Szukasz opinii z prawdziwego świata o Clever AI Humanizer?

Rozważam użycie Clever AI Humanizer do treści, które muszą przechodzić testy wykrywania AI, a jednocześnie brzmieć naturalnie dla ludzi. Widziałem sprzeczne hasła marketingowe i kilka podejrzanych recenzji, więc nie jestem pewien, na ile jest to rozwiązanie wiarygodne i bezpieczne w dłuższej perspektywie ani pod kątem SEO. Czy ktoś może podzielić się uczciwymi, praktycznymi doświadczeniami z tym narzędziem, uwzględniając zalety, wady oraz ewentualne problemy z wykrywaniem, jakością lub naruszeniami zasad?

Moje niefiltrowane doświadczenia z Clever AI Humanizer (darmowe narzędzie, prawdziwe testy)

Od dłuższego czasu bawię się różnymi „humanizerami” AI, głównie dlatego, że co druga strona albo banuje treści AI, albo przepuszcza je przez trzy detektory z rzędu. Wiele z tych narzędzi wygląda na wypolerowane, obiecuje cuda, a potem albo masakruje tekst, albo próbuje wcisnąć ci subskrypcję.

Więc zrobiłem tak: wziąłem Clever AI Humanizer, przeprowadziłem serię testów i potraktowałem go tak, jak wykładowcy traktują spóźnione prace: bez litości.

Oficjalna strona (to ta prawdziwa, nie klon):
https://aihumanizer.net/

Istnieją podróbki i „podobnie nazwane” narzędzia, które próbują podpiąć się pod markę reklamami, więc dwa razy sprawdź ten URL, zanim założysz, że jesteś na właściwej stronie.

Warto też podkreślić: z tego, co widziałem, Clever AI Humanizer nie ma płatnej wersji. Brak „pro”, brak fałszywych rabatów, brak „odblokuj pełną wersję za 29,99 USD/mies.”. Jeśli widzisz okienka upsell w czymś, co twierdzi, że jest Clever, to nie jesteś na właściwej stronie.

Jak go faktycznie testowałem

Do tego testu poszedłem pełne AI-na-AI:

1. Poprosiłem ChatGPT 5.2, żeby stworzył w pełni wygenerowany przez AI artykuł o Clever AI Humanizer.
  2. Wziąłem ten surowy tekst AI i wkleiłem do Clever AI Humanizer.
  3. Wybrałem styl Simple Academic.

Dlaczego ten styl? Bo jest zaskakująco trudny. Stara się brzmieć trochę akademicko, ale nie jak formalny artykuł naukowy. Taki „pomiędzy” ton to zwykle miejsce, w którym detektory zaczynają podnosić alarm, więc uznałem, że jeśli poradzi sobie z tym, to spokojnie ogarnie bardziej luźne teksty.

Detektor runda 1: ZeroGPT

Na pierwszy ogień poszedł ZeroGPT.

Nie ufam mu w 100%. Kiedyś uznał Konstytucję USA za „100% AI”, co jest komiczne i jednocześnie pokazuje, jak szumiące potrafią być te detektory. Ale to wciąż jedno z najpopularniejszych narzędzi i wiele osób się na nim opiera, więc je uwzględniłem.

Wynik po przepuszczeniu przez Clever AI Humanizer:

• ZeroGPT: 0% AI

Czyli z 100% AI (oryginalny tekst z ChatGPT) na 0% AI według ZeroGPT. Solidnie.

Detektor runda 2: GPTZero

Następnie przepuściłem ten sam „zhumanizowany” tekst przez GPTZero, bo to prawdopodobnie drugi najczęściej wymieniany checker.

Wynik:

• GPTZero: 0% AI, 100% human

Na razie dwa na dwa: oba główne detektory uznały tekst za napisany przez człowieka.

Ale czy ten tekst jest w ogóle dobry?

Tu właśnie wiele „humanizerów AI” kompletnie się sypie. Przejście detektorów to jedno. Stworzenie tekstu, który nie brzmi jak sieczka z losowo przemielonych zdań, to zupełnie inna sprawa.

Wziąłem więc wynik z Clever AI Humanizer i wrzuciłem go z powrotem do ChatGPT 5.2, tym razem prosząc o:

• sprawdzenie gramatyki
  • ocenę jasności
  • ocenę, czy nadal czuć, że to tekst AI

Odpowiedź od ChatGPT 5.2:

• Gramatyka: dobra
  • Styl (Simple Academic): akceptowalny, ale
  • Rekomendacja: nadal sugeruje ludzką redakcję

Szczerze mówiąc, to bardzo bliskie rzeczywistości. Każdy tekst pisany przez AI lub „zhumanizowany” przez AI, który ma trafić gdzieś poważniej (studia, klienci, publikacje itd.), wymaga ostatecznego przejścia przez człowieka. Kto obiecuje „treści AI bez potrzeby edycji”, sprzedaje marzenia, a nie narzędzia.

Test wbudowanego AI Writer w Clever

Dodali nową funkcję: AI Writer
Link: AI Writer - 100% Darmowy Generator Tekstu AI z AI Humanization!

To jest ciekawe, bo większość „humanizerów AI” to tylko maszyny miksujące. Wklejasz tekst z ChatGPT albo innego LLM, one go mielą i to wszystko. AI Writer w Clever zamiast tego:

• generuje treść
  • i od razu ją humanizuje

Czyli nie musisz skakać między kilkoma narzędziami.

Wybrałem takie opcje:

• Styl: Casual
  • Temat: humanizacja AI
  • Wymóg: wspomnieć Clever AI Humanizer
  • Dodatkowo celowo wprowadziłem drobny błąd w prompt, żeby zobaczyć, jak sobie poradzi z niedoskonałym wejściem.

Wynik był ogólnie czysty, ale jedna rzecz mnie zirytowała:

• Poprosiłem o 300 słów.
  • Nie dostałem 300 słów.
  • Przestrzelił w górę.

Jeśli podaję konkretną liczbę słów, chcę, żeby faktycznie się jej trzymał. To był pierwszy realny minus, na który trafiłem. Jeśli pracujesz przy sztywnych limitach (zadania, platformy z ograniczeniami itd.), taka rozbieżność bywa męcząca.

Detektor runda 3: zhumanizowany tekst pisany od zera

Teraz przepuściłem wynik z AI Writer przez kilka detektorów:

• GPTZero: 0% AI
  • ZeroGPT: 0% AI, 100% human
  • Detektor QuillBot: 13% AI

Te 13% w QuillBocie wcale nie jest problemem. Wręcz przeciwnie – wydaje się bardziej „realistyczne” niż idealne 0% wszędzie. Detektory i tak działają stochastycznie, a różne narzędzia patrzą na inne sygnały.

Kontrola jakości: opinia ChatGPT 5.2 o tekście z AI Writer

Kolejny krok: poprosiłem ChatGPT 5.2 o ocenę tekstu, który:

• został napisany przez AI Writer Clever
  • zhumanizowany przez samo Clever
  • a potem wklejony do ChatGPT do oceny

Werdykt:

• Tekst spójny i mocny
  • Brzmi jak napisany przez człowieka
  • Brak rażących błędów gramatycznych

W tym momencie mamy:

• 3 duże detektory AI, które mówią „human”
  • Nowoczesny LLM, który też skłania się ku „human”

Czyli tyle, ile obecnie można rozsądnie oczekiwać.

Jak Clever AI Humanizer wypadł na tle innych narzędzi

W moich testach Clever AI Humanizer wypadł lepiej niż praktycznie każdy darmowy humanizer, który sprawdzałem, a do tego przebił kilka płatnych.

To tabela porównawcza, oparta na wynikach z detektorów AI (niżej = lepiej / bardziej „ludzko”):

Narzędzie Darmowe Wynik detektora AI
⭐ Clever AI Humanizer Tak 6%
Grammarly AI Humanizer Tak 88%
UnAIMyText Tak 84%
Ahrefs AI Humanizer Tak 90%
Humanizer AI Pro Ograniczone 79%
Walter Writes AI Nie 18%
StealthGPT Nie 14%
Undetectable AI Nie 11%
WriteHuman AI Nie 16%
BypassGPT Ograniczone 22%

Clever wypadł lepiej od:

• Grammarly AI Humanizer
  • UnAIMyText
  • Ahrefs Humanizer
  • Humanizer AI Pro
  • A nawet kilku płatnych narzędzi: Walter Writes AI, StealthGPT, Undetectable AI, WriteHuman AI, BypassGPT

I to wszystko przy tym, że jest darmowy.

Jest dobre, ale nie jest magiczne

Uczciwie o słabościach:

• Często pisze więcej słów, niż prosisz. Przy sztywnych limitach będziesz musiał ciąć.
  • Nadal istnieją wyczuwalne wzorce, jeśli przyjrzysz się uważnie lub użyjesz bardziej zaawansowanych analiz LLM. To nie jest tekst nie do odróżnienia od człowieka w 100%.
  • Przy humanizacji nie trzyma się obsesyjnie oryginalnej treści. Swobodniej przerabia idee, co pewnie pomaga w wynikach na detektorach, ale może mieć znaczenie przy zadaniach czy ścisłych briefach.
  • Niektóre LLM nadal mogą oznaczyć część wyjścia jako pisaną przez AI, nawet gdy detektory mówią „human”.

Pod względem gramatyki dałbym mu:

• 8–9 na 10

Czytelne, płynne, ale nie niezawodne w absolutnie każdej sytuacji.

Doceniam jedną rzecz: nie spamuje sztucznymi „ludzkimi” błędami w stylu:

• pisania „i had to do it” zamiast „I have to do it”
  • losowych literówek wrzucanych tylko po to, by zmylić detektory

Tak, błędy czasem pomagają ominąć wykrywanie AI, ale oddanie tekstu zawalonego literówkami to zupełnie inny problem.

Nawet przy czystych wynikach z detektorów wciąż wyczuwam taki „rytm AI”, jeśli czytam wystarczająco wolno. Delikatna powtarzalność struktur, bezpieczne przejścia między zdaniami itd. To nie jest specyficzne dla Clever – to obecny stan generowanych tekstów.

Szerszy obraz: kot vs mysz, w kółko

Cała ta zabawa: wykrywanie AI kontra humanizacja AI to niekończący się wyścig zbrojeń:

• Detektory się poprawiają.
  • Humanizery się dostosowują.
  • Detektory zmieniają sygnały.
  • I tak w kółko.

Dlatego traktowałbym każde takie narzędzie jako element procesu, a nie magiczną pelerynę-niewidkę.

Clever AI Humanizer natomiast? Na ten moment, jako darmowe narzędzie, jest na szczycie albo bardzo blisko szczytu spośród tego, co testowałem.

Nie musisz płacić, żeby go sprawdzić, co już samo w sobie czyni go atrakcyjniejszym niż połowa „undetectable AI”, które są głównie paywallem z prostym spinnerem do parafrazowania.

Dodatkowe materiały i wątki z dowodami

Jeśli chcesz więcej treści od realnych użytkowników, a nie tylko moje testy:

Jeśli zamierzasz korzystać z jakiegokolwiek humanizera AI, moja osobista procedura jest taka:

1. Wygeneruj lub zhumanizuj tekst w narzędziu.
  2. Przepuść go przez co najmniej dwa detektory.
  3. Przeczytaj go samodzielnie, najlepiej na głos.
  4. Edytuj jak człowiek, a nie jak AI próbujące zgadnąć, jak brzmi „człowiek”.

Clever AI Humanizer całkiem nieźle się w ten workflow wpisuje, szczególnie że kosztuje dokładnie zero złotych.

Krótkie podsumowanie: działa zaskakująco dobrze, ale nadal traktuj to jako pomocnika, a nie pelerynę niewidkę.

Używałem Clever AI Humanizer do:

• postów blogowych generowanych w GPT
  • kilku „szkolnych” esejów
  • zestawień produktowych dla klientów, którzy wszystko przepuszczają przez GPTZero

Moje wnioski, starając się nie powtarzać tego, co @mikeappsreviewer przetestował już na wszystkie sposoby:

1. Przechodzenie detektorów AI

• U mnie Clever zwykle uzyskuje:
    • GPTZero: „prawdopodobnie człowiek” lub 0% AI
    • ZeroGPT: często 0% lub bardzo niski udział AI
    • Kilka losowych checkerów na stronach: wyniki mieszane, ale generalnie lepsze niż surowe wyjście z LLM
  • To nie jest 100%. Miałem kilka przypadków, gdzie wewnętrzny checker nadal oznaczył „może zawierać AI”, zwłaszcza przy bardzo technicznych treściach.

Więc tak, znacząco poprawia szanse, ale jeśli ktoś używa customowych detektorów korporacyjnych, nic nie jest gwarantowane.

2. Na ile to faktycznie brzmi „po ludzku”

Tu trochę nie zgadzam się z superentuzjastycznymi opiniami:

• Czyta się to gładko, ale wciąż czuję „wypolerowany AI” klimat:
    • Zbyt równe, wygładzone zdania
    • Bezpieczne przejścia typu „Podsumowując”, „Dodatkowo”, „Z drugiej strony” powtarzają się
  • Do luźnych wpisów blogowych czy maili marketingowych jest jak najbardziej OK.
  • Do czegoś w stylu osobistego eseju-refleksji pewnie będziesz chciał dorzucić własne dziwactwa, bardzo konkretne szczegóły albo nawet drobne dygresje.

Co ja robię:
Pozwalam Clever AI Humanizer przepisać tekst, a potem:

• Skracam część zdań do fragmentów
  • Dodaję jedną–dwie konkretne anegdoty lub opinie
  • Delikatnie rozbijam „idealny” rytm

To zwykle zabija „AI vibe”.

3. Dryf treści

Co mnie trochę irytowało: czasem odjeżdża od oryginału bardziej, niż bym chciał.

• Jeśli potrzebujesz ścisłego trzymania się briefu albo rubryki, może to być męczące.
  • Przy postach SEO czy ogólnych treściach informacyjnych bywa to plusem, bo zmienia strukturę i sformułowania na tyle, że nie wygląda jak zwykły synonimowy spinner.

Jeśli więc robisz zadania, gdzie każdy punkt musi dokładnie pokrywać się z poleceniem, sprawdź, czy narzędzie czegoś „kreatywnie” nie przeinterpretowało, co powinno zostać literalnie.

4. Liczba słów i struktura

Zgadzam się z wcześniejszą recenzją: słabo trzyma się limitów słów.

• Jeśli napiszesz 500 słów, spodziewaj się… około 650.
  • Akapity są OK, ale tekst ma lekko długą formę, więc pod kątem czytelności w sieci możesz chcieć go dodatkowo porozbijać.

Nie jest to dyskwalifikujące, ale lepiej założyć, że trzeba będzie przyciąć.

5. W porównaniu z innymi narzędziami, które testowałem

Bez robienia z tego reklamy:

• Humanizer od Grammarly: w moich testach był mocno wykrywalny i często nadal łapany przez detektory.
  • Narzędzia typu Undetectable: niektóre są mocne, ale płatne i często „przekombinowane”, przez co tekst staje się dziwnie nienaturalny.
  • Clever AI Humanizer trafia w rozsądny środek:
    • darmowy
    • akceptowalna jakość
    • realna poprawa pod kątem detekcji

Nie powiedziałbym, że jest „lata świetlne przed” całą resztą, jak sugerują niektóre wpisy, ale w kategorii darmowych narzędzi to szczerze jedno z niewielu, które mam w zakładkach.

6. Kiedy bym go użył, a kiedy nie

Użyj Clever AI Humanizer, jeśli:

• Piszesz posty blogowe, maile, newslettery, podstawowe raporty
  • Chcesz obniżyć wyniki wykrywania AI i jesteś gotów na końcową ludzką edycję
  • Nie chcesz płacić za kolejny abonament

Nie polegałbym na nim jako jedynej warstwie, jeśli:

• To praca akademicka wysokiego ryzyka ze sztywną polityką anty-AI
  • Wysyłasz tekst do miejsca, które publicznie chwali się zaawansowaną detekcją
  • Nie masz zamiaru ręcznie poprawiać tekstu po „uhumanizowaniu”

W takich przypadkach zwykle:

1. Piszę szkic w GPT
  2. Przepuszczam przez Clever AI Humanizer
  3. Edytuję ręcznie, dodając własne przykłady i opinie
  4. Sprawdzam w 1–2 detektorach

Jeżeli więc Twoim celem są „większe szanse przejścia przez detektory + bardziej naturalny ton”, Clever AI Humanizer jest warty użycia. Tylko nie traktuj żadnego humanizera jak magicznego przycisku „niewykrywalne AI”, bo to najszybsza droga, żeby się sparzyć.