SD Karttan Silinen Fotoğrafları Kurtarabilir miyim?

Dosyaları taşırken SD kartımdan önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi onları geri getirmenin bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu resimler benim için çok şey ifade ediyor ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce en iyi SD kart fotoğraf kurtarma yöntemleri konusunda yardıma ihtiyacım var.

Silinen fotoğrafları SD karttan geri alma

Bunu bir kereden fazla yaşadım. Fotoğraflar kaybolduktan hemen sonra kartı kullanmayı bıraktıysanız, şansınız çoğu zaman fena değildir.

Genelde olan şey basittir. SD karttan bir fotoğrafı silmek, görüntü verisini hemen silmez. Cihaz, fotoğrafın bulunduğu yeri gösteren dosya girdisini, yani bir nevi dizini kaldırır. Verinin üzerine yeni bir şey yazılana kadar çoğu zaman orada kalır. Bu yüzden ilk adım sıkıcı ama önemlidir. Kartı kullanmayı bırakın. Daha fazla fotoğraf yok. Video yok. Üzerine dosya kopyalamayın. Format atmayın.

Ben Disk Drill ile başlardım. Bunu kamera kartlarında ve bir keresinde drone kartında kullandım, denediğim ücretsiz araçların çoğundan daha kolaydı. Kameralar, telefonlar, araç kameraları, Nintendo Switch sistemleri, dronelar ve benzeri cihazlardaki SD kartlarla genelde iyi çalışır.

Beni buna yönelten şey şuydu. Sadece beş dakika önce silinmiş dosyalarla sınırlı değil. Aynı zamanda RAW olan, okunamayan, bozulmuş veya yanlışlıkla formatlanmış kartları da ele alıyor. JPG, PNG, CR2, NEF, ARW, DNG gibi yaygın fotoğraf türlerini, ayrıca Canon, Nikon, Sony, Fujifilm ve bilinen kamera markalarının diğer RAW formatlarını tanıyor.

Video kurtarma da önemli. GoPro, drone ve aynasız kameraların kullandığı birçok SD kart videoyu parça parça depolar. Bazı araçlar parçalanmış kliplerde tökezliyor. Disk Drill bu konuda, denediğim birçok ücretsiz yardımcı programdan daha iyi sonuç verdi.

Ben olsam ne yapardım

1. SD kartı hemen çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu kullanıp bilgisayarınıza bağlayın. Seçeneğim varsa kameranın üzerinden bağlamamayı tercih ederim.
  3. Disk Drill kurup açın.
  4. Sürücü listesinden SD kartı seçin.
  5. Search for lost data seçeneğine tıklayın, ardından Universal Scan kullanın.
  6. Yavaş geliyor gibi hissettirse bile taramanın bitmesine izin verin.
  7. Review found items bölümünü açın ve Pictures kısmını kontrol edin.
  8. Önce dosyaları önizleyin. Bir fotoğraf temiz şekilde önizleniyorsa, kurtarma ihtimali genelde daha yüksektir.
  9. Kurtarılan dosyaları aynı SD karta değil, başka bir yere kaydedin.

Kart boş görünüyorsa veya format istiyorsa

Bittiğini sanmayın. Dosya sistemi bozulan kartların boş, RAW veya okunamaz göründüğünü gördüm. Fotoğraflar aslında altta hâlâ duruyordu. Böyle durumlarda kurtarma yazılımı bazen onları sorunsuzca çıkarabiliyor.

Ücretsiz sürüm sınırları ve insanların atladığı bir şey

Disk Drill ücretsiz tarama ve önizleme seçeneği sunuyor. Windows tarafında 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma alıyorsunuz. Mac tarafında ücretsiz kullanım daha çok önizleme odaklı, bu yüzden daha büyük kurtarmalar çoğu zaman ödeme gerektiriyor.

Kart bağlantıyı kesmeye başlıyorsa, dosya yöneticinizi donduruyorsa veya kararsız davranıyorsa, önce bire bir yedek imaj alır ve o kopya üzerinden çalışırdım. Eski bir microSD kartta bu beni bir kez kurtarmıştı. Böylece orijinal karta tekrar tekrar yük bindirmemiş olursunuz.

Aklımda tutacağım diğer araçlar

1. PhotoRec
    Ücretsiz, güçlü, çirkin. İş görüyor ama arayüz eski ve teknik hissettiriyor. Kurtarılan dosyalar genelde orijinal adlarını ve klasör düzenini kaybediyor, bu yüzden sonradan toparlamak hızlıca can sıkıcı hale geliyor.

2. DiskGenius
    Kart sorunu bölümler veya dosya sistemi hasarıyla bağlantılıysa iyi bir seçenek. Arayüzü daha teknik, kurcalanacak daha fazla ayarı var.

3. DiskDigger
    Kart bir Android telefondaysa ve yakınınızda bilgisayar yoksa kullanışlıdır. Masaüstü kurtarma araçlarıyla aynı seviyede değildir. Derin taramalar çoğu zaman root ister.

Yazılımın yetmediği nokta

SD kart fiziksel olarak hasarlıysa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa, sistemden kayboluyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, yazılım çoğu zaman sizi fazla ileri götürmez. O noktada ben kurcalamayı bırakırdım. Kurtarma laboratuvarları para ister, evet, ama arızalı bir kart üzerinde tekrar tekrar deneme yapmak bazen durumu daha kötü hale getirir.

Evet, SD kartı kullanmayı hızlıca bıraktıysanız, fotoğraf kurtarma hâlâ mümkündür.

Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Karta yeni hiçbir şey yazmayın. Kurtarma oranlarını düşüren şey budur. Silinen dosyalar, yeni veriler üzerlerine yazılana kadar genellikle kartta kalır.

Biraz farklı düşündüğüm nokta ise araç seçimi. PhotoRec fena değil, ancak çoğu kişi için işler karmaşık bir hâl alıyor. Binlerce dosya, kötü adlar, klasör yapısı yok, bolca ayıklama. Fotoğraflarınız önemliyse ve önizleme, filtreler ve daha az uğraş istiyorsanız, SD kart fotoğraf kurtarma için Disk Drill daha kolay bir seçimdir.

Eklemek istediğim birkaç pratik şey:

1. Önce bilgisayarınızı kontrol edin.
    Bazen dosyalar silinmemiş, taşınmış olur. Dosya türüne göre arayın: JPG, PNG, CR2, NEF, ARW, DNG. Gizli dosyaları da kontrol edin.

2. Mümkünse salt okunur kullanım uygulayın.
    Adaptörünüzde bir kilit anahtarı varsa, kullanın. Yanlışlıkla yazmayı önlemeye yardımcı olur. Küçük bir şey ama yapmaya değer.

3. Tarama sonuçlarını dosya imzasına ve tarihe göre sıralayın.
    Hasarlı kartlarda dosya sistemi sonuçları bazı şeyleri kaçırır. İmza taraması ham görüntü verisini bulur. Tarih filtreleri gereksiz sonuçları azaltmaya yardımcı olur.

4. Dosyaları SSD’nize veya sabit diskinize kurtarın, asla SD karta geri değil.
    İnsanlar hâlâ bunu yapıyor ve sonra neden bazı fotoğrafların bozuk olduğunu merak ediyor.

5. Kart bir telefondan geldiyse, telefonun eşitleme yapmasını durdurun.
    Bulut eşitleme uygulamaları, kartı yeniden bağladığınızda bazen dosyaları değiştirebilir veya verileri önbelleğe alabilir.

Disk Drill bunun için sağlam bir seçenektir çünkü yaygın kamera formatlarını iyi işler ve kurtarmadan önce önizleme desteği sunar. Önizleme çalışıyorsa, şansınız daha yüksektir. Görsel bir rehber istiyorsanız, şu SD kart fotoğraf kurtarma video eğitimi süreci açık şekilde anlatıyor.

Kart yanlış kapasiteyle algılanıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya her seferinde biçimlendirme istiyorsa, rastgele çözümler denemeyi bırakın. Bu noktada, önce kartın bir imajını almak daha güvenli bir adımdır. Tek bir hatalı yeniden bağlantı bile durumu daha kötü hâle getirebilir.

Evet, muhtemelen yapabilirsiniz, ancak @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois’un söylediklerine bir şey eklerdim: “silindi”nin tek senaryo olduğunu varsaymayın. Bu, dosyalar taşınırken olduysa, bazı fotoğraflar aslında hâlâ kaynak cihazda, geçici/önbellek konumunda veya bilgisayarınızdaki kısmen tamamlanmış bir aktarım klasöründe duruyor olabilir. Tam kurtarma moduna geçmeden önce bunu kontrol etmeye değer.

Benim önce yapacaklarım:

• PC’nin Geri Dönüşüm Kutusu / Çöp Kutusu’nu kontrol edin
  • bilgisayarda JPG, JPEG, PNG, CR2, NEF, ARW, DNG dosyalarını arayın
  • varsa kameranın dahili belleğini de kontrol edin
  • SD kartta gizli dosyaları arayın

Bundan sonra elbette kurtarma yazılımı kullanın. Hem @mikeappsreviewer hem de @voyageurdubois’un Disk Drill’e yöneldiğini biliyorum ve dürüst olmak gerekirse bu makul. SD kart fotoğraf kurtarma için, önizleme istiyorsanız ve hantal bir arayüzle bir saat uğraşmak istemiyorsanız, daha kolay araçlardan biri. Yine de insanların doğrudan kartı “düzeltmeye” atlaması gerektiğine tamamen katılmıyorum. Onarım araçları çalıştırmayın, Windows’un “tara ve onar” yapmasına izin vermeyin ve cihaz öneriyor diye kesinlikle biçimlendirmeyin.

İnsanların atladığı bir şey daha: Kart, küçük resimler oluşturan bir telefonda veya kamerada kullanıldıysa, bazı orijinaller zarar görmüş olsa bile daha küçük önizleme sürümlerini kurtarabilirsiniz. İdeal değil, ama hiç yoktan iyidir.

Disk Drill kartı görüyorsa ve fotoğrafların önizlemesini yapabiliyorsa, bu çok iyi bir işarettir. Kart bağlantıyı sürekli kesiyorsa veya kapasiteyi garip okuyorsa, onunla uğraşmayı bırakın çünkü bu çok hızlı kötüleşebilir.

Ayrıca, daha fazla SD kart kurtarma ipucu istiyorsanız bu başlık yardımcı olabilir: SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmak için gerçek Reddit tavsiyesi.

Kısa sürüm: kartı kullanmayı bırakın, silmeden önce taşımanın gerçekten başarısız olup olmadığını kontrol edin, ardından Disk Drill ile tarayın ve dosyaları karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın.

@voyageurdubois, @jeff ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: Sonuçları karşılaştırmak için orijinal kartı farklı araçlarla tekrar tekrar taramaya devam etmezdim. Her takma ve yeniden deneme, sorunlu bir SD kartın hatalı davranması için yeni bir fırsattır. En iyi uygulama, tek bir dikkatli geçiş yapmak ya da daha da iyisi, önce kartın bir klonunu/imajını almak ve kurtarmayı imaj üzerinde test etmektir.

Gerçekten vurgulamadıkları birkaç şey:

• Bu bir taşıma sırasında olduysa, dosyaların kopyalanmış ama hatalı bir dosya özniteliği değişikliği nedeniyle gizlenmiş olup olmadığını kontrol edin. Windows’ta attrib sorunları, fotoğraflar hâlâ oradayken kaybolmuş gibi görünmelerine neden olabilir.
  • Kurtarılan her şeyin dosya zaman damgalarına bakın. Bazen orijinaller yerine daha eski önbelleğe alınmış sürümler, küçük önizlemeler veya yinelenen dışa aktarımlar elde edersiniz.
  • Kart bir kameradan geldiyse, “orada okunuyor mu diye görmek için” onu tekrar o kameraya takmayın. Bazı kameralar klasörleri veya meta verileri sessizce yeniden oluşturur.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• kolay önizleme
  • birçok fotoğraf biçimini destekler
  • komut satırı aracı istemeyen kişiler için iyi
  • biçimlendirilmiş/bozulmuş kartlardan da kurtarma yapabilir

Eksileri

• ücretsiz kurtarma sınırları platforma bağlıdır
  • daha derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir
  • çok ayrıntılı manuel kontrol istiyorsanız en iyi seçenek değildir

Disk Drill fazla bir şey bulmazsa, PhotoRec yine de ikinci bir denemeye değer çünkü bazen diğer uygulamaların kaçırdığı dosyaları bulur, sadece sonuçlar daha dağınık olur. Yani evet, kurtarma mümkün, ancak aceleyle her numarayı denemek yerine kartın mevcut durumunu korumaya öncelik verirdim.