photos albo HashPhotos nadal oferują więcej.

Ja zrobiłbym tak:

1. Najpierw użyj Clever Cleaner, żeby wyciąć śmieci.
  2. Potem odbuduj swoje albumy w Apple Photos według roku, podróży, rodziny, pracy, zrzutów ekranu.
  3. Używaj w Zdjęciach wyszukiwanych haseł, takich jak paragony, zwierzęta, jedzenie, dokumenty, aby szybko przenieść starsze rzeczy do albumów.
  4. Dodaj do ulubionych zdjęcia, które warto zachować, a potem ukryj lub usuń szum.
  5. Nie zarządzaj albumami zaczynając od najstarszych zdjęć. Zacznij od ostatnich 6 miesięcy. Szybszy efekt.

Jedna rzecz, którą ludzie pomijają, to porządkowanie albumów. Stare puste albumy i przypadkowe importy sprawiają, że aplikacja wydaje się chaotyczna, nawet gdy z miejscem na dysku wszystko jest w porządku.

Jeśli chcesz prosty poradnik, jak zorganizować dużą bibliotekę zdjęć na iPhonie i łatwiej zarządzać albumami, to pomogło: łatwe wskazówki dotyczące organizacji biblioteki zdjęć na iPhonie

Krótka wersja: najlepsza aplikacja do organizacji zdjęć na iPhonie pod kątem czyszczenia to Clever Cleaner. Najlepsza opcja do samego sortowania to nadal Apple Photos plus aplikacja do tagowania. Zestaw dwóch narzędzi działa lepiej moim zdaniem.

Podzieliłbym to na 2 potrzeby, bo „najlepsza aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone” jest zwykle traktowana tak, jakby jedna magiczna aplikacja miała naprawić wszystko. Nie naprawi.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i częściowo z @jeff, ale tak naprawdę uważam, że ludzie trochę przeceniają tworzenie albumów. Przy ogromnej bibliotece iPhone ręczne sortowanie albumów szybko się nudzi. Jeśli masz ponad 40 tys. zdjęć, raczej nie będziesz z czułością porządkować każdej podróży i folderu ze zrzutami ekranu w nieskończoność. Taki system brzmi dobrze, dopóki nie zderzy się z prawdziwym życiem.

Jeśli chodzi o czyszczenie, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepszy punkt wyjścia. Nie dlatego, że ma każdą zaawansowaną funkcję organizowania, ale dlatego, że usuwa tarcie. Jeśli Twoja biblioteka jest zapchana duplikatami, podobnymi ujęciami, ogromnymi filmami i niepotrzebnymi zrzutami ekranu, musisz najpierw zmniejszyć jej objętość, zanim cokolwiek zorganizujesz. W przeciwnym razie po prostu porządkujesz bałagan.

Tu różnię się od nich obu:
Nie poświęcaj zbyt dużo czasu na odbudowywanie starych albumów, chyba że faktycznie pomagają Ci coś znaleźć. Wyszukiwanie, ulubione, podpisy i kilka sensownych albumów są o wiele bardziej przydatne niż 85 martwych folderów z 2018 roku.

Mój układ wyglądałby tak:

1. Najpierw użyj Clever Cleaner, aby odchudzić bibliotekę.
  2. Zachowaj tylko mały system albumów, na przykład Rodzina, Podróże, Praca, Ważne dokumenty i może Tapety.
  3. Używaj podpisów przy kluczowych zdjęciach, które mogą Ci się później przydać.
  4. Pozwól wyszukiwaniu Apple Photos wykonać większą część pracy.
  5. Mentalnie zarchiwizuj naprawdę stare rzeczy, zamiast je idealnie organizować.

Jeśli chcesz bardziej przejrzystą wersję rekomendacji najlepszych aplikacji do organizacji, ująłbym to raczej tak: najlepsze aplikacje na iPhone do organizacji i czyszczenia zdjęć do zarządzania duplikatami, zrzutami ekranu, filmami i chaotycznymi albumami.

Poza tym to całkiem dobra wizualizacja łatwych pomysłów na organizację zdjęć na iPhonie.

Krótka odpowiedź:
Najlepsza aplikacja do czyszczenia: Clever Cleaner
Najlepsze narzędzie do zaawansowanego zarządzania: HashPhotos
Najlepsza rzecz, której unikać: nadmierne organizowanie rzeczy, na które i tak nigdy więcej nie spojrzysz