SD Kart Video Kurtarma Konusunda Yardıma mı İhtiyacınız Var, Nereden Başlamalıyım?

Kamera hafıza kartımdan bazı önemli videolar aniden kaybolduktan sonra SD kart video kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Silinip silinmediklerinden, bozulup bozulmadıklarından veya aktarım sırasında kaybolup kaybolmadıklarından emin değilim ve durumu daha da kötüleştirmekten kaçınmak istiyorum. Kayıp video dosyalarını güvenli bir şekilde kurtarmak için önce hangi adımları atmalıyım?

Bir kez bir klip kaybetmiştim ve öğrenmek istediğim ilk şey basitti, temelli gitti mi?

Çoğu zaman, hayır.

Bir video silindiğinde, görüntüler genellikle anında yok olmaz. İlk kaybolan şey, kartın dosyanın nerede bulunduğuna dair kaydıdır. Ham veriler çoğu zaman yeni dosyalar üzerine yazılana kadar orada durur. Bu yüzden ilk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir ve tek bir yanlış hareket şansınızı hızla azaltabilir.

1. Kartı kullanmayı bırakın

Videonun kayıp olduğunu fark ettiğiniz anda, hafıza kartını kullanmayı bırakın.

Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Bir menü size söyledi diye kartı biçimlendirmeyin. İnsanların panikle üçünü de yaptığını, sonra da neden kurtarma işleminin bozuk klipler çıkardığını merak ettiğini gördüm.

Kartı kameradan, drondan, araç kamerasından ya da kullandığınız her neyse ondan çıkarın. Bir kenara koyun. Üzerinden veri kurtarmaya hazır olana kadar ona dokunmayın.

2. Yazılımın yeterli olup olmadığını belirleyin

Bazı durumlarda evde kurtarma denemesi uygundur. Bazılarında değildir. Ben bunu şöyle ayırırım.

Şu durumlarda yazılımla kurtarma mantıklıdır

1. Dosyaları yanlışlıkla sildiyseniz.

2. Kart biçimlendirilmişse.

3. Kart RAW olarak görünüyorsa.

4. Kameranız bir dosya sistemi hatası bildiriyorsa.

5. Kart hâlâ okunmasına rağmen videolar kaybolduysa.

Şu durumlarda kendiniz denemeyi atlayın ve bir kurtarma hizmetine başvurun

1. Kart çatlamış, bükülmüş veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa.

2. Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyorsa.

3. Kartın bağlantısı sürekli kesiliyorsa.

4. Cihaz donanım arızası bildiriyorsa.

5. Görüntüler, ek hasar riskini almak istemeyeceğiniz kadar önemliyse.

Kartta fiziksel hasar varsa, tekrar tekrar tarama yapmak ve yeniden bağlamayı denemek iyi bir fikir değildir. Ben olsam onunla kurcalamaya devam etmezdim.

3. Önce kartın bir görüntüsünü oluşturun

İnsanların atlayıp sonra pişman olduğu adım budur.

Kurtarmayı çalıştırmadan önce, hafıza kartının tam bir disk görüntüsünü oluşturun. Böylece kartın şu anda tam olarak nasıl duruyorsa onun bir kopyasına sahip olursunuz. Kurtarma denemesi ters giderse, orijinal durum yine de başka bir yerde kayıtlı olur.

Birçok veri kurtarma teknisyeni bu şekilde çalışır. Tekrar tekrar orijinal kartla değil, kopyayla uğraşırlar. Daha az risk. Daha iyi bir alışkanlık.

4. Videoyu Disk Drill ile kurtarın

Fotoğraf kurtarma genellikle daha az karmaşıktır. İşler videoda çirkinleşir.

Birçok kamera, drone, araç kamerası ve aksiyon kamerası görüntüleri tek bir düzgün parça yerine bölümler halinde kaydeder. Temel bir kurtarma uygulaması dosyanın parçalarını bulabilir ama bunları oynatıcınızın kabul edeceği şekilde yeniden bir araya getirmeyi başaramayabilir.

Kamera görüntüleri için geliştirilmiş araçlarla daha iyi sonuç aldım ve Disk Drill bu konuda Gelişmiş Kamera Kurtarma modu sayesinde sıkça anılıyor. Bu özellik, desteklenen hafıza kartları ve kameralardaki parçalanmış videoları yeniden oluşturmak için tasarlanmıştır. Görüntü parçalarını kontrol eder ve videoyu tek, kesintisiz bir blok gibi ele almak yerine orijinal dosya düzenini yeniden kurmaya çalışır. Bu da GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlardan gelen kliplerde yardımcı olur.

Denemek isterseniz, şunları yapın:

1. Orijinal hafıza kartını bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.

2. Disk Drill'i açın.

3. Listeden hafıza kartını seçin.

4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.

5. Taramayı başlatın.

6. Bekleyin. Bazı taramalar biraz zaman alır.

7. Bulduklarını önizleyin.

8. Kurtarılan videoları farklı bir sürücüye kaydedin.

Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Bunu yıllar önce bir kez yanlış yaptım. Kötü fikirdi. Onları başka bir yere kaydedin.

5. Kurtarılan videoları açın ve test edin

Dosyalar bir klasörde göründüğünde kurtarma işlemi tamamlanmış sayılmaz.

Birkaçını açın. İleri geri sarın. Sadece ilk birkaç saniyeyi değil, ortasını da oynatın. Bir dosya ilk başta normal görünebilir ve yine de yarısında bozuk çıkabilir. Bunu can sıkıcı şekilde tecrübe ettim.

Kurtarılan bir klip oynatılmayı reddederse, önce VLC Media Player'ı deneyin. Hasar daha ciddiyse, özel bir video onarım aracı görüntüyü yeniden kullanılabilir hale getirecek kadar düzeltmeye yardımcı olabilir.

Öncelikle, dosyaların gerçekten eksik olup olmadığını veya klasör görünümünün sizi yanıltıp yanıltmadığını kontrol edin. Kameraların klipleri bazen garip DCIM alt klasörlerine yazdığını gördüm ve Windows Finder tarzı gezinme, kötü bir aktarım sonrası bunları gözden kaçırabiliyor. Bilgisayarınızda gizli dosyaları görünür yapın ve başka bir şey yapmadan önce .MP4, .MOV, .MTS veya .LRV dosyalarını arayın.

Kartın kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ancak disk araçlarına çok hakim değilseniz, hemen tam bir imaj alma işine atlamaya tamamen katılmıyorum. Birçok kişi için daha güvenli ilk adım, iyi bir kurtarma uygulamasıyla salt okunur bir tarama yapmak ve ardından sonuçları PC’nize kopyalamaktır. Daha az uğraş, yanlış şeye basma ihtimali daha düşük.

Hızlı bir ön değerlendirme listesi:

1. Kart sorunsuz okunuyor, dosyalar eksik, kendin yap kurtarma denemeye değer.
  2. Kart biçimlendirme istiyor ama hâlâ algılanıyor, kendin yap hâlâ denemeye değer.
  3. Kart bağlantıyı kesiyor, ısınıyor veya algılanmıyor, durun. Servis laboratuvarı.
  4. Videolar bir kez kopyalandıktan sonra PC’den kaybolduysa, hedef sürücüyü de kontrol edin.

Video çalışmaları için Disk Drill başlamak adına sağlam bir seçenektir, özellikle klipler bir kamera veya drondan geldiyse ve dosyalar eksik görünüyorsa. Mümkün olduğunda önizlemeyi kullanın ve kurtarma işlemini başka bir sürücüye yapın. Ardından dosya boyutunu kontrol edin. 0 KB veya çok küçük bir klip kötüye işarettir. Normal boyutta olup oynatma sorunu yaşayan bir klip ise çoğunlukla tam kayıp değil, bozulma anlamına gelir.

Ayrıca, SD kart video ve fotoğraf kurtarma seçeneklerine dair sade bir derleme isterseniz şuna da bakın:
silinmiş videolar ve fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı

İnsanların atladığı bir şey daha var. Kartın boş alanına bakın. Kayıp videolarınız toplam 12 GB ise ve kart birden 12 GB boş gösteriyorsa, silinmiş olma ihtimali yüksektir. Alan hâlâ dolu görünüyorsa, dosyalar büyük ihtimalle gizlidir, bozulmuştur veya dosya tablosu karışmıştır. Küçük bir ayrıntı ama durumu hızlıca daraltmaya yardımcı olur.

Kamera sizi sürekli uyarıyor olsa bile henüz biçimlendirmeyin. Pek çok kişi bu noktada hata yapıyor.

Ne @mikeappsreviewer ne de @voyageurdubois’in yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklemek isterim: önce bunun gerçekten bir SD kart sorunu mu yoksa bir aktarım sorunu mu olduğunu doğrulayın.

Videolar bilgisayarınıza kopyaladıktan sonra kaybolduysa, şunları kontrol edin:

• bilgisayarın geri dönüşüm kutusu
  • uzantıya göre dosya araması yaparak hedef sürücü
  • video düzenleyicinizin içe aktarma/önbellek klasörü
  • dosyaların aktarım sırasında sıfır bayta dönüşüp dönüşmediği

Birçok “SD kart kurtarma” vakası aslında tamamlanmamış kopyalama işlemleridir. Bunu birden fazla kez gördüm, sinir bozucu şekilde.

Ayrıca, herkesin hemen daha derin kurtarma modlarıyla başlaması gerektiği fikrine de biraz katılmıyorum. Kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, önce Disk Drill gibi bir araçla basit bir dosya düzeyi kontrolü yapın ve orijinal klasör yapısının hâlâ yerinde olup olmadığına bakın. Eğer öyleyse, bu genellikle ham taramadan daha fazla bilgi verir. Ham kurtarma, isimsiz video parçalarını geri dökebilir ve ortalığı karıştırabilir.

Ben olsam sırasıyla şunları yapardım:

1. Fiziksel yazma koruma anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
  2. Sadece farklı bir USB bağlantı noktası değil, farklı bir kart okuyucuda test edin.
  3. Gizli veya garip video dosyalarını manuel olarak arayın.
  4. Karttaki kullanılan/boş alanı kontrol edin.
  5. Disk Drill ile zarar vermeyen bir tarama çalıştırın.
  6. Kurtarmayı yalnızca bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye yapın.
  7. Kurtarılan klipler varsa ama açılmıyorsa, o zaman video onarım araçlarına bakın.

Kart kararsızsa, yavaşsa, rastgele kayboluyorsa veya her seferinde biçimlendirme istiyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte bu noktada kendin yap yöntemleri hızla riskli hale gelir.

Bu tür bir karmaşayı araştıran herkes için, şu başlık oldukça yerinde: bozuk bir SD karttan kaybolan video nasıl kurtarılır.

Asıl önemli olan: CHKDSK çalıştırmayın, biçimlendirmeyin ve “geri gelir mi diye görmek için” kartı tekrar kameraya takmayın. Bu hareket birçok insanın canını çok yakıyor.

@voyageurdubois, @espritlibre ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir nokta şu: kameranın hâlâ küçük resimleri veya klip sayılarını görüp görmediğini kontrol edin. Kamera klipleri gösteriyor ama bilgisayar göstermiyorsa, bu çoğu zaman gerçek silinmeden ziyade kart okuyucu, aktarım veya dosya sistemi yorumlama sorununa işaret eder.

Ayrıca kameranın yerleşik oynatmasına, dosyaların güvende olduğunun kanıtı olarak her zaman güvenmezdim. Bazı kameralar, gerçek video dosyası hasarlı olsa bile önbelleğe alınmış küçük resimleri gösterebilir.

İlk kontrol edeceklerim:

• kart etiketi ve kapasitesi beklediğinizle eşleşiyor mu
  • bu uzun kayıt sırasında olduysa kartın yazma hızı / yaşı
  • son klip pilin bitmesi veya zorla kapatma nedeniyle yarıda kesildi mi
  • eksik dosyalar yalnızca en yeniler mi, bu da çoğu zaman tam kart arızasından çok dizin hasarı anlamına gelir

Yazılım tarafında, Disk Drill ilk deneme için makul.

Artıları:

• kullanımı kolay arayüz
  • yaygın SD kart dosya kaybı durumlarında iyi
  • kurtarılabilir bazı dosyaların önizlemesini gösterebilir
  • komut satırı araçlarıyla uğraşmadan hızlı bir tarama istediğinizde kullanışlı

Eksileri:

• fiziksel olarak arızalanan kartlar için sihirli bir çözüm değil
  • derin taramalar dağınık, yeniden adlandırılmış dosyalar döndürebilir
  • büyük video kurtarma işlemleri biraz zaman alabilir
  • tam kurtarma özellikleri ücretli

Hemen tarayın diyenlerle küçük bir fikir ayrılığım var: kart garip davranıyor ama hâlâ okunabiliyorsa, bazen sadece tekrar tekrar bağlamak bile fazla olabilir. Tıklıyorsa, bağlantı düşüyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya okumaları takıyorsa, durun ve bir üst seviyeye taşıyın.

Ayrıca, kurtarılan videolar mevcut ama oynatılamıyorsa, boyutlarını kameranızın normalde dakika başına ürettiği boyutla karşılaştırın. Bu, tahmin yürütmekten çok daha hızlı fikir verir. 3 MB olarak geri gelen 20 saniyelik bir 4K klip genellikle kullanılamaz durumda ya da eksiktir.