Najlepszy sposób na odzyskanie usuniętego filmu GoPro po przypadkowym usunięciu? Potrzebuję pomocy

Przypadkowo usunąłem ważny film z GoPro z mojej karty SD przed wykonaniem kopii zapasowej i naprawdę muszę go odzyskać. Nagranie pochodziło z wyjątkowej podróży i mam nadzieję, że ktoś może podzielić się najlepszymi metodami lub programami do odzyskiwania filmów z GoPro, które faktycznie działają, nie powodując większej utraty danych.

Musiałem odzyskiwać utracone klipy z GoPro więcej niż raz i to jest jedno z tych zadań, przy których zwykłe porady dotyczące odzyskiwania zdjęć szybko przestają działać. Czasem nagranie nadal znajduje się na karcie. Czasem odzyskujesz nazwę pliku i martwe wideo. To właśnie ten moment dezorientuje ludzi.

Zacznij tutaj

Przestań używać karty SD od razu.

Nie nagrywaj więcej materiału. Nie formatuj jej. Nie uruchamiaj przypadkowych narzędzi naprawczych znalezionych w wątku na forum z 2017 roku. Gdy nowe dane trafią na kartę, stare fragmenty wideo zostaną nadpisane, a Twoje szanse gwałtownie spadną.

Zanim cokolwiek zainstalujesz, najpierw sprawdziłbym kilka prostych miejsc:

1. Kosz chmury GoPro lub Ostatnio usunięte, jeśli Twoje konto ma kopię zapasową w chmurze
  2. Każdą kopię, którą zrzuciłeś na komputer, zewnętrzny SSD lub NAS i o niej zapomniałeś
  3. Pliki LRV na karcie, ponieważ te klipy podglądowe są małe, ale czasem są lepsze niż nic
  4. Własny monit naprawy kamery po ponownym włożeniu karty

Jeśli nic z tego nie pomoże, to tak, kolejnym krokiem jest oprogramowanie do odzyskiwania danych.

Dlaczego odzyskiwanie z GoPro bywa chaotyczne

Kiedyś myślałem, że odzyskiwanie usuniętych filmów działa tak samo jak odzyskiwanie usuniętych JPG. Nie działa. Nawet blisko.

W nowszych kamerach sportowych nagranie zwykle nie jest jednym czystym MP4 zapisanym w jednej prostej linii. GoPro ma tendencję do zapisywania wielu elementów naraz: głównego wideo, plików podglądu, audio, danych GPS, miniaturek, metadanych i innych fragmentów. Na karcie te elementy często są porozrzucane po całej pamięci.

Dlatego skaner może znaleźć sygnaturę MP4, skleić niektóre części razem, a i tak zwrócić plik, którego odtwarzacze nie chcą otworzyć. Widziałem to przy klipach, gdzie rozmiar wyglądał poprawnie, nazwa wyglądała dobrze, a plik był bezużyteczny.

To często pojawia się przy:

1. modelach GoPro Hero
  2. dronach DJI
  3. kamerach Insta360
  4. nowszych aparatach Sony, Canon, Nikon i Panasonic
  5. kamerach samochodowych

Przy takim rodzaju utraty sam skan to nie cała historia. Etap odbudowy ma ogromne znaczenie.

Co spróbowałbym najpierw

Zacząłbym od Disk Drill.

Powód jest prosty. Jego tryb Advanced Camera Recovery został stworzony z myślą o pofragmentowanych nagraniach z kamer, a nie o zwykłych usuniętych plikach biurowych. Zamiast zakładać, że Twoje wideo znajdowało się w jednym czystym fragmencie, próbuje złożyć fragmenty we właściwej kolejności i zamienić je w coś, co da się odtworzyć. W przypadku kart GoPro, kart z dronów, pamięci z kamer samochodowych i podobnych nośników takie podejście ma więcej sensu.

Proces jest krótki:

1. Włóż kartę SD do czytnika kart
  2. Otwórz Disk Drill
  3. Wybierz kartę
  4. Wybierz Advanced Camera Recovery
  5. Uruchom skanowanie
  6. Podejrzyj, co zostało znalezione
  7. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu, nie z powrotem na tej samej karcie

Część z podglądem pomaga. Lubię sprawdzić, czy klip się otwiera, zanim zmarnuję czas na zapisywanie stosu uszkodzonych plików. Zwróciłbym też uwagę, jeśli oprogramowanie zasugeruje najpierw utworzenie obrazu bajt po bajcie. Robiłem tak przy niestabilnych kartach i to chroni przed ciągłym obciążaniem niestabilnego nośnika. To trochę nudny krok, ale warto.

Inne opcje, o których ludzie wspominają

PhotoRec to darmowa opcja awaryjna, którą trzymałbym pod ręką.

Znajduje mnóstwo typów plików i nic nie kosztuje. Kompromis jest jednak wyraźny. Brak dedykowanej rekonstrukcji wideo z kamer, brak podglądu, brak przyjaznego sortowania. Często kończy się to bałaganem odzyskanych plików, które trzeba sprawdzać jeden po drugim. Robiłem to. To męczące, ale jeśli darmowość jest wymogiem, nadal się przydaje.

UFS Explorer jest na drugim końcu skali.

Jest mocniejszy niż wiele narzędzi konsumenckich, gdy sytuacja robi się naprawdę trudna, chociaż wymaga od użytkownika więcej. Interfejs jest mniej wyrozumiały, a nadal nie daje tak ukierunkowanej ścieżki odzyskiwania z kamer, jaką Disk Drill ma dla pofragmentowanych nagrań z kamer sportowych. Jeśli już znasz oprogramowanie do odzyskiwania danych, warto spróbować. Jeśli nie, możesz spędzić połowę czasu, podważając każdą opcję.

Moja orientacyjna kolejność

Gdybym usunął nagranie z nowszego GoPro, drona DJI lub podobnej kamery, zrobiłbym to tak:

1. Sprawdziłbym kosz chmury, kopie zapasowe, pliki LRV i monit naprawy kamery
  2. Najpierw uruchomiłbym Disk Drill
  3. Użyłbym PhotoRec, gdybym potrzebował darmowej drugiej próby
  4. Przeszedłbym do UFS Explorer, jeśli przypadek wyglądałby gorzej i potrzebowałbym większej kontroli

Z tego, co widziałem, odzyskiwanie z GoPro to jeden z tych przypadków, w których samo stwierdzenie że znaleziono plik prawie nic nie znaczy. Liczy się to, czy oprogramowanie odbuduje klip do postaci, którą da się odtworzyć. To właśnie tę część ludzie pomijają i tak, ja też pominąłem ją za pierwszym razem.

Najpierw wyjmij kartę SD i zostaw ją w spokoju. Jeśli po usunięciu nagrałeś już coś jeszcze, szanse na odzyskanie szybko spadają.

Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale nie zaczynałbym od wkładania karty z powrotem do GoPro raz za razem z nadzieją, że kamera to naprawi. Jeśli karta ma słabe sektory, każdy zapis działa na twoją niekorzyść. Najpierw podejście tylko do odczytu. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Co bym zrobił:

1. Włóż kartę do dobrego czytnika kart USB, nie do kamery.
  2. Najpierw utwórz pełny obraz karty SD. Użyj Disk Drill albo dowolnego narzędzia do tworzenia obrazów. Pracuj na obrazie, nie na oryginalnej karcie.
  3. Przeskanuj obraz w poszukiwaniu usuniętego wideo.
  4. Odzyskaj pliki na komputer lub dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na kartę SD.
  5. Przetestuj odzyskany plik MP4 w VLC. VLC lepiej otwiera uszkodzone pliki niż domyślny odtwarzacz.

Jeśli odzyskany plik GoPro jest widoczny, ale nie chce się odtwarzać, wypróbuj narzędzie do naprawy, takie jak Grau Video Repair lub fix.video. Klipy GoPro często tracą atom moov, więc naprawa jest tak samo ważna jak odzyskiwanie. Ten etap jest często pomijany.

Disk Drill to solidny pierwszy wybór do odzyskiwania wideo z GoPro, ponieważ dobrze radzi sobie z kartami SD i zapewnia szybszy workflow niż wiele starszych narzędzi. Mimo to najpierw zrobiłbym obraz karty przed skanowaniem.

Sprawdź też, czy jest plik .LRV w niskiej rozdzielczości. To nie ideał, ale lepsze to niż całkowita utrata nagrań z wyjazdu.

Przydatny szybki poradnik też tutaj:
szybko odzyskaj usunięte pliki wideo z karty SD

Właściwie podzieliłbym to na dwa osobne problemy: odzyskiwanie i naprawę. @mikeappsreviewer skupił się bardziej na stronie odzyskiwania, a @sonhadordobosque ma rację, że najpierw warto wykonać obraz nośnika, ale żaden z tych punktów nie rozwiązuje w pełni irytującej sytuacji, gdy klip z GoPro wraca, a i tak odmawia odtwarzania.

Co zrobiłbym inaczej:

• sprawdź kartę na komputerze z włączoną opcją pokaż ukryte pliki
  • szukaj również podzielonych plików rozdziałów, a nie tylko głównego MP4
  • jeśli Twoje GoPro utworzyło parę THM/LRV, zachowaj je razem z odzyskanym plikiem, bo czasami pomagają zidentyfikować właściwy zestaw klipów
  • po odzyskaniu przepuść wideo przez narzędzie do naprawy, jeśli VLC się zacina lub pokazuje czarne klatki

Jeśli chodzi o samo przywracanie usuniętych plików, Disk Drill nadal jest rozsądnym wyborem, ponieważ odzyskiwanie wideo z GoPro bywa chaotyczne, a narzędzia do odzyskiwania danych z kart SD nie są sobie równe. Ale powodzenie ocenia się po tym, czy odzyskany plik odtwarza się od początku do końca, a nie po tym, czy nazwa pliku wygląda poprawnie. To ogromna różnica.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: jeśli karta była w formacie exFAT, a usunięcie nastąpiło niedawno, szanse na odzyskanie są zwykle większe niż po pełnym formatowaniu. Jeśli kamera nagrała potem więcej materiału, to właśnie wtedy sytuacja szybko robi się nieprzyjemna.

Warto też przeczytać:
Wskazówki dotyczące odzyskiwania wideo z GoPro z tej dyskusji na Facebooku

Jeśli chcesz, podaj model GoPro, pojemność karty i czy plik został usunięty, czy karta została sformatowana. To bardzo zmienia najlepsze dalsze działanie.