Nikon kamera fotoğraflarımı sildi, onları SD karttan kurtarabilir miyim?

Nikon kameram SD kartımdan bir grup fotoğrafı sildi ve bunların hâlâ kurtarılıp kurtarılamayacağını anlamaya çalışıyorum. Bunlar önemli fotoğraflardı ve verilerin üzerine yazmak istemediğim için yeni fotoğraf çekmedim. Güvenli Nikon SD kart fotoğraf kurtarma adımları ve gerçekten işe yarayan yazılım veya yöntemler konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bunu bir keresinde bir Nikon kartla yaşadım ve fotoğraflardan henüz vazgeçmezdim. Silinen çekimler, hızlı biçimlendirmeden sonra bile sık sık geri gelir. Benim durumumda önemli olan dosyaların nasıl kaybolduğu değildi. Önemli olan, üzerlerine yeni verilerin yazılıp yazılmadığıydı.

İlk hareket, SD kartı kullanmayı bırakmak. Hemen şimdi. Daha fazla fotoğraf çekmeyin, video kaydetmeyin, tekrar biçimlendirmeyin. Her yeni dosya şansınızı azaltır çünkü RAW ve JPEG verileri parça parça üzerine yazılır.

Yanlışlıkla hızlı biçimlendirme yaptıysanız, kurtarma hâlâ oldukça sık işe yarar. Tam biçimlendirme daha zordur. Güvenli silme daha da kötüdür. Bunlar benim iyimserliğimi kaybettiğim durumlardır.

Yedek yoksa, doğrudan kurtarma yazılımına giderdim. Bunun için Disk Drill kullandım. NEF ve NRW gibi Nikon formatlarını, ayrıca standart JPEG'leri buldu ve arayüzle bir saat boğuşmam gerekmedi.

Benim yaptığım şey şöyleydi:

1. SD kartı kameradan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  2. Disk Drill'i SD karta değil, bilgisayarınıza kurun. Kulağa bariz geliyor ama yine de söylemeye değer.
  3. Kartı seçin, ardından Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  4. Evrensel Tarama çalıştırın. Yanlışlıkla silme ve hızlı biçimlendirme karmaşasında genelde temel ihtiyaçları iyi karşılar.
  5. Taramanın bitmesini bekleyin, ardından bulduklarını önizleyin. RAW dosyalarınız önizlemede açılıyorsa, bunu güçlü bir işaret sayardım.
  6. Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. Onları aynı karta geri koymayın. Bunu yıllar önce bir kez yaptım ve evet, kötü fikirdi.

Video dosyalarını da kaybettiyseniz, ana taramadan sonra Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini deneyin. Kamera videoları bazen parçalanır ve ek tarama, normal taramanın yetersiz kaldığı durumlarda insanlar için klipler bulmuştur.

Can sıkıcı bir kısım şu, kurtarılan RAW dosyaları genelde karışmış adlarla veya özgün klasör düzeni olmadan geri gelir. Bu yaygındır. Yazılım, kartı tam olarak eski hâline getirmek yerine dosyaları iç imzalarına göre tanımlayabilir. Çirkin dosya adları görüntü verisinin bozuk olduğu anlamına gelmez.

Ayrıca, kurtarılan NEF dosyaları varsayılan Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmayı reddederse panik yapmayın. Windows'un Nikon RAW desteğinde saçmaladığını gördüm. Onlara bozuk demeden önce NEF dosyalarını tanıyan bir program deneyin.

Taramadan önce, unuttuğunuz kopyaları kontrol edin. Eski PC aktarımlarını, SnapBridge transferlerini, bulut eşitlemesini, rastgele tatil klasörlerini, hepsini kastediyorum. İnsanların, garip tarih damgalı gömülü bir Resimler klasöründe zaten duran dosyaları kurtarmak için zaman harcadığını gördüm. Biraz saçma ama oluyor.

SD kart hiç görünmüyorsa, bağlantıyı sürekli kesiyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, orada dururdum. Tarama başlıyor ama kartın bağlantısı sürekli kopuyorsa da aynı. Bozulmakta olan bir kart hızla daha kötü hâle gelir ve onu fazla zorlamak, insanların kurtarılabilir bir sorunu tamamen ölü bir soruna çevirmesinin yoludur. O noktada profesyonel bir kurtarma hizmetine bakardım.

Yani evet, hâlâ bir şans var. Yanlışlıkla silme, hızlı biçimlendirme, seyahatten sonra fotoğrafların kaybolması, bunların hiçbiri kartın bittiği anlamına gelmez. Kullanmayı erken bırakırsanız ve kurtarmayı bilgisayardan yaparsanız, şansınız epey artar.

Evet, hâlâ bir şansınız var.

Nikon yalnızca fotoğraf dizinini sildiyse, yeni çekimler üzerine yazana kadar görüntü verileri çoğu zaman SD kartta kalır. Daha fazla fotoğraf çekmeyerek doğru olanı yaptınız. Böyle devam edin.

Ana noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, kartı kullanmayı bırakın. Biraz farklı düşündüğüm yer şu, kartı kamerada tekrar test etmeye çok fazla zaman harcamazdım. Kameralar kartları düzeltmeyi sever ve işleri daha da kötüleştirebilir.

Benim önce yapacağım şeyler:

1. SD kartı tekrar Nikon’a değil, bir kart okuyucuya takın.
  2. Bilgisayarınızın kartın tam boyutunu görüp görmediğini kontrol edin. Garip bir kapasite gösteriyorsa, kartın kendisi arızalanıyor olabilir.
  3. Mümkünse önce kartın bire bir imajını alın. Kart kararsızsa bu önemlidir. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta dd gibi araçlar gayet iş görür.
  4. Kurtarmayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.

Bu adım sık sık atlanır ve kart tarama sırasında bozulmaya başlarsa insanları kurtaran şey de budur.

Yazılım için Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü NEF gibi Nikon RAW formatlarını ve normal JPG dosyalarını iyi işler. Yine de taramadan sonra sonuçları dosya türüne ve tarihe göre sıralardım, çünkü Nikon kurtarmalarında dosyalar sık sık kötü isimlerle ve karışık klasörlerle geri gelir. Can sıkıcıdır ama normaldir.

İnsanların kaçırdığı bir şey daha var, Nikon’unuz aynı anda iki karta yazdıysa veya yedek kayıt açıksa ikinci kartı kontrol edin. Kulağa saçma geliyor ama Slot 2’de baştan beri duran silinmiş fotoğraflar yüzünden paniğe kapılan insanlar gördüm.

Basit bir rehber istiyorsanız, bu kolay SD kart fotoğraf kurtarma anlatımı süreci sade bir dille anlatıyor.

Kart tık sesi çıkarıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa, ısınıyorsa veya bağlanmıyorsa durun. O noktada yazılım doğru çözüm değildir. Profesyonel kurtarmanın mantıklı olmaya başladığı nokta budur.

Evet, muhtemelen kurtarılabilir, ama @mikeappsreviewer ve @codecrafter’ın sadece yüzeysel olarak değindiği bir şeyi eklerdim: fotoğrafların gerçekten silinip silinmediğini, yoksa hasarlı bir Nikon klasör yapısının arkasına mı gizlendiğini kontrol edin.

DCIM’in boş göründüğü ama görüntü verilerinin hâlâ yerinde olduğu ve başka bir makinede normal bir dosya tarayıcısıyla kurtarılabildiği kartlar gördüm; ya da kartta, kameranın garip davranmasına neden olan dosya sistemi hataları vardı. Bu yüzden tam panik moduna geçmeden önce, mümkünse kartı salt okunur olarak test edin ve bir şey görünüp görünmediğine bakın.

Ayrıca, “tam format = neredeyse umutsuz” havasına da biraz katılmıyorum. SD kartlarda, formatlamadan sonra bile, kameranın bunu nasıl yaptığına bağlı olarak kurtarma hâlâ işe yarayabilir. Harika bir durum değil, ama otomatik olarak oyunun bittiği anlamına da gelmiyor.

Ben olsam şunu yapardım:

• kartı tamamen kullanmayı bırakın
  • kamera yerine bir kart okuyucu kullanın
  • mümkünse önce tüm kartın bir imaj dosyasını oluşturun
  • sonra bu imajı kurtarma yazılımıyla tarayın

Disk Drill burada meşru bir seçenek, özellikle Nikon NEF, JPG ve bazen video dosyaları için. Dosya adları bozulmuş şekilde geri gelirse bu normaldir. Önemli olan görüntünün açılıp açılmadığıdır.

Araçları karşılaştırıyorsanız şunu da okumaya değer: fotoğraflar ve kamera dosyaları için en iyi SD kart kurtarma yazılımı önerileri

Kart bağlanıyorsa, taranıyorsa ve çekimlerin önizlemesini gösteriyorsa, hâlâ iyi bir şansınız var demektir. Sürekli bağlantı kesiliyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, onunla uğraşmayı bırakın çünkü bu hızla bir donanım sorununa dönüşür.

İyi bir ihtimal, evet. Büyük kural konusunda çoğunlukla @codecrafter, @chasseurdetoiles ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: o SD karta hiç dokunmayın.

Biraz farklı düşündüğüm nokta, doğrudan uzun bir kurtarma taramasına atlama isteği. Ondan önce, Nikon’un yalnızca dosya sistemi girdisini bozup bozmadığını kontrol edin. Bazı kartlarda fotoğraflar hâlâ durur ama klasör tablosu bozulmuştur, bu yüzden başka bir bilgisayar kameranın gördüğünden daha fazlasını görebilir.

Benim görüşüm:

• Adaptörünüzde varsa, yandaki küçük anahtarla SD kartı kilitleyin
  • Yalnızca bir bilgisayarda okuyun
  • İşletim sisteminiz destekliyorsa yalnızca salt okunur modda bir dosya sistemi denetimi deneyin, onarım yapmayın
  • Gizli klasörleri, garip DCIM alt klasörlerini veya önizlemesi sıfır ama gerçek boyutu olan dosyaları arayın

Normal gezinti faydalı bir şey göstermiyorsa, o zaman kurtarma yazılımı mantıklıdır. Disk Drill, Nikon kartları için sağlam bir seçenektir.

Disk Drill’in artıları:

• iyi NEF ve JPG algılama
  • önizlemeler gerçek kurtarmaları gereksiz dosyalardan ayırmaya yardımcı olur
  • komut satırı araçları kullanmak istemiyorsanız yeterince basittir

Eksileri:

• derin taramalar dağınık dosya adları çıkarabilir
  • tam kurtarma genellikle ücretli olur
  • arızalı bir kartta, önce imaj almayı atladıysanız orijinal medyayı taramak hâlâ risklidir

Yani evet, kurtarılabilir olması mümkündür. Kart kararlıysa, imajını alın, ardından Disk Drill’i imaj üzerinde deneyin. Kart bağlantıyı kesiyorsa veya garip kapasite bildiriyorsa, yazılım kötü durumdaki kartı daha da kötüleştirmeden önce durun.