Przypadkowo sformatowałem dysk APFS na moim Macu i straciłem ważne pliki, których nie miałem w kopii zapasowej. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu odzyskania usuniętych plików APFS bez nadpisywania danych ani utrudniania odzyskiwania.
Nadal są na to całkiem duże szanse, ale tak naprawdę wszystko sprowadza się do dwóch rzeczy: rodzaju dysku, na którym to było, oraz tego, ile wydarzyło się na tym dysku od momentu usunięcia.
Jeśli to stało się dopiero co, natychmiast przestań używać tego dysku. Nie instaluj na nim programów do odzyskiwania, niczego na niego nie kopiuj i jeszcze nie uruchamiaj napraw w Narzędziu dyskowym. Każdy nowy zapis na dysku może nadpisać usunięte dane i utrudnić odzyskanie albo całkowicie je uniemożliwić.
Formatowanie w Narzędziu dyskowym też nie zawsze oznacza, że pliki są natychmiast wymazywane. Jeśli było to szybkie formatowanie, system plików mógł zostać odbudowany, podczas gdy same dane plików nadal tam są, przynajmniej dopóki nowe dane ich nie nadpiszą.
Trudniejszym przypadkiem jest SSD z włączonym TRIM. W większości nowoczesnych Maców wewnętrzny SSD korzysta z TRIM i gdy te usunięte bloki zostaną wyczyszczone, zwykłe oprogramowanie do odzyskiwania nie jest w stanie ich przywrócić. Zewnętrzne SSD są trochę mniej przewidywalne. To, czy TRIM jest przekazywany dalej, zależy od połączenia i obudowy, więc czasem zewnętrzny SSD daje większe szanse niż wewnętrzny, zwłaszcza jeśli szybko przestaniesz go używać.
Najlepsze rezultaty miałem z Disk Drill, kiedy przez pomyłkę usunąłem folder APFS i opróżniłem Kosz.
U mnie zadziałało to tak:
- Zainstaluj Disk Drill na innym dysku, nie na tym, z którego próbujesz odzyskać dane.
- Podłącz uszkodzony dysk APFS.
- Przyznaj mu pełny dostęp do dysku, jeśli macOS o to poprosi.
- Przeskanuj cały wolumin APFS, a nie tylko mały folder.
- Pozwól skanowaniu zakończyć się, zanim zaczniesz odzyskiwać pliki.
- Najpierw wyświetl podgląd plików, żeby upewnić się, że faktycznie się otwierają.
- Zapisz odzyskane pliki na innym dysku.
Najważniejsza była dla mnie struktura folderów. Zachowała wiele oryginalnych nazw zamiast wrzucać tysiące losowych plików do jednego ogromnego folderu, co sprawiło, że porządkowanie było znacznie mniej bolesne.
Jeśli nie masz kopii zapasowej Time Machine, oprogramowanie do odzyskiwania to prawdopodobnie kolejna rzecz, której warto spróbować. Sprawdź też migawki APFS, jeśli to było na macOS. Czasem lokalne migawki istnieją nawet wtedy, gdy dysk Time Machine nie jest podłączony. Nie zawsze tam są, ale warto to sprawdzić, zanim założysz, że pliki przepadły.
Z włączeniem Pierwszej pomocy w Narzędziu dyskowym wstrzymałbym się do czasu skopiowania wszystkiego, co ważne. Najpierw odzyskiwanie, potem naprawa. Zbyt wczesne uruchomienie napraw może zmienić system plików w sposób, który pogorszy odzyskiwanie.
Jeśli dysk fizycznie zachowuje się dziwnie, na przykład się nie pojawia, rozłącza się, klika, zawiesza podczas skanowania albo odczyt trwa wieczność, przestałbym bawić się oprogramowaniem i skontaktował się z laboratorium odzyskiwania danych. Wiele renomowanych firm wykona bezpłatną ocenę i pobiera opłatę tylko wtedy, gdy uda się odzyskać dane. To kosztuje więcej niż aplikacja, ale jeśli dysk ulega awarii, to bezpieczniejsza droga.
Nie instaluj ponownie systemu macOS na tym samym dysku APFS tylko po to, aby znów dało się używać Maca. Jeśli to Twój dysk wewnętrzny, wyłącz komputer i pracuj z innego Maca lub zewnętrznego dysku rozruchowego, a następnie stamtąd przeskanuj lub utwórz obraz sformatowanego dysku. Ostrzeżenie Mike’a dotyczące zapisów jest najważniejsze, ale ponowna instalacja to zapis, o którym ludzie zapominają, że też się liczy.